Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

OTSO Olarak 10 milyon Değerinde 32 Derslik Bir Okul Hibe Ediyoruz Ordu’ya

Sanayici Olmayan İnsanlar Organize Sanayi Bölgesinden Çıkmalıdırlar

info@karadenizekonomi.com / 13.12.2014

OTSO Olarak 10 milyon Değerinde 32 Derslik Bir Okul Hibe Ediyoruz Ordu’ya

Bu Hafta Murat Gürsoy’la Karadeniz Ekonomi Programı’nın konuğu Ordu'nun ticari ve sanayi nabzını tutan,her türlü girişimde ve destek de bulunan,yurt içi Ve yurt dışında mesleki gelişime köprü olan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahindi.

Yaklaşık iki saat süren programda Murat Gürsoy’un sorularını cevaplayan Şahin merak edilen bir çok önemli soruya cevap verdi.

Ordu’nun birkaç yıl içinde TÜİK raporlarında ilk 25 gireceğini söyleyen Şahin bölge’nin ticari ve sosyal yapısını da değerlendirdi;

Ordu TÜİK Raporlarında İlk 25’e Girecektir

Doğu Karadeniz de TÜİK raporlarına göre yaşanılabilirlik kriterleri olarak en sonlardaydık.Fakat Son 1-2 yıldır yapılan yatırımlarla birlikte birkaç yıl sonra ilk 25 de olacağımıza inanıyorum.Alt yapı noksanlarımızı Ordunun zeki atılımcı ve girişken yaklaşımıyla ortan kaldıracağımızı düşünüyorum.Var olan göçü durdura bildiğimiz takdirde İstanbul ve benzeri şehirlerde Ordulu olan yatırımcılarımızın bölgeye tekrardan dönüş yapmasını sağlayacağımızı düşünüyorum.Ordu yaşana bilirlik kriteri olarak fiziki bakımdan en güzel iller arasında.Bu noktada turizm şehri olmaya çalışıyoruz.Havaalanı ve Karadeniz Akdeniz yolu bittiğinde 2015 sonunda Ordu mükemmel bir turizm şehri olacaktır.Karadenizde ki bütün şehirler gelişmek için Orduyu tercih edeceklerini düşünüyorum.Bir Sivas,Kayseri buna örnek olabilecek şehirler.Yatırımcı için havadan ve karadan ulaşım imkanını sunduktan sonra Ordu cazibe merkezi olacaktır.

Ordu Havaalanının ismi Recep Tayyip Erdoğan Olmalıdır Çünkü Bu Onun Hakkı

Havaalanı yapılmadan bir yıl öncesinde Türkiye odalar birliği başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu o dönemde ‘havaalanı yoksa oy da yok’ diye bir cümle sarf etmişti .Basında da bir çok kez gündeme geldi.O dönemden bir yıl sonra şuan ki Cumhur başkanımız Recep Tayyip Erdoğan Ordu’ya Havaalanı’nın temelini attı.Bizde bundan yola çıkarak Ziraat Odası’nın,Ticaret Borsası’nın ,Muhtarlar Derneği’nin ve Giresunda ki tüm odalarla birlikte ortaklaşa kararıyla buradaki havaalanı ismini Recep Tayyip Erdoğan ismini verilmesini istedik.Bu hak Recep Tayyip Erdoğan’ındır çünkü yıllardır yapılmayan,çok pahalı bir proje ‘yi hayaat geçirdi.

Ordu Üniversitesi Türkiyede En Hızlı Büyüyen 3 Üniversiteden Birtanesi

Ordu’ya Orduluların daha çok hizmet edeceğini düşünen biriyim.Ordu rektörümüzün de Ordulu olmasını burada çok önemsiyorum ki kendisi başa geldikten sonra üniversite de ki öğrenci sayımız on bin arttı.Ordu Üniversitesi şuanda Türkiyede en hızlı büyüyen 3 üniversiteden birtanesi.17 bin öğrenci sayısına sahip.Yıl sonuna doğru inşaat fakültesi de bitecektir.Rektör beye teşekkür ediyorum,olması gerektiğinden daha hızlı gelişme göstererek büyüdü ve Türkiye de isim yaptı.

Sanayici Olmayan İnsanlar Organize Sanayi Bölgesinden Çıkmalıdırlar

Şuanda Sanayi Üniversite işbirliğini yapıyoruz. Ordu Üniversitesiyle proje ekibini beraber kurduk,Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Valiliği ile birlikte bu dört kurum Ordunun kalkınması için elimizden geleni yapacağız.Orduda sanayi , turizm , eğitim ve sağlık için cazibe merkezi haline geleceğini düşünüyorum.

Şunu unutmamak lazım Ordu da arazi çok pahalı.Ordu sanayi bölgesi zamanında seçilmiş çok yanlış bir bölgedir.Ayrıca organize sanayi bölgesinde bulunan kişilerin sanayici yada imalat sektöründe olması gerekirdi.Bu bölgede 78 parsel var ve yarısından fazlası sanayici değildir.Kanun orada bulunan kişilerin sanayiye dönüşmesini sağlamalı ve sanayici olmayan herkesin o bölgeden çıkmasını sağlamalıdır.Çok değerli bir arsayı orada depo olarak kullanmak vicdanı bir davranış değildir.

2015 yılında yeni OSB için kesinleşecek bir arazi var.Yarısı hazine arazisidir.Bin dönüme yakın bir arazi bulundu.2015 yılında bu proje daha netlik kazanacaktır.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kadrosun da OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük ve Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu Olduktan Sonra Başarısız Olma Şansı Yoktur

Ordunun Büyükşehir olması çok olumlu bir olaydır.Ordu için bir kazançtır tek elden yönetilmesi.Mahalli idarelerin herzaman büyükşehir’in kontrolünde olması gerektiğini düşünüyorum.Ordu Büyükşehir belediyesinin hükümetle uyum içersinde olduğunu görüyorum. Aynı zamanda büyükşehir belediyesinin kadrosunda bulunan isimlerin çok başarılı seçilmiş isimler olduğunu düşünüyorum.Başkan Yardımcımız Süleyman Tomakin ve Hayati Öztürk keza Oski genel müdürlüğüne gelen isim Kocaeli belediyesinden buraya gelmiştir ve mükemmel seçimler olduğunu düşünüyorum.Ben OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürükle Genel Sekreter Mustafa Çöpoğlunu tanıdıktan sonra Ordu Büyükşehir Belediyesine çok daha farklı bir gözle bakmaya başladım.Kendileri Ordu’nun hizmetkarı gibi çalışmaktadırlar.Ordu daki tüm ilçeler tek elden yönetiliyor.Tüm ilçelerin su sorunu OSKİ sayesinde 6 aylık gibi kısa bir zaman da çözülmek üzere.Her ilçeye bir iş makinası konulmuş ve anında müdahale ediliyor.Böylebir kadroyla çalışmak isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ı tebrik ediyorum.Çok akıllı ve düzgün insanlarla çalışıyor.Altın Ordu Belediyisin de kadrosu teknik be bürokrat olmak üzere çok iyi kurulmuş.Böyle bir kadroyla çalışan bir belediye’nin başarısız olması mümkün değildir.

Yeni Ordu Ticaret Ve Sanayi Odası Doğu Karadenizin En Büyük ve Mükemmel Odası Olacaktır

Ticaret Ve Sanayi Odasını dört buçuk tirilyonluk bir bütçeyle devraldım.4.500 üyemiz var bir kısmıda pasif ,yani oy kullanma sayımız üç bin civarında aktif olan üyesi yer alıyor.Şuanda devraldığımız rakama yakın bir bütçemiz mevcut.Geçen sene Milli emlaktan Ticaret ve Sanayi Odasının yerini aldık. Şuanda arsanın değeri sekiz milyon,dört katından fazla değer aldı.Daha önceki dönemlerde ki başkanlar alabilirlerdi ama yapmadılar.Yani 100 senede sadece arsa alımından, sekiz milyon para kazanmadı.Şuan ki arsanın değeri sekiz milyon.Biz iki milyon para vermedik ama Orduya kazandırdığımız para sekiz milyon. Binanın kaba inşatı bitti tamamen bittiğinde binanın değeri 15 milyon olacak.2015 yılının Ağustos ayında yeni binamıza geçeceğiz.Yeni Ordu Ticaret Ve Sanayi Odası Doğu Karadenizin en mükemmel ve en büyük odası olacaktır.Gelecek yüzyıla hitap edecek konumda inşa edilmiştir.

OTSO Olarak 10 milyon Değerinde 32 Derslik Bir Okul Hibe Ediyoruz Ordu’ya

Türkiye Odalar Borsa Birliği Türkiyede bazı dersliğe ihtiyacı olan illere okullar yaptı.Bizde 28.’sini Ordu için aldık.OSB de okul yeri vardı orayı değerlendirelim dedik çünkü orada arazi yok.Sanayi Bölgesinde ki üyelerimiz yapılacak Endüstri Meslek Lisesi için araziyi bize reva görmediler ,bizim okula ihtiyacımız yok dediler.Bizde 3 yıldır bekliyorduk.Bu noktada Büyükşehir Belediyemize teşekkür ederim yapılacak Endüstri Meslek Lisesi için bize yer gösterdiler, yılbaşından itibaren ihalesi yapılacak.Cumhuriyet mahallesinde 21 dönümlük yeri On milyon değeri bulan bir bütçeyle 32 derslik 3 atölyeli bir okul’u Ordu’ya tamamen hibe ediyoruz.Orduya.Bunu daha önce yaptırmayan Orduluları Alla’ha havale ediyorum.Kalkınmış ülkelerde Meslek liseleri % 60’ın üstünde yer alır bizde Türkiye olarak bu rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum.

DOKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Ortağı Olmam Nedeniyle‘’Yeşersin Fındık Dalları’’Kapsamında Bu Geziye Katıldım

Odamız bir akredite bir odası ,meclis üyelerine oturum parası vermiyoruz.Ben Ticaret ve Sanayi Odasından oturum parası alan biri değilim.Oturum parası karşılığı üyelerimizden bir defaya mahsus bütçe imkanları dahilinde sadece gidiş dönüş ve otel ücreti ödemek kaydıyla gerçekleşiyor, diğer masrafları meclis üyelerimiz cebinden ödüyor. Bu oturum masrafı karşılığı ve akreditasyon gereği üyelerimizin bilgi ve kültürü’nün artması için bu tarz projeler geziler gerçekleşiyor. Fuarlara katılmak yada bağlantılar kura bilmek için yada ikili ilişkiler açısından önemli.Keşke yılda bir defa değilde bütçemiz imkan versede üç defa gidebilsek.

AB projeleri ve Doğu Karadeniz Kalkınma projelerin de başarılı olduğumuz vakit bu tarz geziler ortaya çıkıyor. En son katıldığımız proje ise Ordu Giresun ve Bulanca’ğın ‘’Yeşersin Fındık Dalları’’adlı bir projesi vardı.DOKA Yönetim kurulu üyesi olmam ve proje ortağı olmandan dolayı mecbur olarak katılmam gereken bir geziydi.Burada proje üretenler DOKA yönetim kuruluyla beraber ,birde ücretiyle Amerika’ya gitmek isteyen iş adamlarıyla beraber ortak gittiğimiz bir gezi.Bu tamamen proje kapsamında gidilmiştir.Odamızın ne bana nede diğer üyelere bir lira masrafı olmamıştır.Biz orada Amerikada ki türk iş adamlarıyla,Amerikan Türk Ticaret Başkanıyla görüştük.TÜSİAD Başkanıyla ve Başkan yardımcısının yaptığı toplantılara katıldık. Giresun, Trabzon bizden çok daha fazla bu gezi olaylarına katılım gerçekleştirdiler. Keşke daha fazla bu tarz projeler olsa, bu illerde proje kapsamında bir ekip çalışıyor, bizde bu ekip yeni kuruluyor. Her sektör AB projesi kapsamında proje üretmeli ve bu tarz gezilere katılmalıdır.

DOKA Nüfus Yoğunluğuna Göre Bölünmesi Gerekir

Bölge olarak coğrafi yapımız çok kötü.DOKA olarak nadir bir kalkınma ajansıyız.İller arasında ki mesafe çok olduğu için zamandan kaybınız çok oluyor.Ben nüfus yoğunluğuna göre Kalkınma Ajansımızın bölünmesi gerektiğini düşünüyorum. Trabzon kalkınma ajansının merkezi olabilir bu noktada her ilin Trabzon’a gidip gelmesi çok daha kolay olur,bunu son toplantıda öneri olarak söylemeyi düşünüyorum.Buradan siyasilere sesleniyorum DOKA’nın merkezini Ordu Giresun yada Trabzon olmalıdır.

Cevizin Bademin 60 Lira Olduğu Yerde Fındığın da İyi Bir  Fiyat Etmesi Lazım

Dünya nüfusu üç buçuk milyardan yedi milyara çıktı.Ayrıca bir çok Avrupa Ülkeleri gelişti.İran bile kuruyemiş tüketmeye başladı.Bizler Odalar,Borsa olarak Fındık Tanıtım Grubu olarak fındığın çok iyi tanıtılmasını sağlamalıyız.Cevizin ,bademin 50-60 Tl olduğu yerde Fındığın da değerli bir fiyata sahip olması gerekir..Arz olması için fındığın çok iyi tanıtılması gerekiyor.Bizim damak tatları hangi bölgelere daha uygunsa o bölgelerde tanıtım yapılması gerekir.2010 yılından sonra Amerika da Oregon eyaletine ihracat yapamamışız.Çünkü Oregon’daki kişiler kendi fındıklarını daha değerli satmak için buna izin vermemişler.İtalyada ki Viterbo bölgesi kendi fındığını satmak için Türkiyeden fındık istemiyor.Özellikle bu bölgelerde bizim fındığın daha değerli olduğunu anlata bilmeliyiz.Çukalata’nın tadını bozmayan fındık Türkiyede üretiliyor.Bunları tanıtmalıyız.

Fındıkta ki Çözüm Ya Fiskobirliği Güçlendirmekten Yada Lisanslı Depoculuğu Kurmaktan Geçiyor

Fındık ürün borsası kurarsak sanayici istediği vakit fındık bulacaktır.Fındık bulmada sanayici de ihracatçıda zorluk çekiyor bunu ortadan kaldıra bilmenin tek yolu ya Fiskobirliği güçlendirmekten yada Lisanslı Depoculuğu kurmaktan geçiyor.Bugün Ferrero firması üreticiye fındık 7 lira dediği zaman biz 8 lira yapamıyoruz çünkü tek alıcı kendisi.Piyasayı tek alıcıya mahkum etmemeliyiz.Rekabet şartlarının oluşması için bize bir tane değil on tane Ferrero firması lazım.Parası olan herkes doktor avukat esnaf hangi sektörde olursa olsun elinde fındık tutuyor şuanda.Üretici ve sanayici açısından fındığı iki aşamalı olarak sorununu çözmeliyiz.

Deniz Kenarında Olupta Türkiyede Limanı Olmayan Tek İliz

Üç ay içersinde havaalanımız açılacak,Karadeniz otoyolumuz bitti,Karadeniz Akdeniz yolumuz da bitecek .Deniz kenarında olupta Türkiyede Limanı olmayan tek iliz.Limana ihtiyacımız var.

Fatsa da bir yük limanı Ordu ya ise ise Kruvaziyer liman istiyoruz.

Yük Limanının Trabzon da olması sebebiyle Trabzon’un iki buçuk milyon turist çektiği yerde biz 200 bin turist çekiyoruz.Fındığın üretiminin %7’sini yapan Trabzon bizim 2 katımızdan fazla ihracat yapıyor.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı En İyi Ticaret Odasına Ve Makam Aracına Binmeli

Giresun bizim nüfusun yarsı kadar ama makam aracı var.Trabzon’un dört tane makam aracı var .Ben şehirler arası yolda kendi aracımı makam aracı olarak kullandım.Şuanda Ağustos ayında Ordu Ticaret Ve Sanayi Odasına aldığımız aracı şuana kadar sadece Ünye ye giderken kullandım.Benim şahsi aracım 1980 yılından buyana makam aracıyla tamamen aynı özelliklere sahip bir araba.Yani şahsi olarak özel bir isteğim yok.Ama temsil kabiliyeti bakımından Ordu en iyi Ticaret Odasına ve makamına sahip olmalıdır.Şahsıma yapılmış bir şey değildir.

Siyasetin İçinde Yer Almayı Düşünmüyorum

3 yıl sonra gerçekleşicek Ticaret ve Sanayi Odası  başkanlık seçimlerinde şuan için bir şey söylemek doğru olmaz.Fakat basın da yer alan siyasete atılacak söylemleri de doğru değildir. Benim siyasetle ilgili herhangi bir isteğim olmadı milletvekili olmak gibi bir düşüncem yoktur.