Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Yem fabrikasının projesini ve ihalesini hazırladık. İlk etapta günlük ihtiyacı karşılayacak 30-50 ton arası olan yem üretimini hazırlıyoruz. dedi.
info@karadenizekonomi.com / 14.11.2016
Ordu Üniversitesinde (ODÜ) Doğu Karadeniz Bölgesinde Organik Yumurta Üretimi, Yumurta ve Tavuk Etinin İnsan Beslenmesindeki Önemi konulu panel düzenlendi. Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Üniversite Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Uluslararsı Bilimsel Tavukçuluk Derneği Türkiye Kurucu Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Serdar Kamanlı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk
Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin, üniversite akademisyenleri ile öğrenciler katıldı.
ÜRETİCİLERE YENİ PROJE
Toplantının açılış konuşmanı gerçekleştiren DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, yumurta üretim süreci hakkında bilgi verdi. Ekrem Yüce, üretim sürecinde gerekli olan paketleme tesisini de kurarak desteklerini her türlü verdiklerini söyledi. Yüce, Bölgemizde mevcut işletmelerin ve yeni kurulacak işletmelerin ihtiyacı olan organik yarkaların temininde sıkıntı yaşanmaması için Akkuş Belediyesi, Akkuş Kaymakamlığı ve Akkuş Ziraat Odası ile iş birliği içerisinde 10 bin yarka üretim kapasiteli DOKAP bölgesi organik yarka üretim projesi 2017 yılı yatırım programları teklif edilmiştir. Proje 2 yıllık olup 1 milyon TL ödenek aktarılacaktır. Yani yumurta üretiminin yapılması, iyi tarım uygulaması yapılması için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile her türlü iş birliğini gerçekleştiriyoruz. dedi.
Ekrem Yüce, açıklamalarının devamında; Organiğe dönüşümüzün temelinde şu yatmaktadır: her ne kadar serbest sistem tavukçuluğunu gerçekleştirmiş olsak da pazarda vatandaşlarımızın alımında zorluklar çekiyoruz. Çünkü bir belge olmadığı için vatandaş bunun belgesi nerede diye soruyor. Organik belgesi olmadığı için üreticilerimiz satış aşamasında bunları ifade etmekte zorluk çekiyordu. Bunun için organik üretime dönüştürüldü. Artık sertifikalı, tamamen doğal yumurtaları sadece Karadeniz değil diğer bölgelerdeki iller de tüketeceklerdir. diye konuştu.
PAKETLEME TESİSİ İKİ AY SONRA HAZIR OLACAK
Altınordu Belediye Başkanlığının paydaş olarak katıldığı Doğu Karadeniz Bölgesinde Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğunun Yaygınlaştırılması projesiyle ilgili olarak Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş da açıklamalarda bulunarak, Bir ilin gelişimi için sadece kamu yatırımlarının yeterli olmadığını biliyoruz. Üniversitelerin de ilgili bütün birimleriyle tarımsal alt yapının ve geleceğin inşa edilmesine katkı sunması gerekir. Kamu kaynakları, özel teşebbüsler, üniversiteler ülkemizin gelişmesi için ortak paydada buluşmalıdır. Biz yumurta paketleme tesisi kurarken bu işin içinde olacağımızı ve bu işin sahibi olacağımızı söylemiştik. İki ay gibi kısa bir zamanda bu tesis faaliyete geçmiş olacak. şeklinde konuştu.
YEM FABRİKASI KURULACAK
Başkan Tekintaş, Orduda yem fabrikasının da kurulacağını ifade ederek, şöyle konuştu: Bununla birlikte bu işin mutlaka coğrafi işaretlemeye tabi tutacağımız bir neticeye kavuşması gerekiyor. Yani marka tescilli hale getirilip bu şartlarda üretilen ve satılan ürünün tescillenmesi gerekiyor. Diğer taraf yem olarak kullanılan ürünün de modern bir tesisten geçmesi gerekiyor. Yem fabrikasının projesini ve ihalesini hazırladık. Aradan uzun süre geçmeden bu projeyi de hayata geçireceğiz. İlk etapta günlük ihtiyacı karşılayacak 30-50 ton arası olan yem üretimini hazırlıyoruz. Başta Rektörümüz olmak üzere ilimizin tarımsal gelişimine katkı sağlayan bütün katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.
Açılış konuşmalarının ardından panelde Türkiyede tavukçuluk sektörü ve Doğu Karadeniz Bölgesinde organik yumurta üretimi, yumurtanın insan beslenmesindeki önemi ve tavuk eti ile ilgili bilimsel gerçekler konularında davetli panelistler dinleyicileri bilgilendirdi.
Katılımcı panelistlere konuşmalarının ardından plaket ve çiçek takdimiyle panel sona erdi.