Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ordu Sergisi Atinada

Atinada Çizgiler Dostluğu Anlattı

info@karadenizekonomi.com / 2.04.2015

Ordu Sergisi Atinada

Dördü de Ordulu olan grafik sanatçıları Atina'da Çizgilerle Dostluk temalı bir sergi açtı. Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Emin Öztürk, Sadık Karamustafa ve Uğurcan Ataoğlu'nun eserlerinden oluşan grafik, illüstrasyon ve resim sergisi Atinalı sanatseverlerle buluştu.

Anadolu'nun her karış toprağında yatan binlerce yıllık tarih, büyük bir kültürel birikimi de beraberinde getiriyor. Bu tarihi ve kültürel zenginlik Anadolu'da doğan, yaşayan sanatçılara da ilham veriyor.

Karadeniz'in incilerinden Ordu'da doğan sanatçıların bu coğrafyanın zenginliklerinden beslenerek yarattığı eserler de bugün tüm dünyaya açılan birer pencere oluyor. Türkiye'nin dünyaca ünlü, Ordu doğumlu grafik sanatçıları Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Emin Öztürk, Sadık Karamustafa ve Uğurcan Ataoğlu'nun eserlerinden oluşan grafik, illüstrasyon ve resim sergisi Atinalı sanatseverlerle buluştu.

 Sergideki işlerin çoğunun teması ‘Ordu’. Sanatçılar doğdukları şehre olan bağlılıklarına odaklanırken kendilerine ve bu işleri izleyenlere şu soruyu soruyorlar: “Bu çalışmalar bir coğrafyanın zekası mı, yoksa zekanın coğrafyası mı?”

Sergiden Görüntüleri  izlemek için Videoya Tıklayınız:

Sanatçıların sergiyle ilgili görüşleri ise şöyle:

Uğurcan Ataoğlu: Tarih boyunca çok sayıda göç almış ve göç vermiş bir şehir Ordu Bu topraklarda yüzyıllardır birlikte yaşamış Türk, Rum, Ermeni ve çeşitli kökenden insanların kültürlerinden kalan izlere sahip çıkmaya çalışıyor. Bu göçlerin nedeni sosyolojik de olsa, apolitik de olsa bir gerçek var. Göç etmek zorunda bırakılmış bir insanın kalbi asla göç etmiyor. Ordulu 4 sanatçı olarak hazırladığımız bu serginin amacı, yaptığımız işlerle gönüllü olarak göç etmek. Bir zamanlar Ksenefon’un yaptığının bir benzerini, bu sefer mesleki bir yürüyüş olarak gerçekleştirip, memleket hasreti çekenlere Ordu’nun fikir toprağından bir avuç götürmek. Daha önce Ordu, İstanbul
Batum ve Selanik’te açılan sergimiz şimdi Atina da. Kalbi göç etmeyenlerin memleket hasreti biraz teselli bulsun diye...

Gürbüz D. Ekşioğlu: Ordu’dan çıkmış grafik tasarım eğitimini almış akademisyen, reklamcı, tasarımcı ve sanatçı kimliğinde aynı kusağın kişileri sayılabilecek 4 arkadaş Ordu ilini tanıtmak amacıyla yurtiçi ve yurtdışında belli zamanlarda
sergi açıyoruz. Bu birliktelikten ve etkinlikten mutluyuz.

Emin Öztürk: Atina’da açtığımız sergi, 2 halk arasında var olduğunu bildiğimiz yakınlığın bir kez daha ortaya çıkmasına vesile
oldu. Ordu geçmişte Rumların da yaşadığı bir yöre. Kentimizin tarihinden esintilerin de yer aldığı eserler, Yunanistan’daki hemşerilerimize hoş duygular yaşattı. Sanatın evrensel dilini paylaşabilmek güzeldi.

Sadık Karamustafa: Ordu sergileri fikri Uğurcan Ataoğlu’ndan çıktı. Sergiler, Ordu ili sınırları içinde doğmuş, çocukluklarını burada yaşamış, yüksek öğrenim için farklı yıllarda İstanbul’da demir atmış 4 görsel yaratıcıyı bir araya getirdi. İşin temelinde, kökene bakış, göç olgusu ve yüzleşme var. Bu durum bir nostalji değil. bugün belli bir olgunluğa erişmiş, görsel üretimin farklı alanlarında halen çalışmakta olan 4 ‘delikanlı’, yıllar önce bıraktıkları coğrafyalarından, Ordu Boztepe’den, insanların göç ettirilme yollarını izleyerek dünyaya yeniden bakıyorlar.