Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ordu Büyükşehirden Turizm İşbirliği

Büyükşehirden Arkeolojik Kazılara 1 Milyon Kaynak

info@karadenizekonomi.com / 19.08.2016

Ordu Büyükşehirden Turizm İşbirliği

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan Kurul Kalesi’ndeki kazı ve çevre düzenlemesi çalışmaları için 1 milyon liralık kaynak aktardı.

Başkan Yılmaz’ın talimatıyla 2016 yılı kazı çalışmaları için 1 milyon lira ödenek aktarılan Kurul Kalesi’nde bu zamana kadarki en kapsamlı kazı çalışması yapılıyor. Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi’nde bulunan kaledeki çalışmalara çok önem verdiklerini belirten Başkan Enver Yılmaz, geçen sene Bakanlık tarafından 50 bin liralık ödenek ayrılan kazılara Büyükşehir Belediyesi olarak, bu sene toplam 1 milyon lira katkı sağlayacaklarını ve kazı çalışmalarının Ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

KAZI ÇALIŞMALARINA 1 MİLYON LİRA DESTEK

Başkan Enver Yılmaz, geçen sene verdiği söz üzerine bu sene kazı çalışmaları için 1 milyon lira kaynak aktardıklarını belirterek, “Bu alanda bir tarih yatıyor. 2010 yılında kazı çalışmaları başladığında insanlar, tarih üzerinde yürüdüklerinin farkında değildi. Bu tarihin ortaya çıkarılması için Gazi 

Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Şenyurt başkanlığında 25’i arkeolog olmak üzere toplam 40 kişilik bir ekip durmadan çalışıyor. Çalışmalar 6 yıldır devam etmesine rağmen birtakım nedenlerden dolayı yeterince ilerleme sağlanamamış. Geçen sene kazılara 1 milyon lira destek sağlayacağımıza söz vermiştik. Büyükşehir olarak, bu sene daha fazla kazı yapılması için devreye girdik. Kazı için 500 bin lira, kamulaştırma ve çevre düzenleme çalışmaları için de 500 bin lira olmak üzere toplam 1 milyon lira kaynak aktardık. Ekim ayının sonuna kadar sürecek kazı çalışmalarıyla birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkarılmasını hedefliyoruz” dedi.

40 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR

Kurul Kalesi’nde kazının en az 10-15 yıl süreceğini tahmin ettiklerini belirten Prof. Dr. Şenyurt, “Ödenek sıkıntısı olmadığı sürece çalışmaları daha da hızlandıracağız. 25 arkeolog dışında şimdilik 15 işçi bizimle çalışıyor ancak çevre mahallelerden başvuru olması hâlinde işçi sayımızı artırarak daha fazla kazı yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Şenyurt, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteğin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu seneki kazılar için 550 bin liralık ödeneğimizin 500 bin lirası, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından karşıladı. Kazının ilerlemesi ve alanın turizm kazandırılması adına elinden gelen her türlü desteği bizlerden esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Enver Yılmaz’a çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

BULUNAN ESERLER ETNOGRAFYA MÜZESİNDE SERGİLENİYOR

2010 yılında başlayan ve 6 yıldır devam eden kazı çalışmaları neticesinde şimdiye kadar birçok tarihi yapı ve eser gün yüzüne çıkartıldı. Yapılan kazılarda tepe adaları, giriş kapısı, dinsel ve kültürel alanlarda kullanılan seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıça büstleri ve birçok ürün bulundu. Bunların yanı sıra yüzlerce yanmış ahşap kalıntısı, yüzlerce çivi, metalden silah ve bıçaklar, hançer uçları, baltalar, kazmalar, çapalar, keskiler ve dokuma tezgâhları ortaya çıkartıldı. Kazıda bulunan eserler, sergilenmek üzere Ordu Etnografya Müzesi’ne teslim edildi.