Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Önemli olan büyük kitleleri çekebilmek

ORTAK Yönetim kruulu Başkanı Arzu Tosunoğlu;''Turisti Ordu’da bir hafta tutabiliriz''

info@karadenizekonomi.com / 6.06.2017

Önemli olan büyük kitleleri çekebilmek
  • ·Tanıtım Kulübü Derneği (ORTAK) Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Tosunoğlu, Ordu’ya öncelikle bir Kruvaziyer limanı kurulması gerektiğini kaydederek, “Bu gemiler dünyanın en lüks gemileri ve zengin insanlar yolculuk ediyor. 3 bin kişinin limanımızdan yürüyerek şehir merkezimize inmesi çok büyük bir olay olur” diye konuştu.

Ordu Tanıtım Kulübü Derneği’nin kurucusu ve halen Yönetim Kurulu Başkanı olan Arzu Tosunoğlu, Ordu’daki turizm potansiyelini, mevcut çalışmaları ve turizm sektörünün gelişmesi için yapılması gerekenleri anlattı. Turizmde yerel yönetimlere önemli görev düştüğünü, ortak akılla projeler üretilmesi gerektiğin ifade eden Tosunoğlu, “Turizm ve tanıtımda bilinçli, vizyonlu, ileri görüşlü, yetenekli ve iş bitirici insanların görev almaları daha doğru olur” diye konuştu. Tosunoğlu’nun değişik başlıkla altındaki görüşleri özetle şöyle:

Kruvaziyer limanı kurulmalı

“Kruvaziyer turizmi çok önemli bir konu. Bu gemiler dünyanın en lüks gemileri ve zengin insanlar yolculuk ediyor. 3 bin kişinin limanımızdan yürüyerek şehir 

merkezimize inmesi çok büyük bir olaydır. Kayalarla denizi doldurarak havalimanı yapan iktidarımız limanı da uygun olarak en güzel şekilde yapacaktır. Benim en büyük projem Ordu’ya kurulacak bir Kruvaziyer limanıdır. Bu projenin kapsamında hem Kruvaziyer gemilerin hem de ufak yatların kullanabileceği liman olacaktır. Aynı zamanda bir marina ve içinde yelken kano gibi su sporları olacak. Şuanda böyle bir proje yok. Kurvaziyer gemiler Karadeniz bölgesinde Bartın, Sinop, Samsun’a yanaşıyor, Ordu’yu açıklardan geçerek ilerliyor. Çünkü Ordu’da yanaşabileceği bir liman yok. Ordu limanı onun için müsait değil. Ayrıca onlar yanaşmak için bir talepte bulunmuyorlar. Limandaki insanların da liman müsait ve yanaşılabilir olduğunu gemiye rapor etmeleri gerekir.”

Ortak hareket etme bilinci yok

“Şehir olarak eksikliğimizden birisi ortaklık bilincinin olmamasıdır. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket edilmesi, yapılan her projenin basında yer alması gerekiyor. Kamu kurumları üzerine düşeni zaten yapıyor. Herkesin bir projede nasıl katkı sağlayabilirim diye düşünmesi ve biz diyerek hareket etmesi gerekiyor. Yerel yönetimlerin yöneticileri veya kamu kurumlarının yöneticileri bu işleri idare ederek katılım sağlamaları gerekir. Hiçbir birey ötekileştirilmeden toparlayıcı bir güç olması gerekiyor. Turizm ve tanıtımda bilinçli, vizyonlu, ileri görüşlü, yetenekli ve iş bitirici insanların görev almaları daha doğru olur.”

Her şikâyet bir turist götürür

“Ordu artık bir turizm şehridir. Turizm şehirlerinde yaz döneminde inşaat ve yol çalışmaları yapılmaz. Gelen turist yol çalışmalarını görmek istemez. Bunlardan dolayı sorun yaşamak istemez. Bunun için bu çalışmaların düzenlenmesi gerekiyor. Bizim turistten şikâyet değil memnuniyet duymamız lazım. Her şikâyet bir turist götürür. Ben şehir içindeki çalışmaların çevre yolu tamamlandıktan sonra yapılmasını isterdim. Her yerin aynı anda değil bir yerin bitirilip diğer tarafa başlanılması gerekiyor. Bu şekilde tıkanıklık aksaklık yaşamamış olurduk.”

Derneğimize yakışacak bir mekânımız yok

“Bizim derneğimiz 2008 yılında kuruldu. 2013 yılına kadar dernek binamız vardı. Yaşanan sel olayıyla birlikte binamızı boşaltmak zorunda kaldık. Ordu Tanıtım Kulübü Derneği olarak kendine yakışacak bir yerimizin olmasını istiyoruz. Ordu’da tanıtım adına faaliyet gösteren tek derneğiz. Müze gibi insanları bilgilendirebilecek kültürel bir yerimiz olması gerekiyor. Bütün ilçelerimizden el sanatları veya yöresel malzemelerin getirilip sergilenebileceği bir alan turizme de bir katkı sağlayacaktır.”

Daha aktif ve hızlı bir şehir olmalıyız

“Mesleğimi severek yapıyorum. İnsanın işini sevmesi çok önemlidir. İnsan ilk günkü heyecanı içinde taşıyabilirse gerçek bir turizmci olabilir. Hayal kurmak çok önemlidir. Çünkü hayallere ulaşmak için uğraşırız ve birçok şey başarırız. Şu anda baktığımda benim hayallerim için Ordu biraz uzakta. Ama hayallerimi gerçekleştirmek için de zamanı tasarruflu kullanan bir şehir. Ordu’nun daha aktif daha canlı ve hızlı bir şehir olmaya ihtiyacı var. Biz atılımcı bir Türkiye hedefliyorsak bu şahlanan Türkiye’de Ordu da yerini almalı diye düşünüyorum.”

Kemal ÇEKÜÇ/KARADENİZ EKONOMİ