Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Mobilya ve Tekstil Sektörü Kazandırıyor

Ordu da Alt Yapısı Hazır Bir Dönüm Sanayi Parseli Bile Yok

info@karadenizekonomi.com / 10.03.2015

Mobilya ve Tekstil Sektörü Kazandırıyor

Mobilya ve Tekstil  Sektörü Kazandırıyor

İş dünyasında yaşanan tüm gelişmeleri ekrana getiren ''Karadeniz Ekonomi ''programı Murat Gürsoy’un sunumuyla her hafta Perşembe günü 21:30 da Altaş Tv de ekranlara gelmeye devam ediyor.

Karadeniz Ekonomi programında iş dünyası’nın başarılı hayatları ,yenilikçi projeler,öneriler ,üst düzey firma , kuruluş yöneticileri ve özel konu başlıklarıyla  gündem yaratan programda, bu hafta'nın konuğu Şehir ve Bölge Planlama uzmanı Eyüp Elmastı.Murat Gürsoy'un sorularını cevaplayan Elmas,Ordu'nun  sanayi,ticaret, ekonomi gündemi ve kent meseleleri açısından uzman bakış açısıyla önemli değerlendirmeler de bulundu.Ordunun  acilen 5000 dönümlük sanayi parseline ihtiyacı vardır ve bu sorunu hızla 3 yıl içersinde mutlaka çözmeliyiz diyen Elmas,şehrin ekonomik,sanayi ve istihdam anlamında eksiklerine dikkat çekti.Konuşmasına  alınan yatırımları değerlendirrerek başlayan Şehir ve Planlama Uzmanı Elmas, şu açıklamalar da bulundu;

Havaalanı,Dereyolu,Çevre yolundan sonra atılacak diğer adım Konteynır Limanıdır

Ordu son yıllarda lojistik anlamında çok büyük yatırımlar aldı.Havaalanı,Dereyolu ve Çevre yolu bir şekilde lojistik alt merkez oluşturmanın en önemli 3 ayaklarından birisidir. Havaalanından ziyade daha da  önemli detaylardan biri de şehri havaalanına göre nasıl dizayn edebiliriz konusudur .Havaalanı'nın uluslar arası yolcu taşımasını nasıl sağlıya biliriz...Şehri hızla Havaalanıyla entegre etmemiz lazım. Ulaşım ve sanayi alanlarını  şehre entegre ederek çok daha önemli bir sorunu ortadan kaldırmış olacağız.

Ordu da Limanı Karşılayacak  Sanayi Bölgesi Yok

Ordu’nun yük trafiğini halletmesi için bir konteynır limanına ihtiyacı vardır. Limanı karşılayacak bir sanayi bölgesi olması lazım. Ordudaki ve Fatsa’daki sanayi bölgeleri bunun için yeterli değildir. Bunun için hızlı bir şekilde Ordu merkez’in sanayi alt yapısını ciddi anlamda artırmamız ve merkez’e en az iki,mümkünse üç tane ihtisas organize sanayi bölgesi kurmamız lazım.Mobilya,Tekstil ve  çikolata ihtisas sanayi bölgesi bunlara örnek verile

bilir.

Gülyalı dan Ünye’ye Ana Yol Üstünde Para Kazandıracak Hiçbir Tesis Yok

Gülyalı’dan Ünye’ye kadar ana yol üstünde benzin istasyonlarının dışında yoldan geçen insanların para bırakacakları hiçbir şey yok.Eğer siz çevre yolu’nun etrafında şehrin içindeki dinamiklerinizi ,AVM’lerinizi  ve üretimlerinizi taşırsanız ,bu yolu kullanacak olan 50 milyon müşteri'nin, para bırakmasını sağlayacaktısınız. Bu yatırımların devamı’nın acilen hayata geçirilmesi sağlayarak ,şehrin imkanlarından en kısa sürede faydalanılması gerekir.

Ordu da Alt Yapısı Hazır Bir Dönüm Sanayi Parseli Bile Yok

Ordu da siyasi olarak güçlü bir yapı var.Ama Ordu’nun il sınırları dahilinde, alt yapısı hazır bir dönüm arazi parseli  bile yoktur. Ordu Organize Sanayi Bölgesini’nin yerini tespit ettikten sonra resmiyet ve onay aşamasını bir yıl içeresinde aşabilirsiniz. Ordu 20 yıl ölçeğinde tartışılacak bir şehir değildir.Tüm fabrikalarını kurulmuş bir şekilde en fazla 5 yıl içeresinde OSB’yi Ordu’ya kazandıra biliriz.Bu sıkıntıyı mutlaka aşmalıyız. Ordu’nun en az 5000 dönümlük sanayi parseline ihtiyacı vardır.

Ordu'ya İstihdam Kazandıracak  Sektörlerler  Mobilya ve Tekstildir

Artık genel Organize Sanayi Bölgesini yaklaşımından İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yaklaşımına geçmemiz lazım.Ordu’nun ciddi anlamda bir Mobilya ihtisas organize sanayi bölgesine ihtiyacı vardır. Sanayide bazı sektörler vardır; şehri markalaştıracak, katma değerle buluşturacak ve uluslararası ses getirecek tarz da önemlidir.Birde bazı sektörler vardır Samsundan bile adını duyamaya bilirsiniz. Bunları iyi ayırt ede bilmeliyiz.Mobilya ve tekstil sektörü eve ekmek götürtecek,Ordu'ya istihdam sağlayacak sektörlerdir.Acilen bu sektörlere yol vermeliyiz..

Yatırım Yapacak Sektörlerimizi Yalvartmayalım

Bugün Tekstil, Mobilya sektörü eve ekmek götürtecek ,istihdam yaratacak sektörlerdir. Ordu’nun her yıl göç veren nüfusunu ancak istihdam sahalarıyla durdura bilirsiniz. Mobilya sektörünü en az 100 dönümlük bir arazi tahsis ederek harekete geçirmeliyiz.Yetkililere sesleniyorum,yatırım yapacak sektörlerimizi yalvartmayalım.

Ordu’nun Bir Çikolata Sanayisine ihtiyacı Vardır

Ordu’nun üçüncü önemli sektörü ise çikolata sanayidir. Çikolata ihtisas organize sanayi bölgesine ihtiyacımız fardır.Ballı,Fındıklı yöresel ürünlü işlemeler yapan bir organize sanayi bölgesini,  mutlaka yüksek sesle konuşmamız gerekir.

Ordu Belediyesi’nin Mevcut Yerine Yapılmış Olması Büyük Bir Vebaldir

Yıllarca Ordu Belediyesi’nin mevcut yerine yapılmasına karşı çıktık.Bu bir cinayettir,vebaldir.20 bin nüfuslu Ordu’nun merkezi şuan ki belediye kavşağının olduğu yer olabilir ama ;şuanı değil, nüfus artımıyla birlikte iler ki yılları düşündüğümüzde bu bir vebaldir,günahtır..

Kentsel Dönüşüm Yapalım derken Kentsel Faciaya Neden Olmayalım

Köprü başıyla İran yolu arası ,üst yol tarafı ve hastane yokuş tarafı tamamen şehir planlamasından uzak , mimari olarak kabul edemeyeceğimiz, deprem açısından sıkıntılı bölgelerdir. Bu bölgelerin komple yenilenmesini konuşmalıyız.

Ordu’nun imar planını çıkartarak , 50 bin 100 bin konutlu adeta bir ilçe kurar gibi,uydu kentler kurmalıyız. İran yoluyla köprü başı arasında ki yolun üst tarafını, konut ihtiyacını karşılayacak  şekilde oluşturmalıyız.

3 bina 3 sokak yenilemesi olarak bakmamalıyız olaya ,yoksa bu kentsel dönüşüm değil kentsel facia olur.