Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Lisanslı Depoya Ortaklığa Hazırız

OTSO Başkanı Servet Şahin, “Lisanslı depo sektör için acil ihtiyaç. Ordu’ya bir lisanslı depo kazandırılacaksa biz proje ortağı olmaya hazırız.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 1.12.2016

Lisanslı Depoya Ortaklığa Hazırız

Fındıkta rekabet ortamı oluşması için Lisanslı depo şart. Fındığın emanete verilmekten kurtulup tüccarın elinde malzeme olmayacağı Lisanslı depoculuk sistemine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Devletin desteklediği Lisanslı depoculuk için Borsaların adım atması gerekiyor. ‘Fındık Bizde Borsa Almanya’da’ bunun değişip ‘Fındıkta bizde Borsa da bizde’ diyebilmenin temel şartı, aynı zamanda da fiyatların da sınırlarımız içerisinde belirlenmesi için lisanslı depoculuk olmazsa olmaz.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, Rekabet Kurumu’nun fındık sektörü üzerinde yaptığı araştırmanın sonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Servet Şahin, kurum uzmanlarınca yapılan inceleme sonrasında ortaya çıkan lisanslı depoculuk sonucunu yıllardır gündeme getirdiğini, ancak sahip çıkılmadığını söyledi. Lisanslı deponun kurulması için borsaların öncülük etmesi gerektiğine dikkat çeken Servet Şahin, olası bir lisanslı depo projesinde, proje ortağı olmaya hazır olduklarını da ifade eden Şahin, lisanslı depoların bir an önce hayata geçmesi gerektiğini kaydetti. Başkan Şahin, “Ürün borsası kurulabilmesi için öncelikle lisanslı deponun kurulması gerekir. Ben yıllardır oda başkanlığım döneminde lisanslı depoların acil ihtiyaç olduğunu savundum. Eğer biz fındıkta rekabet oluşturmayı amaçlıyorsak, bu lisanslı depolar ile sağlanacaktır.” diye konuştu.

PROJEYE DESTEK VERİLMEDİ

Başkan Servet Şahin, lisanslı depoculuk ile ilgili projelerinin destek görmediğini de ifade ederek, şöyle konuştu: “Lisanslı depolar tek başına kurulmuyor. Bu yüzden biz hazırladığımız proje doğrultusunda bunun içerisine Odalar ve Borsalar Birliği’ni ve hazine ortaklığıyla yapmayı planlamıştık. Yani hedefimiz üçlü konsorsiyumlu lisanslı depoyu hayata geçirmekti. Ancak bizim bu projemize sahip çıkılmadı, sıcak bakmadı.”

GİRESUN’A ORTAĞIZ

Giresun’da kurulan lisanslı depoculuk ve spot borsaya oda olarak ortak olduklarını belirten Şahin, “Biz lisanslı depoyu gündeme getiriyoruz ancak Giresun lisanslı depoculuğu hayata geçirdi. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası da bu projenin ortakları arasında yer alıyor. Giresun’da olduğu gibi Ordu’da da lisanslı depoculuğun kurulması için Ordu Ticaret Borası’nın öncülük etmesi gerekir. bir diğer taraftan devletimiz de artık lisanslı depoculuğu destekliyor. Lisanlı depo kuran yatırımcılara yüzde 75 destek veriyor. Bu konuda bizim üstümüze ne düşüyorsa biz yapmaya hazırız. Giresun’da olduğu gibi burada da proje ortaklığına hazırız.” şeklinde konuştu.

Şahin, fındık üreticilerinin elinde fındığı tutması için en az Ordu bölgesine 50 milyon kiloluk fındık konulabilecek bir depoya acilen ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.