Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Lisanslı depoculuğa teşvik geiliyor

Hükümet tarım ürünlerinde fiyat istikrarının sağlanması için önem verdiği lisanslı depoculuğa bir dizi yeni teşvik getirmeye hazırlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin önceki gün Bakanlar Kurulu’nda yapmış olduğu lisanslı depoculuk hakkınd

info@karadenizekonomi.com / 2.03.2017

Lisanslı depoculuğa teşvik geiliyor

Gümrük Bakanı Tüfenkci’nin Bakanlar Kurulu’nda yaptığı sunuma göre, Ürün İhtisas Borsası kurulacak. Ürünlerini lisanslı depolarda tutanların kira ücreti devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca lisanslı depo için ton başına 25 lira nakliye desteği de sağlanacak.  

Hükümet tarım ürünlerinde fiyat istikrarının sağlanması için önem verdiği lisanslı depoculuğa bir dizi yeni teşvik getirmeye hazırlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin önceki gün Bakanlar Kurulu’nda yapmış olduğu lisanslı depoculuk hakkındaki sunumun ayrıntıları netleşti. Edinilen bilgilere göre, 100 milyon lira sermayeyle anonim şirket statüsünde Ürün İhtisas Borsası A.Ş kurulacak. Buna Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ticaret Borsaları, Toprak Mahsulleri Ofisi, Borsa İstanbul A.Ş., Takasbank A.Ş., Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş., Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. ortak olacak.

ÜRÜN İHTİSAS BORSASI

Uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek olan Ürün İhtisas Borsası'nda, lisanslı depolarda muhafaza edilen tarım ürünlerini temsil eden elektronik ürün senetleri işlem görecek. Ürün İhtisas Borsası'nın faaliyete geçmesiyle birlikte elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı elektronik ortamda ve hızlı yapılması sağlanırken, gelişmiş bir tarım ürünleri piyasası oluşacağı belirtildi.

KİRANIN TAMAMI DEVLETTEN

2014'te başlayan ve ürün sahiplerince lisanslı depo işletmelerine ödenen depo kira ücretlerinin yarısının devlet tarafından karşılanmasını öngören uygulama kapsamında bugüne kadar 12 milyon 629 bin lira kira ödemesi gerçekleştirilmişti. Hükümet, lisanslı depoculuk sistemine yönelik yeni teşvikleri de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, ürünlerini lisanslı depolarda depolayan üretici ve üretici birliklerinin işletmelere ödeyeceği depo kira ücretinin tamamı devlet tarafından karşılanacağı öğrenildi.

İkinci el otoda garanti kapsamı 10 bin km

Bu arada ikinci el araç satışına yönelik yapılması planlanan düzenlemelerin ayrıntıları netleşmeye başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı'na ilişkin, "Düzenleme hazır, referandumdan sonra yayımlayacağız. Düzenlemede şu an garanti kapsamı 10 bin kilometre" dedi. Sektörün büyük bölümünün ikinci el otomotivle ilgili düzenlemeye olumlu baktığını vurgulayan Tüfenkci, "Burada tüketicileri korumamız, sektörü disipline etmemiz lazım. Aynı zamanda ikinci el otomotiv piyasasını da canlandırmamız lazım. Bu basit bir şey... Eğer aracın arızası varsa satan kişi bunu söyleyecek ve ona göre satacak. Arızasız sattığını, bakımlarının tamam olduğunu söylüyorsa da belli bir kilometre garantisi verecek" ifadelerini kullandı.

Emlakçılara da düzenleme yolda

Bakan Tüfenkci, Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu heyetini de kabul etti. Konut piyasası düzenlemesinin referandum sonrası hayata geçeceğini belirten Tüfenkci, sektördeki kişilerde aranacak şartların ve uyulması gereken kuralların belirleneceğini kaydetti.

Fındıkta da geçilecek

Bakanlar Kurulu’nun ardından Bakan Tüfenkci'nin sunumuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, lisanslı depoculuğun Türkiye’de uzun zamandır konuşulan önemli bir alan olduğunu belirtti. Hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk ve zeytinde lisanslı depoculuk konusunda adımlar atıldığını anımsatan Kurtulmuş, "Önümüzdeki yıldan itibaren de fındıkta lisanslı depoculuğa geçilecektir" ifadelerini kullandı.

Ton başına 25 TL verilecek

Ürünlerin lisanslı depoya konulmasından önce yetkili sınıflandırıcılarca yapılacak analizlere ilişkin analiz ücretinin tamamını da devlet üstlenilecek. Ayrıca, teşvikler kapsamında ürününü lisanslı depoya koyanlara ton başına 25 lira tutarında nakliye desteği sağlanacak.