Kredi Garanti Fonu Ordu Şube Müdürü Hamza Keskin, Ünye Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı 4-6-13 numaralı meslek gruplarına bilgilendirmede bulundu.
info@karadenizekonomi.com / 20.10.2017
Perşembe Günü ÜTSO lokalinde, Kredi Garanti Fonu tarafından verilen kredi ve kefaletlerle ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında ÜTSO Başkanı Durmuş ve bazı yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.
Toplantıda ilk olarak ÜTSO Başkanı Durmuş Zor konuştu.
Başkan Durmuş Zor serzenişle başlayan konuşmasında, Eğer biz Ünye olarak biraz daha geç kalırsak yaklaşık bin civarında işçi çalıştıran iki tane fabrikamız bölgemizden ayrılacak. Bu son derece üzücü ama herhalde toplumun da böyle bir sıkıntısı yok. Bu bizim kısa bir süre önce aldığımız bilgidir ve çok üzücü bir bilgidir. Eğer iki tane büyük ölçekli fabrika Ben artık Ünyeden gidiyorum noktasına geldiyse biz de bu hesabı yapmak zorundayız. dedi.
Konuşmasında Organize Sanayi Bölgesi konusuna da değinen Başkan Durmuş Zor, Fatsa ve Altınorduda birer tane Organize Sanayi Bölgesi var.
Buralarda da ikinci OSByi kurmak için alan genişletmesi çalışması var. Biz de birinciyi kurmaya çalışıyoruz. Daha dün Fatsa ve Altınorduya para aktarıldı. Ama biz beceremeyenler listesindeyiz. Kendimizi bu noktada farklı görmüyorum. Bizim büyüklerimiz var onlar da herhalde Ünyeyi görmezden gelecek değiller. Ben bu toplantıya da katıldığınız için size teşekkür ediyorum. dedi.
Basın mensuplarına teşekkür etmeyi de ihmal etmeyen Zor, Geldiğimiz günden beri bizi en iyi basın mensubu arkadaşlarımız anladı. Mesajlarımızı onlar iletti ilgili yerlere. Siz 1500 tane insanın yanına gideceksiniz. Onlarla tek tek bir araya geleceksiniz. Bu çok zor bir şeydir. Bugünkü bütün yapılan güzellikleri de yine basınımız halkımıza aktaracak. Ben basın mensuplarımıza tekrar teşekkür ediyorum. diye konuştu.
Başkan Zorun ardından Kredi Garanti Fonu Ordu Şube Müdürü Hamza Keskin de bir sunum gerçekleştirdi.
Kredi Garanti Fonu Ordu Şube Müdürü Hamza Keskin, Kredi Garanti Fonu 1991 yılında kurulmuş bir kuruluştur. Kuruluş amacı da küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişiminde katkı sağlamak. Kurumumuz Bakanlar kurulu kararıyla kurulmuş olup, kamu yarına faaliyet göstermiş olduğu için vergiden muaftır. Kuruluşumuz şuanda da ortaklık yapısı olarak %29 oranında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, %29 oranında KOSGEBin kalan %42 oranı da 27 tane bankanın ortak olduğu çok ortaklı bir anonim şirketidir. dedi.
Keskin, Bizim destek sağladığımız firmalar KOBİ ve KOBİ vasfına haiz kadın girişimciler, genç girişimciler, esnaf ve sanatlarlar, çiftçiler, serbest meslek mensuplarıyla birlikte hazine garantili olarak KOBİ üstü firmalar. dedi.
Fon Müdürü Keskin konuşmasına, Yıllık cirosu ve aktif büyüklük tanımının 40 Milyon TLyi aşmayan ve çalışan sayısı 250yi geçmeyen her türlü işletmenin KOBİ olarak tanımlandığını belirten Hamza Keskin, Şuana kadar 200 Milyarlık bir kredi sağlamamız oldu. Burada 50 milyarlık daha bir boşluk var. Kurum olarak toplamda 250 Milyarlık Hazine garantili kefalet verme olanağımız var. Artı 3 Milyar TLye kadar da kendi öz kaynaklarımızla kefalet verebiliyoruz. Geçmişte 1-2 ayı bulan onay süreçleri şimdi bir iki günde halledilebiliyor. diye devam etti.
Eskiden Vergi Dairesi ve SSKya borçlu olan firmalara kredi imkanı sağlanmadığının fakat şimdi alınan krediler içinden borçların ödenmesi koşuluyla kredi de verebildiklerinin altını çizen Keskin, İhracatçı firmaların kredilerine yüzde yüz kefalet sağlayabiliyoruz. dedi.
Toplantı, üyelerin Hamza Keskine sorularıyla devam etti.