Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Kivide düşük rekolte bekleniyor

Uzunlar''Zirai don kivi üretimini düşürdü''

info@karadenizekonomi.com / 4.08.2016

Kivide düşük rekolte bekleniyor

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, kivi hasadına kasım ayında başlanılacağını belirterek, kivinin hassas bir ürün olması nedeniyle olumsuz hava koşullarından çok çabuk etkilendiğini ifade etti. Uzunlar, "Yaptığımız ilk tespitler, kivinin geçen yıla oranla az olacağı yönünde” diye konuştu.

Hava muhalefetleri nedeniyle son yıllarda rekolte düşüşü yaşanan kivi, bu yıl da üreticilerin yüzünü güldürmedi. Türkiye genelinde yaşanan rekolte düşüşü 

sahil kesimlerde geçen yılı aratmıyor ancak, 250 rakımın üzerinde kivi rekoltesinde düşüşler yaşanıyor. 

''Kivide devlet desteği istiyoruz''

Bu yıl mart ayında yaşanan zirai yüksek kesimlerde hasar oluşturduğunu ifade eden Başkan Uzunlar, “Mart ayında meydana gelen 'zirai don' sonrası sahil kesiminde zarar meydana gelmediğini ancak etkili olan fırtınanın sahil kesiminde yüzde 20'lere varan zararlar oluşturduğunu aktaran Uzunlar, “Mart ayında Ordu'da etkili olan kar yağışı sonrası oluşan 'zirai don' rakımı yüksek olan ilçelerimizde kivi üretimini etkilemişti. O zaman yaşanan 'zirai don' sahil kesimini vurmadı. Rakımın arttığı Kabadüz ilçesi gibi kivi üretim alanlarında ise zarar oranları yüzde 30-35 seviyelerine çıkarken yer yer yüzde 60'a varan zararların oluştuğu üreticilerimizde oldu. Fırtına sebebiyle Ordu genelinde ortalama yüzde 35 civarında kivide zarar meydana geldi.” şeklinde konuştu.

Uzunlar, bu yıl kivi fiyatının 1,70 kuruştan işlem gördüğünü belirterek, Ordulu kivi üreticilerinin ayakta kalabilmesi için devlet tarafından özel destekler sağlanmasını istediklerini sözlerine ekledi.