Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

KFMİB Başkanı Edip Sevinç: Siyasetçilerimizi Fındık konusunda Yanlış Bilgilendiriliyorlar.

"Hiçbir zaman Hamburg'da bir Fındık Borsası olmamıştır.''

info@karadenizekonomi.com / 26.02.2015

KFMİB Başkanı Edip Sevinç: Siyasetçilerimizi Fındık konusunda Yanlış Bilgilendiriliyorlar.

Son günlerde "Fındık Borsası" konusunda yapılan açıklamaları değerlendiren Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç,; uzun yıllardan beri sık sık duyulan; Hamburg'da bir Fındık Borsası bulunduğu ve fiyatların burada belirlendiği şeklindeki bilginin doğru olmadığını belirterek, bu şehir efsanesinin artık son bulması gerektiğini söyledi.

1900 ‘lu yılların başında ülkemizden ihraç edilen fındıkların, iletişimdeki kısıtlı imkanlar nedeniyle öncelikle doğrudan Hamburg emtia borsalarının  depolarına gönderildiğini ve herhalde bunun etkisiyle olacak ki Hamburg'da bir Fındık Borsası olduğu şeklinde bir algının ülkemizde yer edindiğini belirten Sevinç, "Hiçbir zaman Hamburg'da bir Fındık Borsası olmamıştır. Esasen Borsa olabilmesi için kağıt üzerinde işlem görmesi lazım. Var mı böyle birşey. Kimsenin elinde Fındık Borsası Senedi var mı? Yok!" diyerek bu söylemlere artık bir son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Açıklamasının değerli siyasetçilerimize bir cevap niteliğinde değil fındıkta doğru bilinen yanlışlara dikkat çekmek amacı taşıdığını, siyasilerimize Fındık Borsası konusunda brifing verenlerin maalesef yanlış bilgilendirme yaptıkları ve konunun adeta siyasi bir konu haline getirildiğini ifade eden Sevinç; ticari ve iktisadi konuların kendilerine özgü dinamikleri olduğu için, yanlış bilgiden kaynaklanan açıklama ve çözüm önerilerinin de doğal olarak başka yanlış sonuçlar doğmasına neden olduğunu belirttikten sonra siyasilerimizin, ülkesine 3 milyar Dolar döviz getiren ihracatçılarımızın görüşüne başvurmalarından büyük memnunluk duyacaklarını ifade etti.

Türkiye'de Fındık Borsası kurulacağına dair son günlerde basında yer alan haberlerde, kurulacak Borsanın niteliği ile ilgili açık bir bilgi olmamakla birlikte kastedilenin Emtia Borsası olduğunu zannettiğini vurgulayan Sevinç;

‘’Buğdayda mısırda olduğu gibi Emtia Borsası’nın dünyada örnekleri vardır. Burada oluşan değer, üretici ile tüketici arasında ve daha ziyade tüketicinin  oluşturduğu ya da belirlediği pozisyonlar üzerinden meydana gelmektedir. Borsalarda oluşan fiyat, kahvede, petrolde vs. olduğu gibi kısaca üretici-tüketici ilişkisi ile belirlenmekte ve Borsada işlem görerek resmileşmiş hale gelmektedir. Yani Borsalar kendi başlarına fiyat belirleyemezler, sadece işlem gören fiyatları resmileştiren kuruluşlardır. Dünyada fiyat belirleme yetkisine sahip tek bir Borsa bile gösterebilmek mümkün değildir. Fındıkta da fiyat 2009 yılından bu yana serbest piyasa şartlarında oluşmaktadır. Yani mevcut Ticaret Borsalarının ya da yeni kurulacak başka borsaların fiyat belirlemesi gibi bir şey asla söz konusu değildir ve olamaz. Dolayısıyla insanlarımızın konuyu yanlış algılayıp farklı beklentilere girmelerini önlememiz gerekir. Bazı çevrelerin ifade ettiği gibi iyi fiyat, kötü fiyat diye de bir şey yoktur, serbest piyasada oluşan fiyat en doğru fiyattır. Zaten Dünya fındık üretiminin tek başına % 75-80'nini karşılamakta olması nedeniyle hakim güç olan Türkiye'de oluşan fiındık fiyatlarında da tek belirleyici Türk fındık üreticisidir." dedi.

Esasen Fındık Borsanın tek başına bir çözüm teşkil etmeyeceğini, borsada işlem gören ürünlerin kağıt üzerinde alınıp satılmasına ilişkin düzenlemelerin tam anlamıyla hayata geçirilmesi ve sistemin Lisanslı Depoculuk ile entegre olması gerektiğine işaret eden Sevinç, esas belirleyicinin üretici ve tüketici davranışları olması gerçeğinin hiç bir zaman değişmeyeceğini, Lisanslı Depoculuk yapan işletmeler Ünye ve Düzce'de kurulmuş olmasına rağmen kapanmak zorunda kaldığının unutulmaması gerektiğini, İhracatçı Birliği olarak fındık için Lisanslı depoculuk sisteminin karşısında olmadıklarını, ancak layıkıyla yapılsa bile başta üreticiler olmak üzere Lisanslı Depoyu kullanacak kesimlerin sisteme sahip çıkmaması halinde başarıya ulaşmanın kolay olmayacağını vurguladı.