''Lisanslı Depoculuk sürecini artık başlatmalıyız''
info@karadenizekonomi.com / 4.11.2015
Karimex Yönetim Kurulu Başkanı Sanayici ve İşadamı Mehmet Albayrak ''Türkiyede en fazla fındığın üretildiği Ordu ilinde, yasal mevzuatlar oluşturulduğunda Ordu Ticaret Borsası Başkanlığında Ordu,Fatsa,Ünyede 20 bin ton kapasiteli Lisanslı Depoculuk ve Spot borsaları kazandırabiliriz.İktidarında gündeminde olan Ordu ve ilçelerini kapsayan toplamda 60 bin tonluk Lisanslı depoculuk ve spot borsayı Avrupa birliği fonlarından faydalanarak hayata geçirebiliriz.Burada önemli olan siyasi desteği arkanıza almanız ve Avrupabirliği fonlarından bu projeyi geçirmeniz''diye konuştu.
Albayrak, fındık sektörü ve Lisanslı depoculukla ilgili şu açıklamalar da bulundu.
Sayın Başbakan Yardıcısı ve Ordu AK Parti Milletvekili Numan Kurtulmuş'da bu konuyu gündemine alarak,Lisanslı depopoculuk için üzerimize düşeni yapacağız açıklaması sektör için son derece önemlidir.Siyasilerimizin ve TOBB 'nin gündeminde Lisanslı depoculuk var.Ordu Ticaret Borsasıda şartlar oluştuğunda buna liderlik yapacaktır.Şimdi bize düşen şartları oluşturmak ve süreci bir yerden başlatmak.Bunun için fındık sektöründeki arkadaşlarımızla Avrupa Birliğine proje sunarak başlayabiliriz.
Özellikle 2007 yılından beri Avrupa Birliği tarafından verilen yardımlar, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) olarak bilinen tek bir başlık altında toplanmıştır.İPA 5 ana başlık altında toplanmış olup, bu başlıklardan 3. sü Bölgesel Kalkınma olup; çevre, ulaştırma ve bölgesel rekabet edebilirlik alt başlıklarından oluşmaktadır. Bölgesel rekabet edebilirlik alt başlığından yararlanacak olan inşaat ağırlıklı projelerin hibesinde alt limit 2 milyon AVRO olup üst limit bulunmamaktadır.Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programının hedef bölgesini, 2001 yılı verilerine göre NUTS II seviyesinde (26 bölge) kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının % 75inin altında kalan 43 il oluşturmaktadır.
Bugünlerde Orduda Lisanslı Depo tartışılıyor. Bir Giresun Olamadık, Lisanslı depo olmazsa olmaz yada Giresun yaptı Ordu yapamadı şeklinde söylemler ,tartışmalar sürüp gidiyor.Burada Giresun Ticaret Borsası Avrupa Birliğinden önemli bir fon kullandı.Öncelikle bizimde bu fonlardan yararlanmamız çok önemlidir.Bu fon yeni dönemde 2014 -2023 arasını kapsayacak şekilde, yeni projelere destek verecek.Biz bu süreci Ordu ve ilçelerini kapsayacak şekilde Lisanslı depoculuk için proje sunmalı,şartları oluşturmalı ve Ordu Ticaret Borsası Başkanlığında,Ordu Ticaret ve Sanayi Odası,Ordu Ziraat Odası,özel sektörle ortaklıklar kurularak Anonim şirket kurulmasını projelendirmeliyiz.Buradan ilk adımı atalım çağrısında bulunuyorum.
Yukarıda bahsettiğim Avrupa Birliği işleyiş sürecindeki İPA, 2007-2013 dönemi olarak uygulandı, şimdi de 2014-2020 döneminin hazırlıkları tamamlanmak üzere ve yakın zamanda açılacak.Bilindiği üzere Giresun Ticaret Borsasının İPA 2007-2013 Bölgesel Kalkınma (Bölgesel Rekabet Edebilirlik) hibe başlığına 2008 yılında sundukları Lisanslı Depo projeleri kabul edilmiş, müzakere, mutabakat, projelerin yapılması, ihale hazırlıkları aşamaları tamamlanmış olup, inşaat aşamasına geçilmiştir, bugünlerde inşaat ve silo vb. kısımların yapımında son aşamaya gelinmiştir.Giresun Borsasında AB Proje Uygulama ve Geliştirme Ofis Müdürü Erdal Suat BAŞKAN'ın Lisanslı deponun kurulumunda emeği büyük olmuştur,kutluyorum.Proje 10 milyon AVRO bütçeli olup tamamı hibe kapsamındadır. Giresun bu projeyi yaparken Ordu da boş durmamış, aynı başlığa ve yaklaşık aynı bütçe ve hibeli Arım Balım Peteğim projesini sunmuş, kabul edilmiş, benzer aşamalardan geçmiş olup, inşaat süreci devam etmektedir.
Birimizi yormaya, karalamaya, yıpratmaya gerek yok. İPA 2014-2020 döneminde aynı hibe başlığı tekrar açılacaktır. Aynı başlığa benzer ad altında lisanslı depo yapımı projelendirilerek sunulabilir. Burada farklılık olarak, Giresunun dışında yoğun fındık üretimi yapılan iller, fındığın başkenti olan Ordu koordinasyonunda böyle bir proje hazırlayabilir ve sunabilir.
Önerim, Ordu Ticaret Borsası öncülüğünde, fındığın yoğun yetiştirildiği illerde fındığın lisanslı depo sorununu tamamen çözecek büyük ölçekli bir proje hazırlanıp sunulmasıdır. Bu proje muhtemelen 7-8 ilin ortak projesi olacağı için, kabul edilme oranı da yüksek gözükmektedir.Çalışkan bir Borsa Başkanımız var.Birlik ve beraberlik içinde bu işi çözer Ordu ve ilçelerimizde hayata geçecek şekilde Lisanslı depo ve spot borsayı kurabiliriz.Ordu Ticaret borsamız bizim için önemlidir.Başkanı ve Yönetim Kurulunu,Borsa Meclisini yanımıza alarak başlangıcı yapalım diyorum.Şimdi şartları oluşturmak adına birlik ve beraberlik yapmamız bir yerden başlamamız gerekiyor.En doğru noktada, Avrupa Birliğinden 10 milyon Euro kullanacak projeyi sunmak olacaktır.Bu çalışmalar Ticaret Borsalarımızın öncülüğünde ve koordinasyonunda olabileceği gibi, Ticaret ve Sanayi Odalarımızın, Büyükşehir ve diğer belediyelerimizin ve buna benzer tüzel kişiliği olan yapıların tamamının koordinasyonunda oluşulabilir.Bunu yaparken tek dikkat edeceğimiz nokta,kurumlarımızı yıpratmadan,kırmadan ,dökmeden ilerlemektir çünkü biz büyük bir aileyiz.