Türkiye'de sadece Ordu'da hizmet veren Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında, arı ürünleri ile ilgili KOBİlerin arı ürünlerinin paketlenmesi ve pazarlanması kurulacak olan birimler tarafından yürütü
info@karadenizekonomi.com / 29.09.2016
Uluslararası Test Ve Analiz Laboratuvarı Türiye'de bir tek Orduda..
Proje otoritesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olan ve Türkiye'de sadece Ordu'da hizmet veren Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan ve yürütülen Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında yapılan tesisler tamamlandı. Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünce 2009 yılında hazırlanan Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında, uluslararası akreditasyona sahip test ve analiz laboratuvarı oluşturulacak. Proje sayesinde arı ürünlerinde hijyen ve güvenilir bal ve diğer arı ürünleri temin edilecek. 4 bin 700 metrekare kapalı alana sahip olacak işleme ve paketleme tesisinde ham mum ve temel petek işleme ünitesi ile bal, polen, arı sütü ve propolis işleme üniteleri yapılacak, arı ürünleri krem, karışım, kapsül, draje gibi çeşitli şekillerde ambalaj yapılacak altyapıya ulaşacak.
ÜRETİLEN ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRİLECEK
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Türkiye ve Avrupa 'da ilk olan Arım Balım Peteğim Projesinde KOBİ temsilcileri ile arıcılara eğitim verileceğini, laboratuvarlarda arı ürünleriyle ilgili analizlerin yapılacağını, paketleme tesislerinde ise bal, polen, propolis ve arı sütünün çeşitli şekilde ambalajlanarak tüketiciye sunulacağını söyledi. Yaklaşık 10 milyon avro hibe destekli projenin tam anlamıyla hizmet vermeye başlamasıyla sektörün buradan çok ciddi faydalanabileceğini ifade eden Konak, "Proje kapsamında kurulacak teknoloji merkezinde üretilen ürünün çeşitlendirilmesi, üretilen ürününün de değerlendirilmesi ve işlenmesi noktasında da sorunları çözülmüş entegre bir sistem oluşturacağız" diye konuştu.
Konak, proje kapsamında arı ürünlerinin paketlenmesi ve pazarlanması kurulacak olan yeni birim tarafından yürütüleceğini ifade ederek, Projede, arı ürünleri çeşitlendiriliyor ve tüketim taleplerine uygun farklı paketlemelerin yapılması sağlanıyor. Bu sayede ihracatın uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi ve yerli balın küresel pazar payının artırılması hedefleniyor. Bölgesel Kalkınma içinde ve rekabetçi sektörler programı kapsamında Karadeniz coğrafyasında altı ilde danışma ve temas noktaları da kuruluyor. Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Sinop, Samsunda kurulacak temas ve danışma noktaları sayesinde, KOBİler sorularına hızla yanıt alabilecek ve kendi imkanlarıyla sağlayamayacakları fırsatlara kolaylıkla ulaşabilecek dedi.
Sahte bala geçit verilmeyecek
Konak, proje sayesinde arı ürünlerinde şaibeli durumların önüne geçileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: Bu proje sayesinde akredite olan laboratuvar ortamında arı ürünlerinin tüm analizleri yapılarak ve sertifikalandırılarak ürünler ulusal ve uluslararası piyasaya sürüldüğünde, üzerinde hiçbir şaibe bırakmayacak. Proje sayesinde taklit ve tağşiş ballar rahatlıkla ortaya çıkarılacak ve Bakanlık tarafından teşhir edilecektir. Bu proje bal konusunda tüketicinin güvenini sağlayacak. Kısacası taklit ve tağşiş bal lara geçit olmayacaktır. Buradan analizi yapılarak piyasaya sürülen bal hakkında hiçbir vatandaşımız tereddüt yaşamayacak. Bunun garantisini verebiliriz. İnşallah Arım Balım Peteğim Projesi sektörün lokomotifi olacak. Bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz."
Öte yandan, projenin SRERliğini (Yetkili Temsilciliği) Ordu Valiliği yürütmektedir.