Hedef, toplumsal bilinç oluşturmak
info@karadenizekonomi.com / 6.06.2015
"İklim İçin" kampanyası kapsamında, Türkiyenin G20 başkanlığının; fosil yakıtlara karşı harekete geçmek için kullanılabileceği öne sürüldü
30 Kasım 11 Aralık 2015 tarihleri arasında Pariste toplanacak olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21 Zirvesi) önümüzdeki dönem dünyanın kaderini belirleyecek yeni bir iklim anlaşmasına imza atacak. COP21 Zirvesinde bağlayıcı, etkili, hedefli, gezegenin geleceğini koruyacak ve iklim adaletini sağlayacak bir sözleşmenin çıkması gerekiyor. Aksi takdirde, gezegen için çok geç kalmış olacağız.
İklim İçin kampanyası aralıkta Paristen çıkması beklenen yeni iklim anlaşmasının öncesinde, iklim için harekete geçmek isteyen herkesi bir araya getirebilecek ortak bir alan yaratma çabasının sonucunda oluştu. Kampanya, iklim için kurumlar ve bireylerin birlikte hareket ettiği, küresel hareketin bir parçası olarak sosyal bir forum mantığında örgütleniyor. Amacı, İklim değişikliği hepimizin adalet meselesidir diyen tüm kurum ve bireyleri bir araya getirmek.
İklim İçin kampanyası, kasımda yapılacak büyük İklim Forumu öncesinde Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü Sosyal Kuluçka Merkezinde bir araya geldi. Toplantıda Ömer Madra, Prof. Dr. Raşit Tükel ve 350. org Küresel Organizasyon Direktörü Samantha Bailey konuşma yaptı.
Hindistanda aşırı sıcaklıklardan 2 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ömer Madra, Californiada yaşanan kuraklıktan da örnekler verdi ve Giderek büyüyen eşitsizlik çok az kazanana, çok fazla kaybedene yol açıyor dedi.
İklim değişikliğinin sağlığımızdan, sosyal çatışmalara kadar her alanı etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Raşit Tükel, Ebola salgınının örnek vererek ormansızlaştırma politikalarının bu salgının en büyük nedenlerinden biri olduğunu anlattı. Her yıl 400 bin kişinin sadece küresel ısınma kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle öldüğünü belirten Tükel sağlıklı bir yaşam için fosil yakıt yatırımlarından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Pariste yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP21 öncesi küresel hareketleri anlatan 350.org Direktörü Samantha Bailey, mücadeleyi küresel boyutta yürütmenin önem taşıdığına dikkat çekti.
Hedef, toplumsal bilinç oluşturmak
Kampanya, iklim için kurumlar ve bireylerin birlikte hareket ettiği, küresel hareketin bir parçası olarak sosyal bir forum mantığında örgütleniyor. Amacı, İklim değişikliği hepimizin adalet meselesidir diyen tüm kurum ve bireyleri bir araya getirmek.