Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

İHTİYAÇTAN FAZLA STOK VAR

Türkiye, iki haftadır hijyen ve temel gıda ürünlerinde stok yapıyor. Temel tüketim maddelerinde satışlar beş kata kadar artarken, sektör vatandaşa tedirgin olmayın çağrısı yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 22.03.2020

İHTİYAÇTAN FAZLA STOK VAR

Her şeye sahibiz

Koronavirüs salgınının ekonomik boyutu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen toplantı sonrası açıklanan “istikrar kalkanı” paketi ile ekonomi üzerindeki olumsuz etki azaltılmaya çalışılırken, salgının sosyal boyutu üzerine bir açıklama da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi. Pakdemirli yaptığı yazılı açıklamada, "temel gıda ürünlerinin üretim, stok ve tedârik zincirinde sıkıntı yok, önümüzdeki dönemde de beklenmiyor" ifadelerini kullandı.Bakan Bekir Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) stoklarında besici, yetiştirici, sanayici ve tüketicinin ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda ürün bulunduğunu bildirdi. Pakdemirli, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'de görülmesiyle ülke genelinde alınan tedbirlerin bir ileri safhaya taşındığını aktardı.Bakanlığının, Ticaret ve Sağlık bakanlıkları ile koordineli şekilde gerekli tedbiri aldığına işaret eden Bekir Pakdemirli, "Bakanlık olarak, vak'aların görülmeye başlandığı tarihten itibaren, muhtemel senaryolar üzerinde çalışarak, gerekli tedbirleri haftalar öncesinden almaya başladık. Temel gıda ürünlerinin üretim, stok ve tedârik zincirinde şu an için bir sıkıntı bulunmamaktadır. Önümüzdeki dönemde de herhangi bir olumsuz durum beklenmemektedir" ifadesini kullandı.

TMO Genel Müdürü Güldal: 150 satış noktasında satışlarımız devam ediyor.

Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne konuşan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal da, “gerekli önlemlerin alındı. Hububat ve bakliyat satışları sezon sonuna kadar devam edecek. Ayrıca TMO stoklarında yer alan pirinç, nohut ve mercimekler toptan satışların yanı sıra halkımızın uygun fiyatla tüketebilmesini sağlamak için ülke genelinde yayılmış yaklaşık 150 satış noktasında perakende olarak da satılmaktadır” dedi.

TUSAF Başkanı Ulusoy: Hiçbir zaman arz sorunu olmadı yine olmayacak.

Karar vericiler, vatandaşların özellikle ürün stoklamalarına gerek olmadığı uyarılarında bulunurken, görüşlerine başvurduğumuz Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı E. Günhan Ulusoy da şu bilgileri verdi. “Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle buğdaydan ve ekmekten bahsedecek olursak ülkemiz hiçbir zaman bir zafiyet içinde olmadı. Böylesine olağanüstü dönemi dikkate alacak olursak sektörümüzle ilgili hiçbir zaman arz sorunu da yaşanmadı. Sezonun başlamasına iki ay kalmasına rağmen bunu rahatlıkla söyleyebilirim ki arz ve talep dengeli noktadadır. Burada gözden kaçırılan nokta şu olabilir. Un veya ekmek için olmasa da makarnada ciddi bir talep artışı var belki de bu artış korkuttu. Oysa biz Türkler makarna tüketimi konusunda dünya ve Avrupa ortalamasının çok altındaydık. O nedenle makarna için gelen talep fazlalığı kafalarda soru işaretleri bırakmış olabilir. Geneli itibariyle bakıldığında un sanayicisi olarak vatandaşlarımızın stok yapmasını gerektirecek bir sorun görmüyorum.

Karadeniz PERDER Başkanı Osman Kalafat: Paniğe hiç gerek yok. Sakin olmalıyız.

Karadeniz Perakendeciler Derneği Başkanı Osman Kalafat da Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede sakin olunması gerektiği uyarısında bulundu. Kalafat, “Sakin olmalıyız ama ne yazık ki vatandaşlarımız sakin değil. Ciddi bir panik oldu. Önce kolonya, sabun ve diğer anti bakteriyel ürünlere hücum başladı. Sonrasında da eve kapanılacak korkusu ile özellikle un ve makarna ürünlerine yönelme oldu. Oysa bunu atlatacak gücümüz var. Yeter ki panik yapmayalım. “ REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ