Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

İhracatçı,Sanayici Hedef Gösteriliyor

''Ziraat Odaları'nın tek derdi üreticiye şirin gözükmek''

info@karadenizekonomi.com / 24.11.2015

İhracatçı,Sanayici Hedef Gösteriliyor

Dün akşam özel bir televizyonda Ana Habere konuk olan Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt'ün gündeminde sezona kilogramı 12 liradan başlayan ve kısa sürede 15 lirayı gören fındığın şuan itibariyle12,5 liraya düşmesi yer alıyordu.Cörüt konuşmasında fındık fiyatındaki düşüşün İhracatçı ve sanayiciden kaynaklandığını belirterek hedef gösterdi.

Konuyla ilgili tepkiler ise gecikmedi. Düzce Borsa Başkanı Nurettin Karslıoğlu ''Piyasa arz ve talep dengesinde kendi fiyatını oluşturuyor.Eğer Ziraat Odaları'nın bu konuda bir tereddütü varsa kurum olarak istedikleri fiyattan fındık alabilirler.Sağı solu suçluyarak hedef göstermekten vazgeçmelidirler''diye konuştu.

Karslıoğlu konuşmasında şunları ifade etti.

''Ziraat Odaları'nın tek derdi üreticiye şirin gözükmek''

Ziraat Odaları Fındık fiyatları yükseldiğinde kendilerine, düştüğünde ise Türk fındık sanayicisine ve ihracatçısına maal etmekten vazgeçmelidir.Haksız eleştiri getirerek sektör temsilcilerini bu şekilde itham etmek son derece yanlıştır. Bugün hedef gösterdiğiniz topluluk ülkemize milyar dolar döviz girdisi sağlamakta ve gerektiğinde bedel ödemekte. Ziraat Odaları'nın inandıkları bir fiyat varsa o fiyattan fındık alabilirler.Biz bu piyasada şuan konuşmuş olduğumuz fiyat bandının yükselerek arz ve talebe göre 18 TL -22 TL’yi gördüğünü biliyoruz.Bu fiyatları yine yazan borsalardı.Çıkıp fiyatlar düştüğünde borsaları,sanayiciyi,ihracatcıyı hedef göstermek üreticiye şirin gözükmek adına yapılmış popülist politikalardır.

''Ziraat Odaları sürekli fiyat konuşarak piyasalarda manipülasyon oluşturuyor''

Avrupada Noel yaklaştı.Arz ve talebe göre fiyatlar oluşuyor.Fiyatları üretici oluşturmaktadır.Bunun altında başka birşeyler aramak ,ötekileştirmek yada hedef göstermek son derece yanlış bir tutumdur.Ziraat Odaları'nın devamlı olarak fiyatları konuşması ,piyasa ekonomisine müdahale ve bir manipülasyon girişimidir.Çıksada düşsede fiyatlar piyasada oluşuyor.Türk fındığının tek sahibi vardır o da fındık üreticisidir. Fındık fiyatını sadece ve sadece Türk köylüsü belirlemektedir.

''Fındık üreticisi malını istediği fiyattan satma özgürlüğüne sahiptir''

Sonraki yıllarda fındık fiyatlarında ciddi düşüş yaşanacağı endişesinin oluştuğunu ifade eden Düzce Borsa Başkanı Nurettin Karslıoğlu , "Aradan geçen süre içinde bu endişelerin yersiz olduğunu gördük. Fındık fiyatı serbest piyasada alıcı ile satıcı arasında arz ve talebe göre belirlenmektedir. Türk fındığının tek sahibi vardır o da fındık üreticisidir. Fındık üreticisi malını istediği fiyattan satma özgürlüğüne sahiptir. Fındık fiyatını sadece ve sadece Türk köylüsü belirlemektedir.Piyasada stok sorunu varsa fiyatlar yükselir ve bu sorun halledilir. Şu anda piyasa ekonomisi bütün şartlarıyla işlemektedir ama sonuçta üretici fındığının daha fazla yükselmesini istiyorsa pazara daha az fındık indirecektir. Fındıklarını satacaklarsa da daha farklı olacaktır yani iş üreticide bitmektedir.