Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

İhracat 3 kat arttı!

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy, 10 bin tonluk üretimden 2 bin ton ihracat rakamına ulaşan asma yaprağını ve ilçe ekonomisini, Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ETSO) Gökalp Coşkun’a sordu.

info@karadenizekonomi.com / 21.05.2019

İhracat 3 kat arttı!

Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesinin ardından değerlenen asmaya yaprağı, bugün 15’ten fazla ülkeye ihracatla Erbaa ekonomisine yön veriyor. Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy, 10 bin tonluk üretimden 2 bin ton ihracat rakamına ulaşan asma yaprağını ve ilçe ekonomisini, Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ETSO) Gökalp Coşkun’a sordu.

Tokat’ın Erbaa ilçesinde coğrafi işaretle tescillenen asma yaprağı,  yok satıyor.

İlçede bağcılığın üzüm yetiştirmek için değil yaprak için yapıldığını belirterek söze başlayan Coşkun, “Coğrafi işaret alınması ve çiftçilerin bilinçli üretimleri sayesinde ihracatı artan ürünümüz başta Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa olmak üzere 15'ten fazla ülkeye gönderiliyor. Asma yaprağına coğrafi işaret almadan önce yılda yaklaşık 500 ton ihracat yapılırken, geçen yıl yaklaşık 10 bin tonluk üretimden iki bin ton ihracat rakamına ulaşıldı.” dedi.

“İnovasyon için geç kaldık”

Tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişimi halinde Erbaa’nın nüfusunu ikiye katlayacağını belirten Başkan Coşkun, “Oldukça verimli arazilere sahip olmamıza karşın tarımda istenen noktada değiliz. Bu noktaya gelinmesinde tarım politikaları da etkili oldu. Erbaa’da tarım harekete geçse nüfusu 140 bini rahatlıkla bulur. Her yıl iki ürün alma şansımız var. Toplulaştırma yapıldı ama yeterli değil. İyi tarım uygulamalarından ders çıkarsak ilçe ekonomisine yıllık katkısı en az 250 milyon lira olur.” ifadelerini kullanırken, özellikle genç kuşağın ilçede kalması için geliştirdikleri projelerin amacına ulaşmasını istiyor. Başkan Coşkun’a göre üniversite eğitimi alan gençler ilçeye geri dönmüyor. “Onları buraya çekmek için çalışıyoruz. Oda olarak 15 gün Genç Girişimciler Kurulu adıyla bir oluşuma gittik. 60’a yakın genci KOSGEB yetkilileri ile bir yemekte buluşturduk. Bu jenerasyondan umutluyuz. Ancak siyasi çalkantıların olduğu bir ülkede bunları yapmak yine de zor görünüyor. Oysa ülkemizin üretim odaklı gelişime ihtiyacı var. Üretim ve bilgi iletişim teknolojileri ile inovasyona yatırımda geç kalındı. Yaşanan sıkıntılar da bundan kaynaklı.” diye konuştu.

“Tekstil fabrikaları Erbaa ekonomisine yön veriyor”

Erbaa’nın tarım dışında tekstil, toprak sanayi ve orman ürünleri alanında giderek gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Başkan Coşkun, “Organize sanayi bölgesinde global ölçekte tekstil ve hazır giyim fabrikaları var. Yurt dışı ihracatı olan 4 bine yakın istihdam sağlayan firmalar bir anlamda ilçe ekonomisine yön veriyor. İkinci sırada toprak ve sanayi gelir ki geçmişi 80 yıl kadar geriye gider. Halen aktif 16 tuğla fabrikası ile Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun tuğla ihtiyacı buradan karşılanıyor. İzmir Turgutlu ve Sinop Boyabat’dan sonra ülkenin en gelişmiş toprak sanayisine sahibiz. Bu sektörde de bin 500 kişilik istihdamdan söz edebiliriz. Üçüncü sırada ise orman ürünleri sanayi var. Okul sıra tahtası üretiminin yarıdan fazlasını Erbaa karşılıyor. Faaliyette olan 5 ayrı fabrikanın yanı sıra Türkiye’nin en büyük plywood tesisine sahibiz.” diye konuştu. MURAT GÜRSOY / KARADENİZ EKONOM