Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Her yatırım sigortacılığı ileri götürecek

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) tarafından Kızılcahamam’da gerçekleştirilen Sigorta Acentelerinin Geleceği Çalıştayı’nın sonuçları yayınlandı.

info@karadenizekonomi.com / 2.02.2019

Her yatırım sigortacılığı ileri götürecek

 “Türkiye Cumhuriyeti’nin Yeni Başkanlık Sisteminde Sigortacılığın ve Sigorta Acentelerinin Yeri” başlıklı çalıştayda, birlik olma ve acentelerin şirketleşmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Çalıştay raporunda en dikkat çekici konu sigorta sektörünün birlik olması ve acentelerin şirketleşmesi gerektiği vurgusuydu.

TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi’nın çalıştayla ilgili sunum yazısı şöyle:

“Finans sistemini oluşturan Sermaye Piyasasının, Bankacılığın ve Sigortacılığın içinde bağımsız bir kurumu olmayan tek yapı Sigortacılık. Mevcut Dağınık yapı gelişimin istenilen düzeyde olmamasının en önemli nedenlerinden.

Yeni Yönetim sisteminde Sigortacılıkla ilgili Sigorta Düzenleme ve Denetleme Kurulu kurularak hızlı, esnek ve yapısal kararlar alınmasının gerçekleşmesi durumunda Ülkemizin istenilen düzeyde Sigortalılık oranına ulaşması sağlanacaktır. Mevcut yapıda en önemli rolü üstlenen üretimi yapan Sigorta şirketleri ve pazarlamayı, hizmeti gerçekleştiren dağıtım kanalları, en değerlisi de sayısal, niteliksel ve oransal olarak da büyük olan Sigorta acenteleridir.

Sigorta acentelerine yapılacak olan her yatırımın Sigortacılığı ileriye götüreceği, geliştireceği tüm taraflar tarafından ifade edilmektedir. Mevcut düzenleme çerçevesinin günün şartlarında değiştirilmesi, sorunların çözümü ve gelişimi sağlamak için belki de tek çıkış yolu.

Sigorta aracıları hakkında kısa bilgiler

5684 sayılı Sigortacılık Kanununun ikinci maddesinde sigorta acentesi; “ticarî mümessil, ticarî vekil, satış memuru veya müstahdem gibi tâbi bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimî bir surette sigorta şirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan kişi olarak tanımlanmaktadır. Kanunun 23’üncü maddesi uyarınca, sigorta acenteliği yapacaklar, Bakanlık’tan bu nitelikleri taşıdıklarını gösteren bir belge alarak Levhaya kayıt olmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne başvurmaları gerekmektedir. Ocak 2018 tarihi itibarıyla, Levha’ya kayıtlı 15.831 sigorta acentesi bulunmaktadır.

Aynı Kanunun yine ikinci maddesinde broker; sigorta veya reasürans sözleşmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek, bu sözleşmelerin yaptırılacağı şirketlerin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak ve teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözeterek sözleşmelerin akdinden önceki hazırlık çalışmalarını yürütmeyi ve gerektiğinde sözleşmelerin uygulanmasında veya tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı meslek edinen kişi olarak tanımlanmaktadır. Kanunun 22’nci maddesine göre, sigorta eksperliği yapmak isteyen kişilerin Bakanlık’ tan sigorta eksperlik ruhsatı alması ve Levhaya yazılı olması gerekmektedir. Ocak 2018 tarihi itibarıyla toplam 142 broker faaliyet göstermektedir.

Çalıştayda İzlenen Yöntem

Çalıştayda önce sigorta acentelerinin Güçlü ve Zayıf yönleri ile Tehditleri ve Fırsatları belirlenmiştir (GZFT – SWOT). Bunlar belirlenirken katılımcıların ifade ettiği her şey metne işlenmiştir. Bu suretle tam katılımcı bir analiz yöntemi kullanılmıştır.

Katılımcılar Türkiye’nin tüm bölgelerini temsil edecek şekilde belirlenmiştir. Aynı şekilde, çeşitli konularda değişik fikirlere sahip olanların da temsili sağlanmıştır. Daha sonra katılımcılardan; Güçlü yönlerin devamının sağlanması, Güçsüz yönlerin güçlü hale getirilmesi, Tehditlerin bertaraf edilmesi, Fırsatlardan yararlanılması için önerilerini sunmaları istenmiştir. Katılımcıların getirdiği önerilerin tamamı metne işlenmiştir.

Daha sonraki bölümde bu önerilerin Eylem Planı’ na dönüştürülmesi ve öncelik sırasına göre takvime bağlanması üzerinde çalışılmıştır. 5 yıllık strateji belirlenmesi amacı çerçevesinde öncelikli Eylemler 2019-2020 yıllarına, daha sonrası için öngörülen Eylemler ise 2021-2023 yıllarına konulmuştur. Diğer bir ifadeyle Eylem Planı önce 2 yıl için (2019 ve 2020), daha sonra da üç yıl için (2021, 2022 ve 2023) olmak üzere 5 yıl için belirlenmiştir.

Eylem Planı’ nda yer alan her bir eylem için nasıl bir düzenleme yapılması gerektiği, bu düzenlemenin hangi kurum tarafından yapılacağı ve bu eylemin TÜSAF nezdinde sorumlusunun kim olduğuna ilişkin listeler ekte yer almaktadır.