Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Hedef ‘arı sütünü’ yurtdışına ihraç etmek

Karadeniz Bölgesi’nde Ordulu arıcılar tarafından üretilen arı sütünün farklı illerin yanı sıra yurt dışına da ihraç edilmesi hedefleniyor.

info@karadenizekonomi.com / 18.09.2019

Hedef ‘arı sütünü’ yurtdışına ihraç etmek

Karadeniz’de arı kovanlarından gram gram sağılan ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan arı sütünün, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışındaki bazı ülkelere de ihraç edilmesi planlanıyor. Her yıl nisan ayı içerisinde sağımına başlanan ve eylül ayına kadar hasadı devam eden arı sütü kovanlardan çıkartılarak uygun ortamlarda muhafaza ediliyor. İlaç ve kozmetik sektöründe kullanılan, vücuttaki ölü hücreleri canlandırması ve çocuğu olmayan çiftlerin de tercihlerinin başında gelen arı sütü, bir petekten tek seferde en fazla 10 gram alınabilmesi için 4 günlük işlem gerekiyor. Gramı 10 lira, kilogramı ise 10 bin liraya satılan, bazı doktorların tedavi sürecinde tavsiye de ettiği arı sütü, başta çocuklar olmak üzere tüm yaş gruplarına öneriliyor. Karadeniz Bölgesi’nde Ordulu arıcılar tarafından üretilen arı sütünün farklı illerin yanı sıra yurt dışına da ihraç edilmesi hedefleniyor.
 

‘’Arıcılar elindeki sütü değerlendirecek’’

Ordu Tarım İl Müdürlüğü ve DOKAP’ın gerçekleştirdiği projeden yararlanan 20 arıcının arı sütü üretimi yaptıklarını, bazı üreticilerin de 10 kilograma kadar süt ürettiğini aktaran Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, ‘’Ordu’da 3 bin 500 aktif arıcı var ancak bu sayının artması gerek. Pazarlama konusunda da bize gelen talepler var. Biz farklı şehirlerden arı sütü getirtiyorduk ama bu seneki tamamen kendi arıcılarımızdan gönül rahatlığı ile alıyoruz. Tüketicilere de bu sütü gönül rahatlığı ile sunabiliyoruz. İlimizdeki 3 bin 500 arıcımıza polen, propolis ve diğer ürünlerinde olduğunu, arıcılığın sadece baldan ibaret olmadığını her fırsatta hatırlatıyoruz. En azından kendi üreticilerimizden ürünleri alıyoruz. Şuanda elinde 3-4 kilo arı sütü olan üreticilerimiz var. Üreticilerimize elimizden geldiği kadar pazarlama konusunda sıkıntılarını gidermek için mücadele ediyoruz. Yurt dışından bir talep vardı, görüşmelerimiz devam ediyor. Bağlantı kurulduğu takdirde arıcılarımız elinde olan sütlerini değerlendirip yurt dışına göndermeye çalışacağız” şeklinde konuştu.