Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

“HAMSİ KULAĞINA KAR SUYU KAÇMADAN KARADENİZ'İ TERK ETTİ”

Her yıl 1 Eylül'de başlayan ve 15 Nisan tarihinde sona eren balık av sezonunun bu yıl 15 Nisan'dan önce bitebileceği belirtildi.

info@karadenizekonomi.com / 4.02.2016

“HAMSİ KULAĞINA KAR SUYU KAÇMADAN KARADENİZ'İ TERK ETTİ”

Karadeniz’de balık sezonunu değerlendiren Giresun'un Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, bu sezon palamuttan çok umutlu olduklarını ancak palamudun kendilerini yanılttığını ve beklentinin altında kaldığını söyledi. Palamudun balıkçıları yanıltmasıyla büyük teknelerin, mecburen hamsi avına çıkmak zorunda kaldığını belirten Arslan, “Bundan dolayı hamsi avcılığını geçtiğimiz senelere oranla yaklaşık bir ay erken başladı. Tabi hamsi avcılığının da erken başlamasından dolayı, hamsi aşırı şekilde avlandı ve diğer bölgede de gelen teknelerde kendi bölgelerinde palamut ve başka balık 

olamayınca hamsi avına Karadeniz’e geldiler ve Karadeniz’e tekne sayısı çoğaldı. O zamanlar demiştik 'hamsi aralık ayına kalmaz karasularımız terk eder' diye. Çünkü o zamandan görülüyordu hamsi hızlı bir şekilde kıyılarımız terk ediyordu. Sonuçta bölgemizde yaklaşık 3 aylık bir hamsi sezonu oldu. Hamsi avı yapan balıkçılarımız bu zaman zarfı içinde tam istedikleri randıman alamasalar bile hamsi tutuldu ve satıldı. Kar suyu hamsinin kulağına değmeden hamsi Karadeniz’i terk etti. Çünkü yılbaşı itibari ile başladı kar yağışı ama o zamana kadar da hamsi yolu tutmuş gitmişti” diye konuştu.

"YERLİ HAMSİ-GÜRCÜ HAMSİSİ AYRIMINA KARŞIYIM"
Şuan tezgahlara gelen hamsinin Gürcistan’dan gelen hamsi olduğunu hatırlatan Arslan, ”Halkımız arasında Gürcü hamsisi-yerli hamsi ayrımına karşıyım. Çünkü, bu hamsi Karadeniz’in hamsisi. Gürcüsü de bizim karasularımızda avlanan da aynı hamsi. Çünkü bu hamsi bizim karasularımızdan oraya geçiyor. Gürcistan’dan gelen hamsiler yaklaşık avlandıktan bir gün sonra piyasaya sürülüyor. Ama yerli diye tabir ettiğimiz hamsi ise canlı geliyor piyasaya o yüzden biraz daha pahalı satılıyor” ifadelerini kullandı.

KIYI BALIKÇILARINI MEZGİT GÜLDÜRDÜ
Palamudun yaşattığı hayal kırıklığını mezgitin düzelttiğini de kaydeden Arslan "Küçük tekneleri olan kıyı balıkçıları ise palamudun olmayışıyla birlikte mezgide yöneldi. Karadeniz’de palamut avı devam etmiş olsaydı palamutçuluk yapacaktık ama beklenen olmadı mezgide başladık. Hamsi dışında mezgidi değerlendirirsek hamsiye oranla iyi bir sezon geçirdik. Bu sene 3 liraya kadar mezgit sattık. Bütün balıkçılar asıl parayı palamut balığından kazanıyor ama bu sene verimli geçmedi onun yerine balıkçının yüzünü mezgit balığı güldürdü. Ama artık onun da hamsi gibi sonuna geliyoruz. Aynen hamsi gibi mezgit de bundan sonraki dönemde tezgahlarda pahalı olacak” dedi.
Sezonun resmi kapanış tarihi olan 15 Nisan öncesinde erken kapanacağını kaydeden Arslan,” Tekneler giderlerini karşılayamıyor hale geldi. Sezon bitimine beklemeden büyük teknelerin birçoğu şuanda limana bağlanmaya başladı” şeklinde konuştu.