Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Güney''Kimse Borsa'ya yön vermeye kalkmasın''

''Ordu Ticaret Borsası tescil Borsasıdır,fiyat belirlemez''

info@karadenizekonomi.com / 21.08.2015

Güney''Kimse Borsa'ya yön vermeye kalkmasın''

ORDU TİCARET BORSASI MECLİS BAŞKANI SALİH GÜNEY:BORSAYA KİMSE YÖNE VEREMEZ

Ordu Ticaret Borsası Meclis Başkanı Salih Güney''Ordu Ticaret Borsasının 2015 yeni sezonu fındık fiyatlarını tahtaya yazmasına kimse yön veremez.Borsa yöneticileri ne zaman  fiyat yazılacağını gayet iyi bilen ,yasalara göre hareket eden bir yapı ile yönetilmektedir''diyerek Karadeniz Ekonomi'ye özel açıklamalarda bulundu.

''Ordu, tek başına Türkiye fındık üretiminin % 25-30’unu karşılamaktadır. Bu da yıllık 180–200 bin ton üretim anlamına gelmektedir. Haliyle fındık tescilinin borsa işlem hacmi içerisinde büyük yer tutuyor olması son derece doğaldır. Yıllık işlem hacimlerinin karşılaştırmasında görüleceği üzere Ordu Ticaret Borsası, fındık tescili yapan borsalar arasında bu kategoride ilk sırada yer almaktadır.''

Ordu Ticaret Borsası'nın fındık sektöründe lider bir borsa olduğu söyleyen Güney,son dönemde  yazılı ve görsel basında borsayla ilgili çıkan haberlere karşın''Yasalara göre ,Ticaret Borsaları piyasada oluşan fiyatları tabelasına yazar.Ayrıca yine yasalara göre  bunu yazmasıda mecbur değildir.Bizim Borsalarımız fındıkta fiyat belirleyen yada oluşturan Borsalar değil,aksine  tescil borsalarıdır.Piyasada oluşan fiyatları yazar.Bunu da zamanı geldiğinde borsa yapacaktır.Kimse borsaya yön vermeye, borsa üzerinden sağa sola mesaj vermeye kalkmasın!Fındıkla ilgili sadece bu işi bilenler, bu işin ticaretini yapanlar,üretenler ve sektör temsilcileri konuşmalı ,aksi takdirde sektöre zarar verecek açıklamalar çıkabilir''diye konuştu.

Güney sözlerine şöyle devam etti;''Fındık sektörünün bukadar sorunu varken,fındıkta siyanür tehlikesi gibi gerçeği yansıtmayan gündemler yaparak fındık sektörüne zarar verilmesini doğru bulmuyorum.2015 yeni fındık sezonu 11-11,5 -12 TL bandında oluşan serbest piyasa fiyatları ile oluşmuştur.Avrupanın alması gereken bir fındık miktarı ve iç piyasada tüketilen bir miktar vardır.Daha öncede söyledim,fındığın gerçek sahibi fındık üreticisidir.Fındığın borsasıda fiyatı belirleyende ,fındık üreticisidir''diyerek sözlerini tamamladı.