Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Gramaj düşerse zarar ederiz

·Ordu Fırıncılar Derneği Başkanı İsa Yazıcı “Ekmeğin gramajının düşürülmesi Ordulu fırıncıların zararına olur” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 15.01.2018

Gramaj düşerse zarar ederiz

Ordu Fırıncılar Derneği Başkanı İsa Yazıcı Altaş TV’de yayınlanan Karadeniz Ekonomi programına katıldı. Yazıcı, ekmek gramajları ile ilgili yapılan son düzenleme üzerine açıklamalarda bulundu.

“Yasal olarak ekmeğin en alt limiti 250 gram olacak şekilde 50’nin katları olarak üretiliyordu. Yapılan son düzenleme ile alt limit 200 grama indirildi ve 10 ve katları olarak üretilmesine izin verildi. Yani bu gramaj farklılığı fiyat farklılığı doğuran bir unsur değil. Bu şu anlama geliyor: Eğer ileride girdi maliyetlerinden doğan ekonomik sorunlar yaşandığında biz 210 gram ekmek üretebileceğiz” diyen Başkan Yazıcı, ekmeğin gramajının düşürülmesinde yatan asıl sebebin israfın önlenmesi olduğunu ancak yine de bunun çok doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.

Fırıncıların zararına olur

Yazıcı, “Bu daha çok Ankara İstanbul gibi günde 1 milyon ekmek üreten şehirler için geçerli. Ancak Ordulu 200 gram ekmeği tasvip etmez, etmiyor da. Örneğin biz Ordu’da mini ekmekler üretiyoruz ama bunların satışı çok az. Karadeniz Bölgesi’nde gramajı yüksek ekmekler tercih edilir. Ancak biz Ordu’da düşük gramajlı ekmek üretirsek bizim maliyetlerimiz yüzde 15 civarında artar. Birincisi küçük ekmeğin pişme oranı yüksek olduğu için hamur kaybına neden olur. İkincisi ise 300 gram ekmeği işlemek ile 200 gram ekmeği işlemek aynı şey değil. Bu işçilik kaybına neden olur” diyerek ekmeğin gramajının düşürülmesinin Ordulu fırıncıların zararına olacağını söyledi.

Seferberliğe tarlalardan başlamalıyız

Yazıcı sözlerine şöyle devam etti: “Bizim ana girdimiz buğday ve ondan üretilen un. Biz kaliteli buğdayı dışardan ithal ediyoruz. Rusya, Kanada, Arjantin, Avustralya buğday ihraç ettiğimiz ülkeler. Bizde de buğday var ancak kaliteli değil. Onlardan ancak yem yapılabiliyor. Cumhurbaşkanımızın söylediği bir söz vardı: “Atalarımızın zamanındaki ekmeği istiyoruz.” İşte bizim atalarımızın zamanındaki ekmeği yiyebilmemiz için tarlalarımıza tekrar dönmemiz lazım. Seferberlik ilanını tarlada başlatmalıyız. O zaman dolarla buğday almanın önüne geçebiliriz.”

En kaliteli ekmek bizde

Ordu Merkez’de 150 bin, ilçelerde ise 700 bin civarında ekmek tüketildiğine dikkat çeken Ordu Fırıncılar Derneği Başkanı İsa Yazıcı konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Biz milletin gözünün önünde üretim yapıyoruz. Biz ülkemizin en kaliteli ve en hijyenik ekmeğini üretiyoruz. Şu ana kadar herhangi bir şehirden bu iddiamızı çürüten birileri çıkmadı. Bu konuda çok iddialıyız. Çünkü biz asla üretim koşulları belli olmayan bir markayı Orduya sokmadık.” KARADENİZ EKONOMİ

ETİKETLER; Ekmek gramaj İsa yazıcı