Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fiyatları üreticinin refleksi belirler

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk fındıkta sektör olarak sürdürülebilir ve istikrarlı bir politika beklediklerini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 13.08.2018

Fiyatları üreticinin refleksi belirler

UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk yeni sezonda uygulanacak TMO politikası, fiyatlar ve fındığın tanıtımı konularında gazetemizin sorularını yanıtladı. Arslantürk, “TMO bir fiyat açıklar, serbest piyasa arz ve talebe göre oluşur. Burada önemli olan bu işin patronu olan fındık üreticisinin açıklanan fiyatlara vereceği refklese bağlıdır. Yani fındığı pazara hızlı indirir bekletmez ise fiyatları beğendiğini ortaya koyar, yok ben bu fiyatları beğenmiyorum’ diyerek fındığını emanete vermez bekletirse serbest piyasa fiyatları TMO fiyatlarını geçer. Burada önemli olan üreticinin duruşudur” diye konuştu.

Hükümetten sürdürülebilir politika bekliyoruz

“Ülkemiz için sürdürülebilir politikalar büyük önem arz ediyor. Bunu da devletimiz de TMO yöneticileri de çok iyi biliyorlar. Fındıkta sadece fiyat odaklı yaklaşımla 700 bin hektar alanda 1 milyon ton üretimden, belli yıllarda 600 bin tonlara düştük. Artık vizyonu olan bir fındık politikamızın olması lazım. TMO Genel Müdürü Sayın İsmail Kemaloğlu sektörü çok iyi bilen, bölgenin bir bürokratı. Onlar konuya bu sene ‘fındık rekoltesi düşük, hangi fiyatı verirsek olur’ mantığı ile bakmıyorlar. Onlar sektörde sürdürülebilir bir fiyat mantığı ile bakıyorlar. Ticaretin daha rahat yapıldığı bir fiyatlandırma mantığı içinde olacaklardır. Levant fındık ile Giresun kalite arasındaki fındık fiyatını 1 liraya çıkartabilirler. Her durumda özel sektör ile TMO arasında ciddi farklılık gösterecek bir politika beklemiyorum. Ayrıca bu sezon çok fazla fındık alacaklarını da düşünmüyorum. Bence piyasa TMO’nun fiyatlarını hemen görür hatta belki üzerine de çıkar. Zaten 600 bin ton civarında bir rekolte görünüyor.”

Fındığın tanıtılmasına devam edilecek

Fındık Tanıtım Grubu (FTG) organizasyonunun kapatılmasına karşın fındığın çeşitli platformlarda tanıtılmasına devam edileceğini de söyleyen Arslantürk, “Fındık Tanıtım Grubunun kaynakları birliğe aktarıldı. Başkanımız Edip Bey de yönetimde. O kaynaklar Hazineye aktarılmadı, tanıtımda kullanılıyor. Fındık tanıtımı için yine bütçe ayrıldı. Giresun’da yeni laboratuvar binası yapılması için para aktarıldı. Bunları İhracatçılar Birliği, yani biz kullanacağız. Hindistan, Çin ve Rusya’da tanıtım faaliyetlerine yönelik çalışmalar yapılacak, kalite ve verimlik konusundaki projelere de bu kaynaktan destek verilecek.”