Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ferrero’nun açıklaması piyasaları olumsuz etkilemedi

“FERRERO, FINDIĞIN KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN MÜCADELE EDİYOR”

info@karadenizekonomi.com / 12.11.2015

Ferrero’nun açıklaması piyasaları olumsuz etkilemedi

Nutella ve Kinder’in de üreticisi İtalyan çikolata devi Ferrero Başkanı Francesco Paolo Fulci, geçtiğimiz haftalarda “Artık Türk fındığına bağımlı kalmayacağız.” açıklamasını yapmıştı.

Açıklamanın ardından fındık piyasasında fiyatların düşme endişesi yer almıştı. Ancak üreticilerin endişesi yersiz çıktı, piyasalar olumsuz etkilenmedi.

Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi’ni üreten Ferrero SpA şirketi tüm fabrikalarında kullandığı fındığın yüzde 80’ini ise Türkiye’den sağlıyordu. 

Ancak Ferrero Başkanı Francesco Paolo Fulci’nin, Milano’daki bir etkinlikte Türk gazetecilere yaptığı açıklama, alanında dünyanın en büyük üreticilerinden olan şirketin, artık Türk fındığına bağımlı kalmayacağını ortaya koydu.

Konuyla ilgili  açıklama yapan Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, Ferrero’nun her dönem taze fındık işlemek istediğini, bunun içinde alternatif yollara başvuracağını ve Ferrero’nun zaten bunu yaptığını bunun yeni bir iş olmadığını belirterek, “Bugün baktığınız zaman Ferrero’nun İtalya’da, Amerika, Gürcistan’da, Azerbaycan’da zaten dikili fındığı var ama fındıktan vazgeçilir mi, vazgeçilmez. Bugün ne kadar fındık dikersen dik, Türkiye’deki fındığa ulaşılması mümkün değil. Bugün Türkiye’de fındığın rekoltesi ortalama 650 bin tondur. Bize en yakın ülke İtalya’dır o da en fazla 120 bin ton yapıyor. Artı en büyük fındık alıcısıdır.

“FERRERO, FINDIĞIN KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN MÜCADELE EDİYOR”

Borsa Başkanı Mustafa Uslu, “Mesela bu sene fındıkta çok kalitesizlik var ve bundan rahatsızlar. Esasında bu fiyatlara alışkın değiller anlık yakalandılar. Şimdi fındık tarihine bakın yıllarca 200-300 dolar bandında fındık almışlar ama geçen sene 1600-1700 dolara fındık yediler. 1500 dolara ve bu sene de 1000 dolara fındık yiyorlar. Şimdi bundan kurtulmak isterler gibi. Bu arazileri tabi ki dikiyorlar. Neticede onlarda ürünün en büyük hammaddesi fındık. Şimdi fındık tamamen %90 çikolata sanayisinde kullanılıyor ve fındığı en çok kullanan firmada bu. Tabi ki alternatif arayacak, daha öncede yapıyordu yeni bir iş değil.Fındık ihtiyacını çözme kaliteyi artırmayla olur.Oltan Gıda bir aracıdır ama bugün Oltan Gıda’nın müşterileri o ortamdan da sekebilir de. Ama Ferrero şunu yapıyor: Pazara farklı bir şey getirdi. Fındık kalitesini artırma adına sosyal projeler yapıyor. Yani fındığın kalitesini artırmak için mücadele ediyor. Neticede alışkın olmadıkları bir fiyat 2 senedir karşılarına çıkıyor.” dedi.

“FİYATLARDA DÜŞME DEĞİL, ARTMA OLDU”

Ferrero’nun geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamanın fiyatlara hiçbir şekilde yansımadığını söyleyen Uslu, “Ferrero’nun bu çıkışı ve söylemleri fiyatlara hiçbir şekilde yansımadı. Düşme olmadı artma oldu. Fındığı artık bunlarla düşüremiyorsun. Fındık artık öyle bir hale geldi ki önceden çok düşük fiyatlardaydı. İnsanlar küçük işlerini halletmek için ton bazında fındık satmak zorundaydılar. Şimdi insanlar yüksek fiyatları gördüler. Artık 100 kilo fındıkla aynı işi görüyorlar. İnsanlar artık bilinçlendiler. Fındıklarını emanete bıraktılar ama hemen satmıyorlar. İnsanlarımız fiyat noktasında bilinçleniyor ama bu defa da fındık seçmede yani rençberlik babında bence eski bilincini kaybediyorlar. Ferrero’nun fiyat rahatsızlığı, kalite rahatsızlığı olur, ama fındık dikme olayı yeni olay değil. Bugün baktığınız zaman Gürcistan’da Azerbaycan’da, Şili’de Ferrero fındık dikiyor.” Dedi.

“İHRACAT REKORU KIRDIK VE 600 BİN TON İHRACAT YAPTIK”

Ferrero’nun söylemlerinin uzun vadede fiyatları şekillendirmede bir etkisi olursa bu etkinin bizi rahatsız edebileceğine de dikkat çeken Uslu, “Uzun vadede bizi rahatsız edebilir ama ne kadar bir ürüne ihtiyacı var ne yapacak, yani bugün Ferrero ihtiyacı olan ürünün tamamını veya belli bir kısmını karşılaması çok zor. Aynı politikayı bugün İtalya’da yapar, İspanya’da yapar. Fındık çok pahalı. Oradaki çiftçilerde fındığı pahalı satmak isterler. Ama buna bir de genişletilmiş saha lazım. Önce bu sahayı bulacaksın. Ferrero’da böyle bir arayış içerisinde. Şimdi Gürcistan’a dikti. Oradan Azerbaycan’a gitti. Yani alternatif arıyor. Bu sırada zaten fındığın tüketimi de artıyor. Bugün bizim fındık ihracatçımızda sadece buna bağlı kalmayacak. Fındığın geriye dönük ihracat rakamlarına bakarsanız çok değişti. Biz fındık ihracatının yüzde 40’ını işlenmiş yapıyoruz. Yani Türkiye şuan öyle bir hal aldı. O ihracatçılar harıl harıl çalışıyor ve 100’ün üzerinde ülkeye ihracat var. Bunu daha da artıracaklar. İhracat rekoru kırdık ve 600 bin ton ihracat yaptık. 700 bin tona çıkartırız. O ülke öyle bir hamle yaparken bizde böyle bir hamle yapıyoruz ama fındık olmazsa olmaz. Bu sektörde fındık olacak.” diye konuştu.