Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fatsa'da Madene Karşı Yürüyenlere 5 Ay Hapis

Topraklarına sahip çıktılar 'cezalandırıldılar!'

info@karadenizekonomi.com / 21.07.2015

Fatsa'da Madene Karşı Yürüyenlere 5 Ay Hapis

Fatsa’da siyanürlü altın madenine karşı yapılan yürüyüşün komitesine “Kaymakam’a rapor vermedikleri” için 5’er ay hapis verildi. Ceza alan Yorulmaz: Yıldıramayacaklar!

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle maden çıkarma faaliyetlerine karşı Ocak ayında yapılan kitlesel yürüyüşün düzenleme komitesinde yer alanlara açılan davada yedi kişiye beşer ay hapis cezası çıktı. Davanın avukatlarından Alptekin Ocak, Fatsa Asliye Ceza Mahkemesi’nin dün verdiği kararda düzenleme komitesinde yer alanlara “yürüyüşün ardından kaymakamlığa yürüyüşle ilgili rapor verilmemesi” ve “yürüyüşte bazı insanların belirlenen rotanın dışında yürümesi” nedeniyle hapis cezası verirken kararın açıklanmasının geri bırakıldığını söyledi.

'EYLEMCİLER MEMUR MU?'

“Ben de o yürüyüşe katılmıştım. Fatsa’daki 5-6 köyün yanı sıra Fatsa merkezi ve İstanbul’dan da katılım olmuştu. Binlerce kişiydik ve yürüyüş tamamen barışçıldı” diyen Ocak, bu kararla halkın yıldırılmak istendiğini düşünüyor: “Çok şekli sebeplerle ceza verdiler. İnsanların demokratik haklarının kullanılmasına karşı çıkıyorlar. Orada yürüyüş yapanlar kaymakamlığın memuru mu, gidip rapor yazsın yürüyüş bitince?”

Bölgedeki maden projelerinin mahkemeler ve kaymakamlık nezdinde özel olarak korunduğunu söyleyen Ocak, bu kararın hem Anayasa’ya hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu, itiraz edeceklerini söyledi.

'KARAR BİZİ KAMÇILADI'

Yürüyüş nedeniyle ceza alan yurttaşlardan, Yukarıtepe Köyü’nden Şenel Yorulmaz “Biz kanunlara aykırı bir şey yapmadık, bu karar taraflıdır” dedi. Anayasa’nın 34. maddesinin kendilerine verdiği yürüyüş hakkını kullandıklarını söyleyen Yorulmaz, “Biz sonuna kadar haklıyız, istedikleri davayı açsınlar, biz buradayız. Yılmayacağız” dedi.

Maden karşıtı mücadelede öne çıkan isimleri cezalandırarak halka gözdağı verilmek istendiğini söyleyen Yorulmaz, “Ama halk artık uyandı. Bu kararın arkasında siyasi bir ideolojinin yattığı ortada” dedi.

SİYANÜR HAZIRLIKLARI BİTTİ BİLE

Bölgenin yüzde 80’inin madene karşı olduğunu anlatan Yorulmaz, madenin her an siyanür kullanımına başlayabilecek durumda olduğunu anlattı: “Maden mart ayında çalışmaya başlayacak. Havuzlar bitti, siyanür harmanları hazırlandı. Her an siyanür kullanmaya başlayabilirler”. Şenel Yorulmaz, temmuz sonu veya ağustos başı gibi bölgede yeni bir kitlesel eylem düzenlemeyi planladıklarını söyledi.