Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Fatsa inşaatta iddialı

·Fatsa Müteahhitler Derneği Başkanı Mehmet Ali Çekici, Altaş Tv’nin “Karadeniz Ekonomi” programına konuk oldu. Çekici, “Cumhurbaşkanımızın isteği olan yatay mimariye bir çeki düzen verildi ve standart 15 kata indirildi ama bunun bütün yapılar için geçerli

info@karadenizekonomi.com / 1.02.2018

Fatsa inşaatta iddialı

Ordu’dan yayın yapan Altaş TV’ye konuk olan Fatsa Müteahhitler Derneği Başkanı Mehmet Ali Çekici, Fatsa özelinde ve ülke genelinde sektörün sıkıntılarını anlattı. Fatsa ilçesinin inşaat konusunda Karadeniz’in yörüngesinde olduğu için daha hızlı büyüdüğünü anlatan Çekici, Fatsalı müteahhitlerin iyi konumda olduklarını, Türkiye ve dünyadaki pek çok kentte Fatsalı müteahhitlerin faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Tek problemimiz standardizasyona geçememek, diyen Başkan Çekici, “Çok katlı, orta ve az katlı binalarımız var. Cumhurbaşkanımızın direktifi ile yatay yapılaşmaya bir çeki düzen verildi ve kat sayısı 15’e çekildi ama bunun bütün yapılar için geçerli olması gerekir. Küçük şehirler kentleşmeden önce bu konuya parmak basılsın, şehrin haritası çıkarılsın, düzeni yapılsın, imar durumları yenilensin. Belli aralıklarla yapılan imar revizyonları var. Bu revizyonlar hem müteahhitlerin başını çok ağrıtmakta, hem şehrin düzenini koruyamamaktadır” dedi.

Fatsa hızla göç alıyor

“Fatsa son 5 yılda çok ciddi şekilde göç almaya başladı. 2017 yılın eylül ayı itibariyle 6 bin konutun ruhsatını almış bulunmaktayız. Bu 6 bin konutu azami 5 kişiyle çarptığımız zaman fazladan 30 bin nüfus yapar. Ben 4 yıl içerisinde Fatsa’nın nüfusunun 150-160 bine çıkacağını düşünüyorum. Umuyorum ki yapılaşmanın bu kadar yoğun olduğu bir yer çevre düzenlemesi, altyapısıyla, alışveriş merkezleriyle de cazibe merkezi haline gelir.”

Kentsel dönüşüm köstekleniyor

“Fatsa’nın yüzde 70-80’inin yenilenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümle ilgili yeterli kararlar çıktı, hükûmet tarafından desteklendi. Ancak Fatsa kentsel dönüşüm konusunda desteklenmiyor, desteklenmediği köstekleniyor. Çünkü kentsel dönüşümde şartlar ne olursa olsun harç alınmaması, müteahhittin ve halkın yanında yer alınması konuları yer alıyor. Fatsa’da gelir kaybı hiç uygulanmadı. Bu nedenle biz kendi imkânlarımızla binalarımızı yıkıyoruz, kentsel dönüşümden faydalanmadan binaları yenilemeye çalışıyoruz. Bu durum vatandaşları da mutlu etmiyor. Çünkü kentsel dönüşüm adı altında kazanımlarımızı vatandaşa aktaramıyoruz. Fatsa’da kentsel dönüşümün önünün açılmasını diliyoruz. Binaların yüzde 70’inin yıkılıp yeniden yapılması demek Fatsa gibi bir ilçenin 10 yıl boyunca istihdamının artması demek. Şu anda müteahhit arkadaşlarımızın dolaylı olarak çalıştırdığı 5 bin elemanı var. Bu sayı 10 bin kişiye çıkarılabilir.”

Herkes müteahhit oluyor

“Fatsa’da Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı 200’ün üzerinde müteahhit var, aktif olarak yapabilen de 120 kişi. Bizim Fatsa Müteahhitler Derneği olarak da 63 üyemiz var. Biz birlik olarak müteahhitlik işine bir kriter getirmek için uğraşıyoruz. Ancak şu anda müteahhitliğin bir kriteri yok. Cüzi bir miktar karşılığında müteahhitlik belgesi alınabiliyor. Binanın ruhsatını da alabiliyorsanız sizin başka bir şartı taşımanıza gerek yok. Böylece her sektörden isteyen herkes müteahhit olabiliyor. Ancak bu durum işin dengesini bozuyor. Biz istiyoruz ki müteahhitliği müteahhit arkadaşlarımız yapsın.”

Müteahhitler artan fiyatlarla savaşıyor

“Sektöre gelirsek, demirle birlikte inşaat malzemeleri bir yılda yüzde 20’den yüzde 40’a kadar demir de yüzde 65-70’e kadar zamlandı. Demir zamanlandığı zaman vidasından bataryasına kadar her şey zamlanıyor. Bu vesileyle çimento ve beton da zamlandı. Hammaddemiz de azalıyor. Ancak biz şimdiye kadar bunu inşaata yansıtmadık. Biz buna gayret ediyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz yıl üye arkadaşlarımızın büyük kısmı hedefinin üzerinde satış yaptı. Ancak sektör bu şekilde birkaç ay ancak dayanır. Bu nedenle müşterilerimiz ellerini çabuk tutsunlar ve bu bir iki ay içerisinde dairelerini alsınlar. Çünkü mart sonu itibariyle konutta yüzde 20-30’lara varan zamlar olacak. Ben müteahhit arkadaşlarımın da bir iki ay daha dayanmasını, zamlı satmamasını istiyorum.” KEMAL ÇEKÜÇ/KARADENİZ EKONOMİ