Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Faizden aldık eve yatırdık!

Parasını faizle değerlendiren tüketici konut faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşmesi ile birlikte konuta yöneldi. Eylül ayı konut satışları aylık bazda yüzde 15 artması ve ipotekli satışların son 5 yılın en yüksek rakamlarına ulaşması ile konut satışlarında rekor kırıldı.

info@karadenizekonomi.com / 20.10.2019

Faizden aldık eve yatırdık!

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde eylülde satılan konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 artarak 146 bin 903 oldu. Ağustos ayında 34 bin olan ipotekli konut satışı eylülde 57 bin 811'e yükseldi. Böylece, ipotekli konut satışlarında son 5 yılın rekoru kırıldı. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, yaptığı açıklamada, konut kredisi faizlerinin düşmesiyle hareketlenen konut satışlarında artışın devam etmesini beklediklerini söyledi. Taylan, "Temmuz sonunda başlayan bu ivme ekim ayında da devam ediyor. Konut satışlarının artmasıyla konut piyasası ve müteahhitler nefes aldı. Müteahhitler inşaat yapamıyordu, şimdi tekrar yeni yeni üretime başlıyorlar.” dedi.

Vatandaş konut alımına yöneldi

Hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için moral verici bir gelişme olduğunu belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Türkiye genelinde eylül ayındaki 146 bin 903 adetlik konut satışı ile tüm zamanların aylık satış rekorunun kırıldı. Bir süredir ertelenen konut talebi konut kredisi faiz indirimi sonrası canlandı ve vatandaşlarımız yeniden konuta alımına yöneldi. Yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi edeceğimizi umut ediyoruz.” diye konuştu.

Atılan adımlar ilk yarıyı canlandırmaya yetmedi

Verilen açıklanmasının ardından Ekim 2019'a ilişkin İnşaat Sektörü Analizi’ni yayımlayan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) konut alanında 2018'in ikinci yarısında başlayan durgunluğun, teşvik, kampanyalar ve düşen faizler başta olmak üzere piyasayı canlandırmak için atılan adımlara rağmen bu yılın ilk yarısında geride bırakılamadığı, ikinci yarıda ise konut satışlarında dipten dönüşün işaretlerinin dikkat çekici olduğu belirtildi. Analizde bu yılın ocak-eylül döneminde Türk müteahhitlik firmalarının, yurt dışında 7,5 milyar dolar tutarında toplam 151 proje üstlendiği bu rakamlarla, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında 1972 yılından bugüne kadar üstlenilen proje sayısının 9 bin 800'e, toplam proje tutarının da 387,6 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

YEP’in takipçisi olacağız

Yeni Ekonomi Programı'nın(YEP) hedefleri arasında olan yerel üretimin desteklenmesi konusundaki adımların yakından takip edileceğinin aktarıldığı analizde; “Yerli üretime destek, Türk firmalarının küresel pazarlardaki rekabet gücünü de yükseltecektir. Türk inşaat firmaları, yurt dışı projelerde genellikle yabancı mühendislik-müşavirlik firmalarının hazırladığı projelerde yer aldıklarından kullanacakları ürünleri kendileri belirleyememektedir. Dolayısıyla yurt dışı müteahhitlik hizmetleri çerçevesinde yerli ürün kullanımını artıracak önemli bir adım, Türk teknik müşavirlik ve mühendislik hizmetlerinin desteklenmesi olacaktır." ifadeleri kullanıldı

Analizde ayrıca Türk firmalarının girişimcilik kabiliyetiyle yerel pazar bilgisinin, Japonya'nın finansman koşulları ve teknolojisiyle buluşturulmasının hedeflendiği bildirildi.