Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

‘Eski Vergiler’ kitap oldu

Yazar Naim Güney, "Hayvan Sayım yani Ağnam vergisi Arazi yazım vergisi, Yol mükellefiyeti, Mahsul (Ürün) vergisi, Bekarlık vergisi ve Varlık vergisi gibi vergileri kaynaklara dayalı olarak araştırıp “Eski Vergiler” adıyla kitaplaştırdı.

info@karadenizekonomi.com / 30.08.2017

‘Eski Vergiler’ kitap oldu

Naim Güney’in “Eski Vergiler” adıyla yaptığı çalışma Ordu Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası tarafından kitap haline getirildi. Ordu SMMM Odası Başkanı Bahadır Baş, “Araştırmacı yazar Naim Güney’e bu güzel eseri hazırladığı ve odamıza hediye ettiği için teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık. Çok güzel bir kitap oldu” dedi.

Kitapta neler var?

“Eski Vergiler” adıyla basılan kitaba ilişkin bilgi veren Naim Güneş şunları söyledi: Osmanlı'dan öşür vergisi ile başlayıp 1950'lere kadar devam eden bir kaç nesil üzerinde unutulmaz acı izler bırakan "Hayvan Sayım yani Ağnam vergisi, Arazi yazım vergisi, Yol mükellefiyeti, Mahsul (Ürün) vergisi, Bekarlık vergisi ve Varlık vergilerini kaynaklara dayalı olarak nostaljik öykülerini arşivlerden araştırıp, bulup günümüz kuşakları öğrensinler ve bilsinler diye oturup, yazdım. Fatsa'da 1952'de uygulanan ve Ordu Milletvekili Atıf Topaloğlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan arasında TBMM'de tartışmalara yol açan "Zurna Vergisi’nin hikâyesi bile bu kitapta var. Zaptiye ile Tahsildar'dan hayvanları gizleyip kaçıranlar, ay ışığında kazma kürekle yollarda çalışan mükellefler, 15 günde varlık vergisi ödemeyenleri Aşkale'ye taş ocağına sürenlerden özetleri ilk kez bir araya toplayıp kayıt altına aldık.Aslında konu geniş ve uzun ama sıkmamak için çok kısa tuttum. Bu mütevazi çalışmamızın küçük bir kitapçık olarak basılması için her türlü desteği veren Ordu Mali Müşavirler Muhasebeciler Oda Başkanı Sayın Bahadır Baş'a çok çok teşekkür ediyorum. Sayın Bahadır Baş'ın ve ekibinin, Ordu'nun kültür ve tarihine verdiği bu canı gönülden desteğin inşallah daha başka projelerde de sürmesini temenni ediyorum.” KARADENİZ EKONOMİ