Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

En durgun Ramazan

·Ordu’da bir asırdır esnaflık yapan ailenin 4. Kuşak temsilcisi Özkök Market’in sahibi Şenol Özkök, sektördeki durumu, “Benim bugüne kadar gördüğüm en durgun Ramazan ayı” diye değerlendirdi.

info@karadenizekonomi.com / 15.06.2017

En durgun Ramazan
  • Özkök Market’in sahibi deneyimli işadamı Şenol Özkök, Türkiye genelindeki durgunluğun Ordu’da ikiye katlandığını söyledi. Bizim bakkalcılığımız 1917’de başlamış, 100 yıla dayanıyor. Büyükbabamın babası Delikkaya’da bir bakkalla başlamış. Ben bayrağı taşıyan dördüncü nesilim, diyen Özkök yaşanan durgunluğu şu sözlerle ifade etti:

“Piyasadan da haberimiz oluyor, toptancılar bize mal satmaya gediğinde bilgi alıyoruz, kendilerinin de mal satamadıklarını, piyasanın çok durgun olduğun ifade ediyorlar. Ani durgunluk işletmeye hasar verir. Ama yedek akçeniz varsa kurtarırsınız. Yoksa işiniz zor. Bizler yerel market sınıfındayız. Migros, 

Carfur, NOVADA gibi mağazalar esnafı etkileyen mağazalardır. BİM’ler, A 101’ler mahalle aralarındaki alışverişi ele geçidiler. AVM grubu ise geneli etkiliyor, yerel esnaf ne yazık ki yavaş yavaş ölüyor” diye konuştu.

Ordu’da sıkıntı ikiye katlanıyor

“Türkiye’de genel fiyatlarda yükselme, alım gücünde azalma olsa bile Ordu’da bu ikiye katlanıyor. Çünkü fındığımız para etmedi, üreticilerin beklentilerine yanıt vermedi. İnsanları birçoğu geç sattı. Geç sattıkça daha da düştü. Moraller bozuldu. Hala elinde fındık tutup fiyatın yükselmesini bekleyenler var. Tahsilatlar uzun sürelere yayılarak yapıldı. Dolayısı ile alışverişlerde azar azar, tedbirli ve tasarrflu davranmak zorunda kaldılar. Ordu’nun ekonomisinde tek gelirimiz fındık, başka gelirimiz yok.”

Yol çalışması da etkiledi

“Benim yıllardan beri yaptığım istatistiklere göre iş sezonu geliyor. Haziran 15’den sonra iş sezonu başlar 15 Eylül’e kadar sürer. Ramazan’ı pek hissedemedik. Süleyman Felek caddesinin yaya yoluna geçiş aşamasında olması da bizi ve bölgedeki esnafı çok etkiledi. Bu aşama bitince rahatlayacağını düşünüyorum. Yolların yapılması, yolun güzel yapılması daha düzgün olması insanların daha rahat yürüyebilmesi araçların girmesini aratmayacak, hatta daha iyi olacak. Yeni Fidangör dediğimiz İsmetpaşa Caddesi de başlangıçta bir sıkıntı çekti ama şu anda alış veriş açısından yaya bölgesi olarak çok işlek bir cadde oldu. Zaten oradaki gayrimenkullerin fiyat ve kiralarından anlaşılıyor.”

Ordu turizmle kalkınacak

“Benim turizmle ilgili bir beklentim var. Ordu turizmle kalkınacak bir il oldu. Devletin yıllarca ihmal etmesi şimdi şansa dönüşebilir. Sanayileşme ile kirlenmedi, bu biraz şans olarak görülebilir. Otelcilik üzerine bir yatırım düşünüyorum. Bitince 50 yataklı 200 yatak kapasiteli bir şehir oteli olacak.” Kemal ÇEKÜÇ/KARADENİZ EKONOMİ