Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

DOKAP “Ekonomimiz çay ve fındıktan ibaret olmayacak”

Sadece belirli bölgede yetişebilen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü endemik bitki üretimi Doğu Karadeniz Bölgesi çiftçileri için yeni bir kazanç kapısı olurken ülke ekonomisine de 350 milyon dolarlık girdi sağlıyor.

info@karadenizekonomi.com / 7.07.2019

DOKAP “Ekonomimiz çay ve fındıktan ibaret olmayacak”

Çiftçiler için yeni bir kazanç

Bulunduğu bölgenin ekolojik koşulları gereği sadece belirli bölgede yetişebilen, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü endemik bitki üretimi Doğu Karadeniz Bölgesi çiftçileri için yeni bir kazanç kapısı oldu. Kısa adı DOKAP olan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, TEKFEN Tarım, ANG Vakfı ve Konya Selçuk Üniversitesi’nin paydaş olduğu “Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretiminin Yaygınlaştırılması” projesinde DOKAP bölgesi illerinde toplam 550 üreticiye eğitim verildi. DOKAP başkanı Yusuf Mengi, proje tanıtımına ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, ülke topraklarında ekonomik değere sahip ve ticareti yapılan 500’e yakın tıbbi ve aromatik bitki olduğuna dikkat çekerek bu bitki türlerinden 200’ünün ihracat potansiyeli olduğunu vurguladı. Türkiye’den yaklaşık 100 ülkeye tıbbi ve aromatik bitki ve işlenmiş ürün ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Mengi, kekik, defne yaprağı, kimyon, anason, adaçayı, melisa gibi ürünlerin ihraç değerinin 350 milyon doları bulduğunu ifade etti.

“550 üreticiye eğitim verildi”

DOKAP illeri olan Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt, Gümüşhane ve Tokat’ın doğal florasının bu anlamdaki zenginliğine değinen Yusuf Mengi, “Ekonomimiz artık çay ve fındıktan ibaret olmayacak. Bölgede 80 adet tıbbi ve aromatik özellikli bitki türü tespit edildi. Ekonomik değeri olan ve bölgede doğal yayılış gösteren bu türler ile ilgili AR-GE deneme üretimleri yapıldıktan sonra ilaç, gıda ve kozmetik sanayine yönelik kimyasal analizler de olumlu sonuç vermiştir. Sonrasında DOKAP bölgesi illerden toplam 550 üreticiye verilen eğitimlerle marka olabilecek katma değeri yüksek organik sertifikalı tıbbi aromatik bitki üretimine başlanmıştır”dedi

Kaymakam ve belediye başkanı tarlada

DOKAP tarafından bitki yetiştiriciliği konusunda pilot bölge seçilen Rize’nin İkizdere ilçesinde uygun bahçeleri dikime hazırlamak için kurum ve kuruşlar el ele vererek örnek bir çalışma sergiledi. İkizdere Kaymakamlığı, Belediye ve İkizdere İlçe Tarım Müdürlüğü el ele vererek bir kampanya başlattı. İlk etaptaki bahçe hazırlama kampanyasına İkizdere Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan, Belediye Başkanı Hakan Karagözve İkizdere İlçe Tarım Müdürü Murat Kutluk ile Çağrankaya Mahallesi Muhtarı Endam Biber'in bahçesi el birliğiyle dikime hazır hale getirildi. İkizdere'de tarıma dikkat çekmek isteyen Belediye Başkanı Hakan Karagöz ve Kaymakam Tarık Buğra Seyhan iş tulumlarını ve çizmelerini giydi, ellerine aldıkları kazmalar ile tarlaları kazmaya başladı.

“Dönüm başına 10 bin lira gelir getirisi”

Bölgede çaya alternatif olarak anzer kekiği üretimine ihtiyacı olduğunu belirten Seyhan, yapılacak üretim ile bal rekoltesinin de artacağını belirten İkizdere kaymakamının verdiği bilgiye göre bir yıl ekince 10 yıl boyunca bir daha ekimi gerekmeyen anzer kekiğinin dönüm başına 10 bin lira getirisinin olması ile çaya alternatif olma özelliği taşıyor. Baharat olarak da kullanılan anzer kekiği bağırsak rahatsızlıkları, soğuk algınlığı, yüksek kolesterol, romatizma gibi hastalıklarda tıbbi ekonomik değere sahipken, sarı kantaron yaraları iyileştirici özelliğinin yanı sıra anti depresan tedavisinde, tarhun antiseptik ve kramp sökücü olarak hünnap ise antioksidan olarak kullanımı ile ciddi ekonomik değere sahip. Türkiye florasında doğal olarak bulunan alıç türlerinin kimyasal içerikleri üzerine yapılan araştırmalarda önemli biyoaktif özellikleri bilinirken turşu olarak tüketilmesinin yanında kozmetik yapımında değerli bir hammadde olan taflan ile tıbbi değere sahip mürver ve melisa üretimi ile Karadeniz çiftçisi fındık ve çay dışında ciddi kazançlar elde edeceği ürünler yetiştirecek.  REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ