Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Doğuş’un yeni TEMA’sı var

“Her dem toprak için”

info@karadenizekonomi.com / 20.04.2017

Doğuş’un yeni TEMA’sı var

  • ·En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasına Ordu’dan giren Doğuş Çay, TEMA Vakfı ile anlaşarak verimliliği artıracak. Doğuş Çay Rize’deki 5 üretim fabrikası ve Ordu’daki paketleme fabrikasında her yıl 35.000 ton çay üretiyoruz.

Özel sektörde dökme çayda Türkiye lideri olan Doğuş Çay 52 çeşit ürün yelpazesi ile ülke ve bölge ekonomisine yaptığı yeni yatırımlarla katkısını sürdürüyor. Firmanın yaptığı yatırımlar ve başarısı için Ordu fabrika Müdürü Hamit Mamati, Karadeniz Ekonomiye şu açıklamaları yaptı:

Çay tarımına sahip çıkıyoruz

Rize’de, sürdürülebilir çay tarımının temelini oluşturan toprak sağlığının korunması konusunda önemli bir proje başlatıldı. Türkiye’de toprak varlığının korunması alanında referans sivil toplum kuruluşu olan TEMA Vakfı, bu alandaki uzmanlığını Türkiye’nin en büyük özel sektör çay üreticisi Doğuş Çay ile birleştirdi. Doğuş Çay’ın ‘Her Dem Toprak İçin’ adıyla TEMA Vakfı ile hayata geçireceği farkındalık projesinin tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Doğuş Çay, doğduğu topraklarda önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin toprak ve doğal varlıklarının korunması alanında uzun yıllara dayanan bilgi ve deneyimle önemli projeler yürüten TEMA Vakfı’nın işbirliği ile gerçekleşecek olan ‘Her Dem Toprak İçin’ projesi, Doğuş Çay Yönetim Kurulu Ordu Fabrika müdürü Hamit Memati bu önemli anlaşma için şu açıklamaları yaptı:

“Doğuş Çay’ın temellerinin 1985 yılında Rize’de atıldığını, bu topraklarda doğup bu topraklardan marka çıkarmış bir kuruluş olarak, çayın yaşamlarının merkezinde olmaya devam ediyor. Çay, bizim işimizin merkezinde. Bizle birlikte binlerce kişi de çay bitkisinden ekmek yiyor. Bu yüzden çay tarımının sürdürülebilirliği, etkin ve verimli olması tüm kesimler için son derece önemli bir öncelik” dedi.

Topraklar sertleşiyor, acil tedbir gerekiyor

Doğuş Çay olarak, TEMA ile başlattıkları ‘Her Dem Toprak İçin’ projesiyle, bir yıl boyunca üreticilerin ve üreticiyi etkileyen tüm kesimlerin toprakla ilgili farkındalığını artırmayı, topraklarında yaşanan sıkıntının çözüm yollarını görmelerini sağlamayı hedeflediklerini belirten Memati “Üreticilerle sürekli temas halindeyiz. Saha eksperlerimiz, alım uzmanlarımız, mühendislerimizin çay tarımı yapan kişilerin sorunlarını, topraktaki ve çayın kendisindeki verim seyrini çok yakından takip ediyor. Rize’de ve genel olarak Doğu Karadeniz’de üreticilerle konuştuğumuzda, artık neredeyse hepsi topraklarının giderek daha da sertleştiğini söylüyor. Çoğu üretici, uzun zamandır ‘Toprakta solucan bile yok’ diyor. Bu da, topraktaki mikroorganizma yapısında dahi değişimler olduğunu, toprağın fiziksel özelliklerinin kötüye gittiğini ortaya koyuyor. Tedbir alınmaması durumunda, Doğu Karadeniz’de gelecekte çayın veriminin ve kalitesinin giderek düşmesi tehlikesi var. Projenin hedef kitlesindeki tüm kesimlere çay bitkisinin ekolojisine uygun toprak koşulları, bitki besleme, gübreleme, budama, hasat ve toprak yönetimi konusunda bilgilendirme çalışmaları teorik ve pratik yöntemlerle TEMA tarafından sunulacak. Projede Doğuş Çay profesyonelleri ve uzmanları da aktif olarak görev alacak.

Üretimde modern teknoloji kullanıyoruz

“Çay sektöründe Dünyanın en modern teknolojisiyle donatılmış bir tesise sahibiz. Doğuş Çay olarak Türkiye de üretim yapan 197 üretim sektöründe ki yerimiz toplam özel sektörün dörtte biri yani Türkiye’de yaklaşık 220 bin kuru çay tüketiliyor. Bunun %50’si devlete ait geriye kalan firmaların dörtte bir kapasitesine sahibiz. 25 bin ile 30 bin ton arası çay satıyoruz. Dökme Çayda Doğuş Çay olarak Türkiye lideriyiz. Türkiye’nin en zengin ürün çeşitliliği yelpazesine sahibiz. 52 çeşit ürünümüz var. Ülke ve Ordu ekonomisine önemli katkılar sağladığımız için Doğuş Çay ve Gıda maddeleri üretim pazarlama ithalat, ihracat A.Ş olarak gururluyuz.’’