Üreticilerimi Bahçe Yenileme Çalışmalarına Artık Kendileri Katkıda Bulunuyor
info@karadenizekonomi.com / 11.12.2014
Trabzon Ticaret Borsasının koordinasyonunda başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla 2013de başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında fındık fidanlığı kurulması için çalışmalar başlatıldı.
Yaşlı fındık bahçelerinin sökülerek yenilenmesi amaçlanarak başlatılan projeye beklenenin üzerinde talep gelmesi nedeniyle, doğan fındık fidanı ihtiyacını gidermek amacıyla, Trabzon Ticaret Borsasında toplantı yapıldı.
TTB Meclis Başkanı Mehmet Ciravın başkanlığında yapılan toplantıya iyi tarım uygulamalarını başarıyla gerçekleştiren Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, Başkan Vekili Özer Akbaşlı ve ECAS Belgelendirme Kontrol ve Sertifikasyon Şirketi adına Osman Yalçın Tekinaslan katılarak meclis üyelerine, modern fidanlık oluşumu ile ilgili bilgiler verdiler.
Toplantıda konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, borsa olarak 10 yıldır üzerinde çalıştıkları ve yaklaşık bir yıl öncede geniş kapsamlı olarak uygulamaya koydukları projeye yaşlı bahçesi bulunan üreticilerin büyük ilgi gösterdiklerini belirterek, Üreticilerimiz bahçe yenileme çalışmalarına artık kendileri de katkıda bulunuyorlar. Bahçelerini söküp yeniden dikime hazır hale getirip, bizden teknik destek ve fidan temin edilmesini istiyorlar. Biz yola çıkarken üreticilerimizin soruna bu denli ilgi göstereceğini ummamıştık. Ama yanılmışız. Beklemediğimiz bir taleple karşılaştık. Bugünkü tablo da bizi sevindiriyor. Öyle ki fındık fidanı talebini karşılayamaz hale geldik. Zaten ihtiyaca yönelik fidan üreten bir tesis, ya da işletme yok. Önümüzdeki yıllarda daha da artacağı anlaşılan fidan için, borsa olarak çalışma yapmaya karar verdik. Kısa ve uzun vadeli fidanlık çalışması için bu işi iyi bilen ve yapanlardan destek alacağız. Bunun için Keşap Fındık Yetiştiricileri Birliği yöneticileri ile işbirliği içindeyiz dedi.
Projenin ilk aşamasında oluşturdukları bahçeler için Giresundaki Fındık Araştırma İstasyonundan fidan temini yoluna gittiklerini hatırlatan Köleoğlu; İstasyon, söz konusu ihtiyacı karşılayabilecek durumda değil. Zaten işi de bu değil. Bu nedenle seralar kurarak sertifikalı fidan üretmek için proje hazırlatacağız. Hedefimiz fidan yetiştirilmesine de öncülük etmek diye konuştu.
Devlet Çalışına 50, Çalışmayana 150 Lira Veriyor Bu Çok Büyük Bir Yanlıştır
Fındık üretiminde Türkiye ortalaması olan yaklaşık dönümde 80-90 kgın çok üzerinde ve 350-300 kg üretim yapmayı başaran çalışmaları gerçekleştiren Giresun-Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin; fındık gibi ekonomik değeri yüksek olan ihraç ürününde verim ve kalitenin arttırılması gerektiğini vurgulayarak, Giderek azalan verim ortalaması geleceğin daha sıkıntılı olacağının işaretidir. Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için devlet politikası uygulanmalıdır. Bunun için atılacak ilk adım da üreticiye desteğin dönüm başına değil, üretim miktarına göre verilmelidir. Verimin arttırılması için bilinçli üreticiye ve istikrarlı politikalara ihtiyaç vardır dedi.
Şahin; Devlet arazide çalışsın çalışmasın üreticiye 150 lira veriyor. Ama organik tarım yapanlara ise 50 lira.. Yani çalışana az, çalışmayana çok. Bu çok büyük bir yanlıştır diye konuştu.
Özer Akbaşlı ise, bahçeler gibi fındıkla uğraşan nüfusun da yaşlandığına dikkat çekerek, kırsalda fındıklı meşgul olanların yaş ortalamasının 56ya kadar yükseldiğini, bunun bahçelerle paralel olarak mutlaka gençleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Toplantıda ECAS uzmanı Osman Yalçın Tekinarslan da, fidan temini konusunda kısa, orta ve uzun vadede yapılabileceklerle ilgili bilgiler verip, projeler sundu. Proje kapsamında fidanlık kurulması için devlet ve özel sektör destekli çalışmaları için proje hazırlıklarına başlandı.