Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

DENİZLERİMİZ KARADAN KİRLETİLİYOR, BALIKLAR ÖLÜYOR

ÇEVRENİN RENGİ SADECE “YEŞİL” DEĞİL “MAVİ” DE VAR

info@karadenizekonomi.com / 10.11.2015

DENİZLERİMİZ KARADAN KİRLETİLİYOR, BALIKLAR ÖLÜYOR

ODÜ Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, “Karasal atıkların denize ulaşmasıyla deniz suyunun kalitesi düşmektedir. Bu durum balıkların hem üremesini hem de beslenmesini olumsuz etkilemektedir” dedi.

HALK OLARAK BİLİNÇLENMELİYİZ

Denize ulaşan çöplerin insan ve diğer canlıları olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Balık, şunları söyledi: "Bu atıkların denize ulaşmasını ve kirletmesini 

engelleyebilmemiz için yerel yönetimlerin, yerleşim yerlerindeki çöpleri daha titiz toplaması ve halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Bu atıklar dere kenarına bırakılmasa denizimiz kirlenmeyecek. Halk olarak bu konuda bilinçlenmemiz lazım. Yerleşim yerlerine çöpleri dağınık şekilde bırakmamamız gerekiyor. Doğa için daha fazla fedakarlıkta bulunup çöplerimizi çevreye atmamız gerekiyor."

BALIK ÜRETİMİ AZALDI

Balık, denize ulaşan atıkların zincirleme olarak bir zarara neden olduğunu ve balık üretiminin de buna bağlı azaldığına dikkati çekerek, "Bu çöplerin geneline baktığımız zaman içerisinde insan sağlığı açısından zararlı kullanmış tıbbi malzemeler, zirai ilaçlar ve kimyasal maddeler bulunuyor. Bu atıkların denize ulaşmasıyla deniz suyunun kalitesi düşmektedir. Bu durum balıkların hem üremesini hem de beslenmesini olumsuz etkilemektedir. Balıkların yem olarak tükettiği planktonların üremesi de bu atıklardan olumsuz etkilenmekte" ifadesini kullandı.