Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Çöp'e Çöp'le Çözüm

KATI ATIK BERTARAF TESİSİ İHALEYE ÇIKIYOR

info@karadenizekonomi.com / 24.03.2015

Çöp'e Çöp'le Çözüm

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki belediyelerin baş ağrısı olan çöp sorununa kökten çözüm getirmek için yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü çalışmalarda sona geldi.

Büyükşehir Belediyesi, düzenli çöp depolama ve yeni inşa edilecek çöp tesisiyle yıllarca sorun yumağı haline gelen çöpü Ordu’nun gündeminden çıkarmayı hedefledi.

56 YILDIR AYNI NOKTAYA ÇÖP DÖKÜLMÜŞ

Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından geçen yılın Ağustos ayında başlayan ve bugüne kadar devam eden çalışmalar tamamlandı. İlk etapta 19 ilçe Belediyesinin ‘vahşi depolama’ yaptığı alanlarda inceleme yapıldı. Sahil belediyeleri çöplerini deniz kenarına veya yeşil alanlara dökmek zorunda kalırken, iç kesimlerdeki Belediyelerin yol kenarlarına veya yeşil alanlara çöp depolamak zorunda kaldığı belirlendi. Bazı belediyelerin 30 yılı aşkın aynı noktaya çöp döktüğü ortaya çıkarken, Ulubey Belediyesi’nin 56 yıldır aynı noktaya çöp döktüğü belirlendi.

DÜZENLİ DEPOLAMA ALANLARI BELİRLENDİ

Mevcut sorunu ortaya çıkaran Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanlarıyla birlikte yapılan incelemeler sonunda düzenli depolama için iki nokta belirlendi. Buna göre Gürgentepe ilçesi Işıktepe Mahallesi ile Çaybaşı ilçesi Göksu Mahallesi’nde iki boş alan düzenli depolama alanı seçildi. Bu alanların seçilmesinin ardından Katı Atık Bertaraf Tesisi yapımı için düğmeye basıldı.

KATI ATIK BERTARAF TESİSİ İHALEYE ÇIKIYOR

İlk etapta Fatsa-Kumru yolu üzerinde belirlenen alan ile Altınordu ilçesinde Katı Atık Bertaraf Tesisi inşa edilecek. Bu tesisin yanı sıra toplanan katı atıkların düzenli depolara taşınması için Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde 3 adet ‘Transfer İstasyonu’ yapılacak. Ayrıca katı atıkların düzenli depolara taşınması için ilçelere 19 adet mobil aktarma platformu kurulması planlandı. Planlaması yapılan tüm bu tesislerin ihale şartnamesinin hazırlanma aşamasında olduğu ve bir ay sonra ihaleye çıkılacağı belirtildi.

ÇÖP SORUNU BİTİYOR

Planlanan sisteme göre, Katı Atık Bertaraf Tesisinde Altınordu, Gülyalı ve Perşembe ilçelerinden günde toplanan ortalama 227 ton çöpün ilk aşamada ortalama 24 ton sızıntı suyu arındırılacak. Geriye kalan 203 ton çöpten kağıt, pet, cam gibi olanlarından 90 ton geri dönüşümlü atık elde edilecek. Geriye kalan 113 tonluk miktarı ise ‘biyokurutma’ işlemine tabi tutulacak. Biyokurutma sonucu çöpün nem oranı yüzde 25’in altına düşürülecek. Nem oranının azalmasıyla birlikte çöpün ağırlığı bir anda 60-65 ton arasına inecek. Geriye kalan bu miktar Gürgentepe ve Çaybaşı ilçelerinde belirlenen düzenli depolama alanlarına dökülecek. Bu iki düzenli depolama alanlarında AB kriterlerinin son teknolojisi uygulanacak.

Mevcut çöpten ayrıştırılan geri dönüşümlü 90 ton atığın büyük bir bölümü firmalara satılarak yakıt olarak yararlanması sağlanacak. Bu durumda 3 ilçeden toplanan 227 tonluk çöpün ancak 60 tonluk miktarı organik atık olarak kalacak. Düzenli depolama alanları dolduğunda üzeri kapatılarak mesire alanı haline getirilecek.

Yetkililer, yakın zamanda ihaleye çıkacak olan bu projenin işleme alınmasıyla yıl sonuna kadar Ordu’da çöp sorununun çözümlenmiş olacağına dikkat çektiler.