Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

ÇİKOLATA VADİSİ’NİN SIRRI

Projenin genel amacı uluslararası alanda bir Doğu Karadeniz çikolata markası yaratmaktır.

info@karadenizekonomi.com / 1.07.2015

ÇİKOLATA VADİSİ’NİN SIRRI

Gülyalı’da yaptırılacak Çikolata Vadisi Parkı projesi hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz.? Özellikleri nelerdir ve neler planlanıyor? Ekonomimize neler katacak ve bundan yöre halkı nasıl etkilenecek? 

BİLEŞENLERİ VE AMACI İLE BÖLGEMİZDE BİR İLK OLAN FARKLI BİR PROJE

PROJENİN BİLEŞENLERİ: Fındık ve Çikolata Parkı, Turizm Kompleksi, 25 Butik Shop, Fındık Müzesi, Ürün Geliştirme Merkezi, Kongre Merkezi, Fuar Alanı, Otel, Restaurant, Cafe ve Tema Parkı, Lisanslı Fındık Depoları, Ordu ve Giresun’da Gıda İhtisas Organizeler, Giresun Fındık Borsası…

Tahmini süre: 250 gün

Yer: Ordu ve Giresun’un ortak noktası

PROJENİN AMACI: Çikolata Vadisi Projesi, Bölgede önemli bir tarımsal ürün olan fındıkta, çikolata ve destekleyici ürünler sektörlerine dönük katma değer yaratılması ile yenilikçilik ve kümelenme modeline dayalı bir bölgesel kalkınma ve gelişme projesidir.

Projenin genel amacı küresel ölçekte ya da uluslararası alanda bir Doğu Karadeniz çikolata markası yaratmaktır. Bu kapsamda kitle üretiminden ziyade butik çikolata üzerinde uzmanlaşma öngörülmektedir. Bu proje bütün bölgeyi eksenine alan ve kapsayan bir konsept proje olmasının yanı sıra, dünyada tek ürün desenine dayalı bu evsapta ve içerikte ilk proje olma özelliği göstermektedir. Bu projenin hayata geçirilmesiyle Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomisinin rekabet gücü artacak, bunun sonucunda ülkemizin kalkınmasında önemli bir paya sahip olacaktır.

NELER YAPILACAK: Proje kapsamında yaklaşık 100 milyon lirayı aşkın alt projeler bölgemizde uygulamaya konulacaktır. Proje kapsamında Ar-Ge merkezleri, araştırma enstitüleri, gıda laboratuarları, kuluçka makineleri, gıda ihtisas organize sanayi bölgeler, çikolata müzesi, gıda teknoparkı, lisanslı fındık depoları, botanik ve hobi bahçeleri, üretim ve pazarlama üniteleri, girişimcilik ve kongre merkezi, organik fındık üretim havzaları, sosyal ve diğer donatım alanları yapılacaktır.

ÇOK ÖNEMLİ HEDEFLER: Projenin en önemli ayaklarından birisi de Ordu’da uygulanacak olan Fındık - Çikolata Park Projesidir. Projenin içinde ayrıca küçük ölçekli işletmelerin ilk kuruluş aşamasında desteklenerek sektörde tutunmalarını sağlamayı hedefleyen bir kuluçka merkezi, yeni girişimcileri teşvik etmek ve desteklemek için bir girişimcilik merkezi hedeflenmektedir. Ayrıca üretimde ileri-geri bağlantıların kurularak projenin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Ordu ve Giresun illerinde birer adet Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması amaçlanmaktadır.

Bunun yanında üreticilerin ve işletmelerin fiyat dalgalanmalarından etkilenmelerini en aza indirmek için Giresun’da da bir fındık borsası kurulması, projenin önemli bileşenlerindendir.