Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

ÇAYDA DEV PROJE..

“Yaş Çay Bizim İşimiz” projesi 2016 yılında start alacak.

info@karadenizekonomi.com / 6.10.2015

ÇAYDA DEV PROJE..

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nün aktif iş gücü hizmetleri piyasası programları iş birliği protokolü kapsamında “Yaş Çay Bizim İşimiz” projesi 2016 yılında start alacak. Bunun için pilot merkez seçilen Of’ta paydaşlarla birlikte bir istişare toplantısı düzenlendi.

Of Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay,Trabzon İş Kur İl Müdürü Mustafa Sezgin, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Dunay, ÇAYSİAD Başkan Yardımcısı Servet Mete, ÇAYSİAD Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, ÇAYKUR Of Çay Fabrikası Müdürü İlçe Tarım Müdürleri ile şube müdürleri katıldı.

Proje koordinatörü ve ÇAYSİAD Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, paydaşlara projenin işleyişi ve geleceği hakkında bilgiler verdi. Çayda yerli iş gücünü 

iş sahasına çekmek ve eğitimden geçirmek amacının yanında, kaliteyi artırarak sektörün makineleştirilmesini sağlamayı hedeflediklerini belirten Kar şöyle konuştu:

“Şöyle bir hesapladık memleketimize yıllık 16 bin Gürcü geliyor. Bu da ülkemizden 125 milyon dolar götürmesi demek. 125 milyon doları çay sektörü keyfiyetten verecek lükse sahip değildir. Buna müstahsilimizde dahildir. Biz burada Gürcülere karşı değiliz. Ama yarın gelmedikleri zaman ne olacak? Bir B planımız maalesef yok. Bu memlekette çayı Gürcüler’den başka toplayacak kimse yok mu? Günlük yevmiyelerin 400 TL ye çıkmayacağına kim garanti verebilir? Ya da çayımız ne olacak? İşte o yüzden Gürcülerin yerine yerli istihdamı etmek bizim için en önemli yapılması gereken iştir. Yaş çay elemanlığını meslek haline getirmek de bir başka hedeflerimiz arasında olacak”.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay da yaptığı konuşmada, ÇAYSİAD yetkilileri tarafından çayın yoğun olduğu bölgemizde Mayıs ayından Eylül ayına kadar yılda en az üç sefer çay toplanması ve bunun dışında diğer dönemlerde yapılması gereken çalışmalarla ilgili bir proje hazırlandığını belirterek “Bir kere proje çok yönlü istihdamı kapsıyor. Bu proje bizim önümüze geldiğinde bölgemiz açısından yarar getireceğine inanç getirdik. Özellikle Trabzon ve Rize’de dışarıdan gelen yoğun işçilerimizin himayesinde toplanan çayın kalitesindeki düşüşü ve bunun yanında Güneydoğu’daki tarım işçilerinin gündeliklerinin çok daha düşük olmasının yanında bölgemizdeki bu dışarıdan gelen kişilerin ücretlerinin çok yüksek olması bu projenin başlatılmasına sebep olmuştur” dedi.

Trabzon İş-Kur Müdürü Mustafa Sezgin ise, bu projenin muhtarlar vasıtasıyla köylerde mutlak suretle duyurusunun yapılıp bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sezgin gençlerin çalışmak istemediğini, çok parayla rahat iş seçtiğini de ifade ederek “ İşverenler eleman istiyor biz bulamıyoruz. İddia ediyorum şu anda elinde mesleği olan 4 bin kişi olsa işe yerleştiririz” dedi.

ÇAYSİAD Başkan yardımcısı Servet Mete de yaptığı konuşmada Türkiye’de 3 milyar dolar civarında bir çay pazarının bulunduğuna dikkat çekerek bunun hiç de küçümsenecek bir pazar olmadığına vurgu yaptı.

Mete; “Bu 3 milyar dolar civarındaki pazar dünyadaki 1 milyon ton çay fazlası olan dünya çay sektörünün iştahını kabartır. 2 yüz bin aileye ekmek veren çayı bu bölgeden çıkarttığınızda burası orman olur, nüfusun yüzde 80’i de tekrar gurbete gider. Biz bu insanları buraya çekebilmenin ve bu işten ekmek yemenin yolunu aradık. Özellikle köylerde oturan genç kızlarımız ve kadınlarımız ki bütün işleri onlar yapıyor; onların kayıt altına alınarak emekliliklerini de bir şekilde garanti ederek böyle bir sistem içerisine nasıl sokabiliriz diye yola çıktık”.

“Yaş Çay Bizim İşimiz” projesi kapsamında eğitim alıp çalışmak isteyen adaylar, müracaatlarını 10 Ekim-20 Kasım 2015 tarihleri arasında İş-Kur Trabzon Müdürlüğü’ne şahsen başvurarak yapabilecekler.