Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Canikli;''Fındıkta Devlet Desteği, Alan Bazlı Destek Uygulanmaya Devam Edecek"

Lisanslı Depoculuk fındık konusunda yaşanan olumsuz tabloyu ortadan kaldıracağını

info@karadenizekonomi.com / 2.05.2015

Canikli;''Fındıkta Devlet Desteği, Alan Bazlı Destek Uygulanmaya Devam Edecek

Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası inşaatının temeli Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin katılımı ile atıldı.Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli  burada yaptığı konuşmasında  "Fındıkta devlet desteği, alan bazlı destek uygulanmaya devam edecek.Bundan sonra fındığın fiyatı burada belirlenecek, Giresun'da belirlenecek, bu piyasada belirlenecek.Fındıkta devlet desteği, alan bazlı destek uygulanmaya devam edecek. Ondan yana hiç kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Çok önemli bir yatırımın temelinin atıldığını ifade eden Canikli, bu projenin fındık üreticilerine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.Fındığın bölge için 

önemli bir geçim kaynağı olduğuna işaret eden Canikli, şöyle konuştu: "Fındık normal rekolte dönemlerinde ya da biraz arz fazlası olduğu dönemlerde, yoğun olarak üretilen o ürünün alındığı aylarda piyasaya çıkartıldığında fiyat tepe taklak aşağı gidiyor. Neden? Çünkü o anda ihtiyacın üzerinde, satın alma talebi üzerinde fındık piyasaya sürüldüğü için arz - talep kuralı gereğince fındığın fiyatı tepe taklak aşağı gitmeye başlıyor. Bütün geçmiş dönemlerde aşağı, yukarı tüm dönemlerde bu tablo ile karşı karşıya kaldık. Uzun yıllar televizyonlarda, ağustos ve eylül ayında 'aman fındığınızı bir anda pazara getirmeyin, bir anda tamamını satmayın, ihtiyacınız kadar satın' diye uyarılarda bulunduk. Neden? İşte bunu korumak için." Projenin, fındık konusunda yaşanan olumsuz tabloyu ortadan kaldıracağını anlatan Canikli, "Üreticimiz, ürettiği fındığı getirecek ve buraya teslim edecek. Teslim ederken fındığın kalitesi tespit edilecek. O kaliteyi ve teslim ettiği miktarı yansıtacak şekilde kendisine bir belge verilecek. O belge, basit bir evrak değil. O gün fındığın piyasa fiyatı ne ise onunla teslim ettiği miktar çarpılıyor ve elindeki belgenin onun değeri kadar kıymeti var. Biz buna 'ürün senedi' diyoruz" diye konuştu.