Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

“Böyle giderse Çin fındık alımlarını azaltacak”

Karimex CEO’su Albayrak Çin’in fındık kalitesinden mutsuz olduğunu bu şekilde mal gelmeye devam ederse fındık alımlarını azaltacaklarını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 14.08.2019

“Böyle giderse Çin fındık alımlarını azaltacak”

Karimex’ten fındık firmalarına ‘kritik’ uyarı

Karimex, Çin’de düzenlenen kuruyemiş ile ilgili sektör temsilcilerinin bilgiler verdiği China International Tree Nut Conference’nda  sponsor  ve katılımcı olarak yer aldı.  Çin’in 20 bin ton fındık ihraç ettiğini ama bu rakamın hepsinin Türkiye’den karşılanmadığını belirten Karimex CEO’su Emrah Albayrak  şöyle konuştu; “Çin’in kuruyemiş tüketimi düzenli olarak artıyor ve bunu sürdürülebilir kılmak ve sağlıklı kılmak adına yatırımlarına devam ediyor. Bu konferansı yılda 2- 3 defa düzenleyebiliyor. Çünkü kendi tüketim büyümesini kontrol etmek istiyor. Burada ki firmalarla birlikte bir kuruyemiş politikası tesis etmek istiyor ve bunu da başarıyor.  Burada Amerikan firmaları da var. Çin sadece Türkiye’den fındık almıyor. Özellikle Amerikan fındıkları alıyorlar, böyle bir damak tatları da var. Yeni nesil tuzlu, kavrulmuş, çıtlatılmış mallar burada ilgi topluyor.”dedi

Çin kavrulmamış beyaz ve zarsız mal istiyor

Çin’in zarsız ürün istediğini söyleyen Albayrak, “ Bu ülke kavrulmamış beyaz ve zarsız mal istiyor. Su ile zar soyan firmalar özellikle dikkat etmeli. Kaliteden oldukça mutsuzlar ve bu şekilde mal gelmeye devam ederse fındık alımlarını azaltacaklarını söylüyorlar. Çünkü bu tarz ürünler çabuk tüketime uygun, burada paketlenen mallar aylarca raflarda kalıyor açıldığı zaman kötü sonuçlarla karşılaşılabiliyor” diye konuştu.

Türk fındığının Çin pazarında şansı artıyor

Çin’in her gün artan Amerikan baskılarına karşı ikame ürün arayışında olduğunu ifade eden Albayrak, “Amerika’nın yapmış olduğu vergisel baskıların burada bir karşılığı var. Çin,  Amerika’nın özellikle tarım ürünleriyle alakalı ciddi yaptırımlar uygulayacağını söylüyor. Bu olursa Amerika’dan gelen özellikle badem gibi tarım ürünlerinin azalacağı bunun yerine ikame ürünlerin alınacağı söyleniyor. Bu anlamda Türk bademinin, fındığının, Antep fıstığının burada çok ciddi bir şansı var.” değerlendirmesinde bulundu.