Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Bostancıoğlu "Ordulu Esnaf AB Standartlarında Eğitilecek"

''Esnaf iflas ederse ya köye döneriz,ya gurbete çıkarız''

info@karadenizekonomi.com / 30.01.2016

Bostancıoğlu

Murat Gürsoy’un hazırlayıp sunduğu Karadeniz Ekonomi programına Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı  Aydın Bostancıoğlu konuk oldu.

Konuşmasında esnafların sorunları olduğunu ve bu durumun işlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bostancıoğlu esnafın çok büyük bir bölümünün çektiği sıkıntıların ortak olduğunu bu sıkıntıların giderilmesi için el birliğiyle çalışılması gerektiğini söyledi.

Bilindiği gibi, Türkiye, 3 Ekim 2005’te Avrupa Birliği ile müzakerelerin resmen başlatılması ile tam üyelik yolunda çok önemli bir aşamaya gelmiştirÜlkemiz Esnaf ve Sanatkârının AB’ye üyelik sürecinde rekabet gücü kazanabilmesi için çeşitli açılardan desteklenmesi önemli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın giderilmesinde TESK ve Bağlı Kuruluşları olan biz Birlik’lere önemli görevler düşmektedir. Esnaf ve sanatkarlar ülkemiz ekonomisinde göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir öneme sahiptir. Ekonomiye istihdam, katma değer, yatırım ve üretim yönüyle katkı sağladıkları gibi önemli toplumsal görevleri de üstlenmişlerdir. Esnaf ve sanatkarların bağlı olduğu kuruluşlar olarak bu kesime daha çok destek verilmesi ve gelişmelerini teminen teşvikler verilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bostancıoğlu: "Ordulu Esnaf AB Standartlarında Eğitilecek"

Bu kapsamda,Türkiye’de Tarım Bakanlığının başlatmış olduğu , içinde Ordunun da yer aldığı 8 ilde başlatılan büyük bir proje yer alıyor.Toplamda 23 bin 250 kişi eğitilecek. Proje Ankara,Erzurum,Bursa.Gaziantep,Manisa,Urfa ,Mersin,Ordu gibi illerde başlayacak. Ordu ayağında çalışmalara başladık.Şuanda bir mutfak oluşturduk ve 3 sınıf kurduk. Proje Şubat ayında başlayacak ve 23 ay sürecek.Süreçte 2300 esnafımızı ve halkımızı da davet ederek her ay 100 vatandaşın seçildiği bu projeyi hayata geçireceğiz.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren torba kanunla ilgili ve esnaflara sunulan kolaylıkla ilgili de bilgiler veren Bostancıoğlu 30 bin TL ile 100 bin TL arasında genç girişimcilere ve esnaflara sıfır faizsiz kredi imkanlarından da bahsetti.

Sosyal güvenlik destek priminin ortadan kalkmasına yönelik hükümet bir eylem planı gerçekleştirdi.Ve torba yasasında kabul edildi. Çalışan emeklilerden alınan yüzde 10'luk Sosyal güvenlik destek primi kesintisi artık kaldırılacak.

Genç Girişimciler Yaşadı

Yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.Bununla birlikte Esnafın yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlarından vergi alınmayacak. Yani;.ticari kazancı basit usuldeki mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Bu tutar, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenecek.

51 ilde uygulanan düzenleme ile 10'dan fazla işçi çalıştıran işyerlerine yüzde 6 oranında işveren sigortası primi indirimi yapılıyor. Buradaki 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor.

Sıfır faizsiz esnaflara 30 bin lira kredi verilecek. Ayrıca Mevcut esnafta eğer ki, esnaf kredi kooperatifine borcu yoksa ve KOSGEB destekli iş kurmamışsa, devletten bu krediyi kullanabilecekler.

KOSGEB’e başvuru yapıp, mesleki eğitimden geçen esnfalar,2 sene geri ödemesiz sıfır fazila 70 bin TL kredi kullana bilecekler.

‘’SSK’lıya bir indirim olacaksa BAĞ-KUR primlerine de Olmalı’’

Bağ-Kur primine yapılan zammın ödenemeyecek miktarlara ulaştığını belirten Bostancıoğlu, 460 TL oln Bağ-Kur'lular şuan 568 TL prim ödüyor.İş veren hiçbir zaman devlete yük olmadı. Çalıştı kazandı vergisini devlete ödedi üstüne de prim ödedi.Sigortalıya bir indirim olacaksa Bağ-Kurluya da bir indirim olmalı. Ekonominin barometresi olan işverenler SSK ‘lının kullandığı hiç bir haktan yararlanamıyor. Bizde bu oran üzerinden %50 bir düşüş talep ediyoruz devletten. Sigortalılar 8 bin günde emekli olurken Bağ kurlular 9 bin günde emekli oluyor. Arada 3 buçuk sene gibi bir zaman Bağ-Kurlular fazla mesai yapıyor.Bizde bu kapsamda yeni işyeri açan bayanlara Bağ kur priminin % 5’ini devlet karşılasın diye bir talepte bulunduk.

'Acilen sicil affı çıkarılmalı'

Şoförlerinde sıkıntılarına değinen Bostancıoğlu,Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş, esnafı ve tüm araç sahiplerini zor durumda bıraktı. Bu nedenle akaryakıtta dolmuş şoförlerine ÖTV’siz mazot verilmesini istiyoruz dedi.Bostancıoğlu son olarak sicil affınada değinerek şunları ifade etti.

Bizim amacımız esnaf ve sanatkarın sesini yetkililere duyurmak. Hükümet tarafından esnafa faizsiz kredi çıktı ama esnaf bu krediye ulaşmakta zorluk çekiyor. 50-100 TL'lik gecikmelerden dolayı esnaf çizik yiyor. Acilen sicil affının çıkarılması yönünde yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz.2003 de çıkan sicil affını özel bankalar silmedi. Bir kereye mahsus tüm sicilin tüm bankalar tarafından silinmesini istiyoruz. Unutmamak lazım ki esnaflar iflas ederse ya köye döneriz yada gurbete çıkarız dedi.