Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Biz fındığın kalitesini yükseltin diyoruz onlar..

İyi ki fındık ve üretici sadece size emanet değil!

info@karadenizekonomi.com / 6.06.2015

Biz fındığın kalitesini yükseltin diyoruz onlar..

Tarım ürünleri içinde fındık dışında diğer ürünlerin bu kadar spekülatif anlamda konuşulduğunu duyamazsınız. Tamamı yerli ürün olduğu için önemini hiç kaybetmeyen ve daima konuşulan bir üründür.Bunun en iyi örneğini bize Ziraat Odaları başkanları popülist açıklamalarıyla çok iyi gösterdi.Hatta öyleki fındık dönem dönem siyasal bir ürün haline gelerek meydanlarda konuşuldu.Fındık konusunda fiyat ve rekolte dışında gündemimize almamız gereken çok daha önemli başlıklarımız var maalesef bazı kurumlar bunun önüne geçmek için anlaşılmaz bir mücadele veriyorlar.

Yine bu sabah yerel ve ulusal manşetlerde Ziraat Odaları başkanları'nın fındık üzerinden korku tüneli yaratma çabaları basına gazetelere düşmüş.Hatırlayın ;Nisan ayında yaşanan hava muhalefetinde Ziraat Odaları''don oldu,hasar büyük,üretici perişan''gibi gerçeği yansıtmayan sadece gündemi negatif yönde geren açıklamalar yaptı.Devamında ise bilimsel tespitlerle rakımı çok yüksek yerlerdesadece kısmi zararların olduğunu gördük ve bu manşetlerde bunu konuştuk .Yine geçmiş dönemde fiyat konusunda talihsiz açıklamalarına da şahit olmuştur okurlarımız.''Fındığınızı satmayın,fiyat yükselicek,tavan yapacak''öyle olacak böyle olacak..Evet yükseldi ama üreticiye bir yararı oldu mu..?Eğer üretici menfaatine konuşmak,çalışmaksa amaç siz neyin mücadelesini veriyorsunuz!Ziraat Odalarına sürekli sorun teşgil eden ürünümüz olan fındıkta yeni konumuz ise ''Küllenme''.

Şimdi başlıkları inceleyim;

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, “Fındıkta don tehlikesi, fırtına tehlikesi derken şimdi de fındığımız küllenme (küf) hastalığı ile tehlike altında. Son zamanlarda bölgemizde yoğun bir şekilde görülmeye başlayan fındıkta küllenme hastalığı çok hızlı bir şekilde yayılıyor.

Ozaman anlatın Sayın Kibar.Küllenme hastalığına karşı ne yapmalıyız,hangi önemlemleri almalıyız,hangi projelerle bunun önüne geçmeliyiz..!Üretici'nin hak ve menfatlerini düşünen bir kurum olarak biz neden sizin aldığınız kararları,uyguladığınız projeleri göremiyoruz basında..?Sorunu konuşuyoruz anlatıyoruz ne ala ama çözümde aynı performansı gösteremiyoruz ne yazık ki.Bir iki sahalarda gözükmeyle o işler öyle olmuyor.Tek kelimeyle yetersisiz!

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan; bu sezon rekoltenin yüksek olacağı söylemlerinin doğruyu yansıtmadığını belirterek, "Özellikle rekolte üzerinde sanki bu yılın rekolte yüksekmiş gibi gerçeği yansıtmayan açıklamalar yapılmaktadır. Ancak bu yıl rekoltenin düşük olacağı tahmin edilmektedir. Şu ana kadar rekolteyle ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Bu yıl ve bundan sonraki yıllar için Tarım Bakanlığı tarafından karanfil sayımına bağlı rekolte tahmin çalışması kaldırılmıştır. Bu da doğru alınan bir karardır. Karanfil sayımı yapıldıktan sonra fındık çotanak doğumunun yüzde 20'lere, yüzde 40'lara vatan rakamlara kadar düşük çıkması gerçeği yansıtmadığından üreticiyi mağdur etmekteydi" diye konuştu.

Öncelikle üreticiden başlayarak zincirin her halkasında yer alan kesimler yanında Türk sanayici, ihracatçısı ve yine bağlantılı olarak fındığımızı mamullerinde kullanarak dünyanın birçok ülkesinde kendi dağıtım kanalları aracılığıyla son tüketiciye ulaştıran dış alıcılar ve onlara bağlı sanayi sektöründe yer alanlar, önümüzdeki 1 yıl için arz miktarının ne olabileceğini tahminen de olsa bilmek isterler. Bu nedenle rekolte tahmini bilimsel bir çalışma olmasının yanında ticareti etkileyen ciddi bir eylemdir.Ancak ne yazık ki bu çalışmanın bazı kesimlerce bir spekülasyon ve popülizm aracı olarak görüldüğü de bir gerçektir. Bulundukları mevki gereğince düşük açıklanmalıdır ön yargısı ile hareket edenlerin yıllardır bir türlü değişmek bilmeyen tavırları, sektördeki her kesime zarar vermektedir.Son 10 yılın gerçeğinde bu işi ne bilimsel verilerle en yakın açıklayan Karadeniz İhracatçı Birlikleridir.Rakamlar kurum olarak sizin hep yanıldığınızın ve yanılttığınız şahididir.Bunu şahıslar söylemiyor rakamsal tablolar gösteriyor sayın Soydan!

Altıonordu Zıraat Odası Başkanı Uğur Cörüt fındıkta bazı hastalıkların yaşandığını bunun da rekolteye etki edeceğini söyledi.“Fındıkta beklenen rekoltenin olacağını düşünmüyorum. Hasat dönemine bayağı bir zaman var. Fındık olgunlaşmak için belirli evrelerden geçecek. Fındıkta belirli hastalıklar baş gösterdi. Küflenme, mantar hastalığı ve filiz güvesi gibi hastalıklar var.

Şimdi sormak lazım Ziraat Odaları kurumu olarak sizin Ziraat mühendisleriniz nerede..?Üreticiler bahçelerinde mühendis görmek istiyor.Siz bu ihtiyaca cevap verebiliyor musunuz!İlaçlama gübreleme kılavuzlarınız arşiv rafların arasında çürüyor.Siz şu fotoğrafı sunun üreticiye..Kurumun tüm oda başkanları ve ziraat mühendisleri ile bahçelere karışın ,üreticiye kendi aklınızı deil reel bilgilerinizi sunun,toplantılar yapın,mali kaynaklar yaratın,projeler üretin,bilimsel çalışmalarınızla sektörün tartışmasız hizmet eden kurumu olun.İki yönlendirmeyle ardından bitmeyen fındığı itibarsızlaştırma söylemlerinizle bir yere varamazsınız.

İyi ki fındık ve üretici sadece size emanet değil!

Bu kesimleri tekrar düşünmeye ve nerede yanlış yaptıklarını değerlendirmeye davet ediyoruz.