Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Adaylar ortaya çıkmaya başladı

ODA’lar ısınacak

info@karadenizekonomi.com / 5.09.2017

Adaylar ortaya çıkmaya başladı
  • ·Oda ve borsa seçimlerinin Ekim-kasım aylarında tamamlanması beklenirken, seçim için kulisler re hareketlendi. Başkanlar ve yönetim kurulu için nabız yoklamaları hızla devam ediyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsa seçime gidiyor. TOBB Organ Seçimleri Yönetmeliği’ne göre tüm oda ve borsalar Ekim-kasım aylarında seçimlerini tamamlamak zorunda. Yönetim kurullarında karar alarak süreci başlatan erkenci odalar seçimlerini ekim ayında yapacak. Oda ve borsa seçimleri dört yılda bir gerçekleştiriliyor.

Referandum sürecinden bu yana iş dünyası daha önceki yazlarından farklı bir Haziran-Ağustos dönemi yaşadı. Nisan ayındaki referanduma kadar ertelenen işler, yaz döneminde ticaret ve sanayi dünyasının ‘tatil yerine iş’ tercihinde etkili oldu. Yazı yoğun toplantılarla geçiren iş dünyası şimdi de 10 gün olarak açıklanan Kurban Bayramı tatilinde ‘seçim kulisinde olacak. Özellikle bazı kentlerde ‘metal yorgunluğu’ nedeniyle istifa eden AK Parti İl Başkanları’nın yerine gelecek isimlerin, oda ve borsa seçimlerinin ve hemen ardından düzenlenecek Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne bağlı (TİM) birliklerin seçimlerinin kentin ileri gelen isimlerinin gündemi olacağına işaret ediyor. İhracatçı birliklerinde seçimler nisan ayında yapılacak. Bu seçimle birlikte devreye girecek iki dönem kuralı sebebiyle mevcut 60 ihracatçı birliğinin en az 39’u değişecek.

Trabzon'da dört isim gündemde

Trabzon TSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu yeniden aday. Ancak karşısına Erkut Çelebi’nin çıkacağı söyleniyor. Eski MÜSİAD başkanı Ahmet Sarı ve Ekrem Çapkınoğlu’nun da adaylığını koyabileceklerini kulislerde konuşuluyor. Hacısalihoğlu tekrar seçilmesi halinde 3. dönem başkanlığı sürdürecek. Adaylar henüz kamuoyu ile adaylıklarını paylaşmadılar.

Samsun'da TSO seçimleri nisana ertelenebilir

Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kasım ayında yapılması planlanan genel kurulun ertelenebileceği sinyalini verdi. Seçimler için şu an her hangi bir başvuru ve baskının olmadığını belirten Murzioğlu, “Ak Parti’nin de Samsun’daki seçimleri aynı döneme denk geliyor. Yasal mevzuat doğrultusunda genel kurulu nisan ayına erteleyebiliriz” dedi. Şu an için ne Murzioğlu ne de üyeler arasından bir isim başkanlığa resmi olarak adaylığını açıkladı. Ancak, TOBB’un da yönetiminde görev alan Murzioğlu’nun aday olacağı belirtiliyor. Bu arada Murzioğlu’nun ortağı olduğu Elektrosan şirketi ekonomik kriz nedeniyle yıllar önce kapanmıştı. Ardından Kavak OSB’de strafor üreten bir şirketin başına geçen Murzioğu, burayı da yakın zamanda devretmişti. Murzioğlu’nun şu an inşaat sektöründe faaliyet gösteren kardeşinin şirketine ortak olduğu biliniyor.

Sakarya'da Altuğ, Güneş ve İnci Kuliste

Sakarya TSO başkanlığı için şu ana kadar resmi olarak adaylığını açıklayan olmadı. Ancak, mevcut başkan Mahmut Kösemusul’un haricinde oda başkanlığı için şu andaki Meclis Başkanı Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş ile işadamı Halit İnci, kulis çalışmalarını sürdürüyor. Sakarya Ticaret Borsası’nda da şu ana kadar adaylığını açıklayan olmadı ancak, mevcut başkan Cevdet Mete’nin bir dönem daha başkanlık için kulis çalışmaları yaptığı ifade ediliyor.

KARADENİZ EKONOMİ

OTSO’da çetin mücadele olacak

Bu yıl kasım ayında yapılması planlanan Ordu TSO seçimlerinin bir öndeki seçimlerde olduğu gibi yine kıran kırana geçmesi bekleniyor. Ordu TSO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, aday olduğunu daha önce açıklamıştı. Şahin Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne yaptığı açıklamada adaylığının devam ettiğini söyledi. Şahin, seçim takviminin bugünlerde yapılacak toplantıda belirleneceğini söyledi. Öte yandan OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal resmen ilan etmese de aday olduğunu, meslek grupları nezdinde çalışma yaptığını doğruladı. Başkanlık icraatlarında eksik bulduğu hususların olduğuna değinen Ünal, kendi yönetim ilkelerini yapacağı bir basın toplantısı ile paylaşacağını da ekledi.

KARADENİZ EKONOMİ