Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Esnafa 5 milyar TL’lik hibe paketi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada esnaflara yönelik olarak 5 milyar TL’lik bir hibe paketi hazırlandığını duyurdu. Tedbirler çerçevesinde turizm sektörüne yönelik de kamuya kira ve pay yükümlülüklerine erteleme getirildi.

info@karadenizekonomi.com / 15.12.2020

Esnafa 5 milyar TL’lik hibe paketi

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kararlar şu şekilde:

Gayrimenkul kiralamalardaki yüzde 10 olarak uygulanan indirimli stopaj oranı 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.

İşyeri kiralama işlemlerinde yüzde 8 olan indirimli Katma Değer Vergisi (KDV) oranı 1 Haziran 2021 tarihine kadar sürecek.

Konaklama, yeme içme, yolcu taşıma sektörleri gibi bir dizi sektör için yıl ortasında alınan KDV indirimleri de 1 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek.

Esnafa hibe desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de 806 bin 871’i basit usulde vergi mükellefi olmak üzere toplamda 1 milyon 239 bin esnaf bulunduğunu vurgulayarak, esnaf destek paketinin toplamının 5 milyar TL’ye ulaştığını duyurdu. Erdoğan’ın açıkladığı esnaf destekleri ise şu şekilde:

Esnafların tamamına 3 ay süre ile ayda 1000 TL hibe verilecek. Bu desteğin 3 aylık toplamı 3.7 milyar TL olarak hesaplandı. Kira desteği sadece “basit usulde vergi mükellefi olan esnafa” verilecek. Böylelikle büyükşehirlerde 750, diğerlerinde 500 TL hibe nitelikli kira desteği verilecek. Bunun da 3 aylık toplamının 1.3 milyar TL olacağı öngörülüyor.

Turizme kamu pay yükümlülük ertelemesi

Erdoğan, turizm sektörüne yönelik karar alındığını da açıkladı. Böylelikle, hazine taşınmazları üzerinde faaliyette bulunan turizm tesislerinin kesin tahsis, tahsis, irtifak hakkı, kira, hasılat payları, ecrimisil ödemeleri 1 yıl süre ile ertelenecek. Bu ertelemede vazgeçilen alacak tutarı 925 milyon TL olarak hesaplandı.

Erdoğan ayrıca belediyelerin de benzer türde alacaklarını ertelemesine izin veren hukuki düzenleme yapılacağından bahsetti.

Yıl başını da kapsayan 5 gün sokağa çıkma yasağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Aralık günü saat 21.00’dan başlamak üzere, 4 Ocak 2021 saat 05.00’a kadar sürecek sokağa çıkma yasağı alındığını duyurdu.

Erdoğan: Halkımızı TL’ye dönmeye çağırıyorum

Ekonominin sıkıntılarının da farkında olduklarını belirten Erdoğan, yerli ve yabancı yatırımcıları destekleyecek şekilde yeni hamlelere hazırlandıklarını açıkladı. Erdoğan bu bağlamda hammadde bağımlılığını azaltmak için başlatılan “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’’ programı kapsamında, kimya, ilaç, eczacılık, tıbbi cihaz, elektronik gibi sektörlerde yeni çağrılara çıkılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hazırlıkları devam eden, hukuk reformu, yabancı yatırımcılara yönelik yatırım ortamı reformu gibi adımların da hızlandığını ve bütçe görüşmelerinden sonra Meclis’teki tekliflerin verilmeye başlanacağını açıklayarak şunları vurguladı:

“Üretim yapısı, güçlü tedarik ve lojistik imkânları, teşvikler, dinamik işgücü ile Türkiye yatırım yapan herkesi memnun edecek seviyededir. Rekabete dayalı ekonomik çerçevede her teklife açığız. Yatırımcının tereddüdünü giderecek iklimi oluşturmak için hukuki ve idari reformları hayata geçireceğiz. Bunun için hazırladığımız reform paketlerini iş dünyası başta olmak üzere her kesimle görüşerek, tartışarak olgunlaştırıyoruz. Bütçe görüşmelerinden hemen sonra ekonomik, idari ve hukuki reform paketlerini Meclis gündemine taşımaya başlıyoruz. Yatırım, üretim, hukuk, adalet, güvenlik odaklı politikalarla ülkemizi salgın sonrasına hazırlıyoruz.”