Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Konut sektörü her zaman canlı

Türkiye’de emlak piyasası hakkında açıklamalarda bulunan Tepe Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık firmasının sahibi Bora Tepe, “Faizler şimdi eskiye göre bir nebze yüksek. Konut faizi 1’in altında kaldığı sürece her zaman bir hareketlilik oluyor. Eğer 2.dalga olursa piyasayı hareketlendirecek taraf yine konut piyasası.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 14.09.2020

Konut sektörü her zaman canlı

Türkiye'de emlak piyasasında yaşanan ve yaşanması muhtemel gelişmeler herkes tarafından merak ediliyor. Olumsuz ekonomik göstergeler konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? Konut kredilerinin faizleri yükselmeye devam edecek mi? Bu fiyatlarda düşüş meydana gelecek mi? Konut sektörüyle ilgili merak edilenleri Tepe Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık firmasının sahibi Bora Tepe, Karadeniz Ekonomi’ye özel açıklamalarda bulundu.

“KONUT FAİZİ, 1’İN ALTINDA OLDUĞU SÜRECE PİYASA HEP HAREKETLİ OLUR”

Konut sektöründeki son gelişmeleri pandemi ile beraber ele alan Bora Tepe, “Mart ayının akabinde Haziran ayı itibariyle kamu bankalarının konut kredi faiz oranları ile ilgili yapmış olduğu hamle piyasayı canlandırmaya yönelikti. Haziran ayında 0,99 ile başlayan faiz oranları sonrasında 0,64 ile sıfır konutlarda, 0,74’te 2.el konutlardaki hamlelerle istenilen yere getirilmeye çalışıldı. Türkiye genelinde Haziran ayında 190 bin konut satışı gerçekleşmiş. Bu aslında rekor diye algılanırken temmuz ayında ise 229 bin konut satışı gerçekleşerek tarihi bir rekor kırılmış. İnsanlar mevcut dairelerini sıfıra çevirmek için konut kredisi kullandılar. Konut ihtiyacı olanlar, fırsatı kaçırmamak için bankalardan konut kredisi için başvuruda bulundu. Bu sürecin böyle olacağı belliydi. Faizler şimdi eskiye göre bir nebze yüksek.  Konut faizi 1’in altında kaldığı sürece her zaman bir hareketlilik oluyor. Eğer 2.dalga olursa piyasayı hareketlendirecek taraf yine konut piyasası.” ifadelerini kullandı.

“PİYASAYA OLUMLU YANSIYACAK”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, inşaat malzemelerinde yerli üretime geçilecek. Bu hamlenin, yüksek inşaat maliyetlerini aşağıya çekmek için yapıldığını ifade eden Tepe, “İnşaat fiyatları düştüğü için bu durum otomatik olarak fiyatlarda da kendini gösterecek.  Maliyet düştüğü için bu durum piyasaya olumlu yansıyacaktır.” şeklinde konuştu.

KISA ZAMANDA ARTAN KONUT FİYATLARI!

Konut piyasasında üretimin sürekli devam ettiğini, konut almak isteyenler için hala bir fırsat olduğunu vurgulayan Tepe, ayrıca Haziran-Temmuz ayındaki konut fiyatları ile Eylül ayındaki konut fiyatları arasında ciddi bir fark olduğunun altını çizdi. Tepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “400-425 bin aralığındaki evi satmaya çalışan müteahhit o dönemdeki faizleri fırsat haline gelince fiyatı direkt 475 bin liraya çıkarttı. Biz buna fırsatçılık diyoruz. Faiz avantajı evin maliyetine eklenmiş oldu. Satın alan kişi için çok bir şey olmadı. Çok ciddi bir talep olunca 50 bin 100 bin gibi hatta büyükşehirlerde 150-200 bin üzerine eklendiği söyleniyor. Sonra satamadıkları için eski fiyatlarına geri döndüler. İnsanlar o dönemdeki fiyatlarla şimdiki dönemdeki fiyatı kıyaslıyorlar. Kimse aradaki 50 bin gibi farkı vermek istemiyor. Burada tabi inşaat firmasının kalitesi önemli.” HAZAL PALAVAR/KARADENİZ EKONOMİ