Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

İş dünyası sürdürülebilir büyümeyi hedefliyor

İş dünyası temsilcileri Türkiye ekonomisinin yüzde 11’lik büyüme performansını olumlu bulurken desteklerle birlikte sürdürülebilir büyüme mesajları verdiler.

info@karadenizekonomi.com / 7.03.2022

İş dünyası sürdürülebilir büyümeyi hedefliyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Açıklanan bu sonuçlara göre Türkiye ekonomisi 2021'de yüzde 11, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9,1 büyüme kaydetti.

İş dünyası temsilcileri Pandemi kısıtlarının azaldığı 2021 yılına dair bu büyüme performansını 'oldukça değerli' olarak yorumlarken, mesajlarının odağında 'sürdürülebilir büyüme' yer aldı.

 

Hisarcıklıoğlu: 2022'ye odaklanma zamanı

Alınan tedbirlerin olumlu sonuç verdiğini söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşanan sorunlara rağmen girişimcilerimizin çalışmaları, alınan tedbirler sonuç veriyor. Sıkıntıda olan sektörler başta olmak üzere verilecek destekler büyümeyi sürdürülebilir kılacaktır. Şimdi enflasyonla mücadeleye, 2022'ye odaklanma zamanı” dedi.

 

Olpak: İş dünyamız açısından sevindirici

Sonuçların güven veren bir tablo ortaya koyduğunu söyleyen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Ülkemizin 2021 yılında çift haneli büyümesini görmek, iş dünyamız açısından sevindirici ve güven veren bir tablo ortaya koyuyor ve iş dünyamızın salgın döneminde yaşananlara rağmen sıkıntıları fırsata çevirmeyi başardığını görüyoruz. Tüm dünyada tedarik zincirlerinde sıkıntılar yaşanırken özellikle sanayi sektörümüz ‘İşlerimiz askıya almıyoruz’ sloganıyla üretime ara vermeden devam etti. Böylece en büyük ihracat pazarlarımızdan olan AB ülkeleri, Uzak Doğu’da yaşanan tedarik sıkıntısını ülkemizden karşılama yoluna gitti. Tedarik Zincirinde elde ettiğimiz bu pozitif algının devamını sağlamak çok önemli” dedi.

 

Asmalı: Büyüme oranı bizler için bir sürpriz değil

Büyümenin sürpriz olmadığını açıklayan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Yüzde 11'lik büyüme oranı bizler için bir sürpriz değil, milli ekonomimize olan haklı itimadımızın tescili niteliğindedir. Net dış talebin büyümeye 4,9 puan katkı vermesi, büyümenin sürdürülebilirliği adına oldukça olumlu bir gelişmedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve ekonomi yönetimimizin idaresinde uygulamaya konulan Yeni Ekonomik Model sayesinde Türkiye ekonomisi, 2022 yılında da küresel ekonomi içerisindeki iddiasını artıracak ve bu dönemde de tahminlerin üzerinde büyüyecektir” dedi.

 

Bahçıvan: Önemli olan büyümenin sürdürülebilirliğidir

Büyümenin kalıcı olmasını isteyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sanayi sektörümüz yüzde 16,6 ile ekonominin genelinden pozitif ayrıştı ve GSYH içindeki payını da yüzde 22,8'den yüzde 26'ya yükseltme başarısını gösterdi. Asıl önemli olan konu ekonomimiz açısından büyümenin sürdürülebilirliğidir. Gelecekte öncelikle enflasyonu düşürerek, büyümeyi kalıcı ve sürdürülebilir kılarak toplumsal refaha yansıtabilmeliyiz. Bu yıl için en önemli konu, sanayiye dayalı ve makro dengeleri olumsuz etkilemeyecek sürdürülebilir bir büyüme patikasına girmemiz olacaktır” dedi.

 

Avdagiç: İş dünyamız ve halkımızın ortak başarısıdır

Üst üste son 6 çeyrekte ekonominin büyüdüğünü ifade eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Gücünü ihracattan alan yüzde 11’lik büyüme oranı Türkiye Modeli'ni pekiştiren bir rakam. Salgının başından bu yana üst üste 6 çeyrektir büyüyen ekonomimiz, bu trendin geçici olmadığını gösteriyor. Bu hükümetimiz, iş dünyamız ve halkımızın ortak başarısıdır. Mümkün olduğu kadar yatırıma ve sanayiye ağırlık vermeye devam edeceğiz” dedi.

 

Özdebir: Her türlü desteğin verilmesi gerekir

Türkiye ekonomisinin 2 yıldır büyümeye katkı sağladığını belirten Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Yüksek maliyet ve likiditeye ulaşma zorluğu, tedarik zincirindeki bozulmalar, lojistik maliyetlerindeki artış gibi zorluklara rağmen sanayi sektörü ekonomimizin yüz akı olmuş ve 2 yıldır büyümeye önemli katkı sağlayarak, Türkiye ekonomisini ayakta tutmuştur. Ülke ekonomisinin, mevcut olumsuz konjonktürü geride bırakıp, sürdürülebilir büyüme patikasına girebilmesi için; verimlilik, insan kaynağı planlaması, rekabet gücü ve ihracat artışına yönelik ekonomi politikalarının revize edilerek; üreten, katma değer yaratan bir ekonomi yapısına dönüşmesi gerekir. Sanayi sektörünün büyümeye katkısının devam edebilmesi için firmaların kar etmesi, bunun için de her türlü desteğin verilmesi gerekir” dedi.

 

Çakırmelikoğlu: İş dünyası hesaplarını büyümeye yönelik yapıyor

Sürdürülebilir büyüme beklediklerini söyleyen Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “İş Dünyası her zaman hedeflerini ve hesaplarını büyümeye yönelik yapmaktadır. Pandeminin etkisinin azalması ve devletin devam edeceği desteklerle birlikte üretim ve ihracatta sürdürülebilir bir büyüme bekliyoruz” dedi.

 

Kırlangıç: İş dünyası ciddi bir girişimci olduğunu gösterdi

İş dünyasının sarfettiği eforla dünyada büyük bir oranı yakaladığını açıklayan Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, “İş dünyası için üretim ve ihracat çok önemli bir konu. Ülkemizin dış ticaret açığının kapanması için de ihracat verilerimizin yükselmesi lazım. 2021 yılı ihracat ve ekonominin yüzde 11’lik büyümeyle dünyada büyük oranları yakalaması için iş dünyası büyük bir efor sarf etti.  Ciddi anlamda bir girişimci olduğunu göstermiş oldu. Önümüzdeki dönemlerde de bunun sürdürülebilir olması için de devletimizden ve Cumhurbaşkanımızdan imalat sektörüne yönelik destekleri bekliyoruz. Özellikle bu 51 ildeki sosyal güvenlik kurumunun yüzde 5’lik indiriminin tekrar uzatılmasını istiyoruz. Bu bizim üretim ve ihracat yapan firmalarımız için moral ve destek olacaktır” dedi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ