SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dündar, ‘’2020 yılı ilk 6 ayında toplam 44 milyon 774 bin dolar ihracat, 23 milyon 440 bin dolar ise ithalat yapıldı. Bu yıl pandemiye rağmen 2019 yılının ilk 6 ayını geçmiş durumdayız’’
info@karadenizekonomi.com / 22.11.2020
Coronavirüs salgını sürecinde süs bitkileri sektörü, her geçen gün artan talep sayesinde yıl sonuna kadar 100 milyon dolar ihracat yapmayı hedefliyor.
Pandemi döneminde her sektör gibi onların da etkilendiğini fakat sonraki dönemlerde süs bitkilerine talebin arttığını dile getiren Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, ‘’Süs bitkileri dendiği zaman büyük ağaçlar, bodur çalı grubu bitkiler, kesme çiçekler, soğanlı bitkiler, çiçekli iç ve dış mekan bitkileri gibi çok geniş bir yelpazeyi içeriyor. Pandemi sürecinde de en çok ilgi gösterilen ürün grubu bu çiçekli bitkiler, bahçe bitkileri oldu. Cumhurbaşkanımızın kararı ile KDV oranı yüzde 8'e düşmüştü. Ancak biz yılbaşından sonra da devam etmesini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da takdirlerinin bu yönde olacağını düşünüyoruz. KDV oranının bu şekilde olması aslında tüketimi teşvik ediyor. Bundan sonra da devam etmesi halinde bu cazibenin tüketimi artıracağına inanıyoruz. Süs bitkileri için 'yıldızı parlayan sektör' derken aslında bu dünyada da bu şekilde gerçekleşti. Dünyanın çeşitli bölgelerinde de ilk şok sonrası süs bitkilerine talep ciddi bir şekilde arttı. Özellikle de çiçekli bitkilere talep arttı. Pandemi sürecinin ilk olumsuz etkilerinden sonra dış pazarlarda da ciddi bir artış oldu."
‘’50 milyon dolara yaklaştık’’
Süs bitkileri sektörümüzde ithalatta her gecen yıl azalma olurken, ihracatta yükseliş yaşadık diyen Dündar, ‘’2020 yılı ilk 6 ayında toplam 44 milyon 774 bin dolar ihracat, 23 milyon 440 bin dolar ise ithalat yapıldı. Bu yıl pandemiye rağmen 2019 yılının ilk 6 ayını geçmiş durumdayız. 2020 yılı ilk 6 ayında 50 milyon dolara yaklaşmış durumdayız. Geçen yıl yaptığımız ihracat 80 milyon dolardı. Bu yıl beklentimiz, hedefimiz 100 milyon doları aşmak’’ diye konuştu.
Döviz kurlarındaki hareketliliğin sektörün bazı ürünlerinin ithal olması nedeniyle kendilerini etkilediğini de belirten Dündar, üreticilerin fiyatlarını realize etmesi gerektiği uyarısında bulundu.