Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

İSO Türkiye Sektörel PMI ağustosta 54,3 oldu

İSO aracılığıyla açıklanan Türkiye imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ağustos ayında 54,3 seviyesinde gerçekleşti. Pandemi sürecinden dolayı ciddi bir daralmadan sonra, Türk imalat sektörü böylelikle üst üste 3 ay güçlenen bir başarı sergiledi.  Bunun yanı sıra yeni ihracat siparişlerinde de bir artış gözüktü.

info@karadenizekonomi.com / 1.09.2020

İSO Türkiye Sektörel PMI ağustosta 54,3 oldu

İstanbul Sanayi Odası(İSO) tarafından açıklanan Türkiye imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ağustos ayı verilerine göre imalat sanayi sektörlerinin çoğu toparlanma bölgesinde kaldı. Farklı faaliyet alanları arasında eğilimler belirgin ayrışmaları ortaya koydu. İzlenilen 10 sektörün sekizinde ağustos ayında üretim artışı meydana geldi.

Rekor büyüme kara ve deniz taşıtları sektöründe

En ciddi yükseliş, talep şartlarındaki iyileşmeye bağlı olarak rekor büyüme kaydeden deniz ve kara taşıtları sektörü oldu. Gıda, deri ve giyim ürünleri sektörlerinde üretim, tekrar büyüme bölgesine geçti. Üçüncü çeyrekte ise üretim ağaç, kağıt ve metalik olmayan mineral ürünlerde azalma gösterdi. 10 sektörün altısında yeni siparişlerin artmasının yanı sıra, en iyi artış ana metal sektöründe gerçekleşti. Para birimindeki zayıflık, izlenilen bütün sektörlerde girdi maliyetlerinin net bir biçimde artmasına yol açtı. 10 sektörün 9’unda girdi fiyatları enflasyonu yükseltti. Bu yükselme pek çok sektörde 2018 sonlarından bu yana en yüksek oran oldu. Son ürün fiyatları, bir yıldan daha uzun bir zamandır ilk defa 10 sektörün tamamında arttı.