Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

İhracat şampiyonlarının 39 tanesi Karadenizli!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) “Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı 2019” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. İlk 1000 İhracatçı Firma-2019 listesine Karadeniz Bölgesi’nden toplam 39 firma yer aldı.

info@karadenizekonomi.com / 5.10.2020

İhracat şampiyonlarının 39 tanesi Karadenizli!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İstanbul'da bir otelde düzenlenen, Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı Prestij Kitabı'nın basın tanıtım toplantısına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle ve iş adamları katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihi rekoru kırılarak 2018 yılında ihracatın 168 milyar dolara ulaştığını belirten Gülle, 2019 yılında da küresel ticaretteki tüm olumsuzluklara rağmen, hükümetin destekleri ile rekoru 180,8 milyar dolara taşıyan ihracatçıların Türkiye'ye haklı bir gurur yaşattığını kaydetti.

Karadeniz Bölgesi’nden toplam 38 firma yer aldı. Ferrero 633.066.874,59 dolarlık ihracat geliri ile bölgenin ilk sırasında yer aldı.  Listeye göre en çok ihracatçı firma Samsun ve Trabzon’dan çıktı. Samsun’dan 10, Trabzon’dan 9, Ordu’dan 3, Giresun’dan 3, Karabük’ten 4, Düzce’den 3, Zonguldak’tan 2,  Kastamonu, Rize, Gümüşhane ve Çorum’dan 1’er firma yer aldı. Merkezi İstanbul olmakla birlikte Giresun kaynaklı bir firma olan Pro Gıda ile bu sayı 39’a yükseldi.

“NE KADAR ÖVÜNSEK AZ”

Listede, Samsun ihracatçı firmalarının etkin olarak yer almasının, kent ekonomisi adına gurur verici olduğunu söyleyen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Listeye giren tüm firmalarımızın işverenlerini ve emekçilerini kutluyorum. 2017 yılında altı firmayla girdiğimiz listeye geçen yıl 8, bu yıl ise 10 firmayla girdik. İhracatta ilk bin sırada Türkiye’nin dev firmaları arasında kendilerine yer bulan 10 firmamız kentimizin gururu olmuştur. Kentimizin üreten, katma değer yaratan yıldızlarıyla ne kadar övünsek azdır. Bu nedenle temennimiz ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı verebilmek için daha fazla ihracat yapabilmek.” dedi.

“GURUR DUYUYORUZ”

Listeye giren Gümüştaş Dış Ticaret ve Pazarlama için çalışanına ve çevreye değer veren bir firma olduğunu söyleyen Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, “İlimizin en düzenli çalışan firmalarından biri. Üretim ve istihdam konusunda hem ilimize hem ülkemize çok büyük katkılar sağlıyor. İhracat rakamlarında da ilimizi Türkiye sıralamasında üst sıralara çıkarmıştır. Ayrıca ihracatla ülkemize kazandırdığı dövizler bakımından başarılı bir firma olarak görüyoruz ve bundan gurur duyuyoruz.” dedi.

 

“TEK BİR SEKTÖRÜN İHRACATIN YÜZDE 90’INI SAĞLAMASI DEZAVANTAJDIR”

Şehir için önemli bir gelir ve gurur kaynağı olduğunu söyleyen ve 4 firmayı da tebrik eden Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Mescier, “2018 yılında ülke ihracatı Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı ve ilimiz 115 ülkeye 271 milyon dolarlık ihracat rakamı ile önemli bir katkı sağladı. 2020 yılının Ocak ayında ülke genelindeki en büyük ihracat artışını gerçekleştiren ilimiz bu ayda TİM verilerine göre yüzde 110’luk bir ihracat artışı ile ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. Karabük’ün sanayi alt yapısına bağlı olarak en önemli üretim sahası demir çeliktir. Bundan dolayı ilimizden yapılan ihracatın da yüzde 90’ını demir çelik sektöründe yer almaktadır. Tek bir sektörün il ihracatının yüzde 90’ını sağlamasını bir dezavantaj olarak görüyoruz. Karabük TSO olarak Kasım 2019 tarihinden bu yana İhracat Destek Ofisi faaliyetlerimiz ile ilimiz ihracatçılarına destek vermeye başladık.” dedi.

“TÜM FİRMALARIMIZI KUTLUYORUM”

Ekonomik ilerleme için ihracatın çok önemli olduğunu belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, "Üreterek ihracat yapan tüm firmalarımızı ülkemize, bölgemize ve ilimize kattıkları değer için kutluyorum." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

“ORDU’YA LİMAN VE DEMİRYOLU LAZIM”

Listeye giren firmaları tebrik eden Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, “Onların alın terleri bizim onurumuz oluyor. İnşallah önümüzdeki sene daha fazla giren firma olur. Listeye giren firmalarımızı tebrik ediyorum. Bir de bizim bölgemize liman lazım, demiryolu lazım. Bunlar Ordu’da olursa büyük yatırımcıların geleceğine, daha çok ihracatçımızın olacağına inanıyorum. Altyapı nerede güçlüyse, büyük alıcı orada yatırım yapıyor.” diye konuştu.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                         BAŞARI, SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI

Geçen yıl fındıkta tüm zamanların rekorunun kırıldığını kaydeden Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) YKB İ.Edip Sevinç, “Tahmin edersiniz ki başarıyı bir sefere mahsus kılmak doğru değil. Bizim tek amacımız başarıları sürdürülebilir kılmak. Net döviz girdisini ülkemizin menfaatleri doğrultusunda artırarak ülkede geçmiş stok kalmasına müsaade etmemek, o gün üretip geçmişte kalan ürünleri satarak her yeni sezona stoksuz girmek arzusundayız.” ifadelerine yer verdi. HAZAL PALAVAR / KARADENİZ EKONOMİ