Hopa TSO Başkanı Akyürek, ‘’Hopa Limanı’nın son yıllarda yaptığı yatırım ile son 5 yıl içinde yük hacmini iki katına çıkartarak 1.000.000 ton yük elleçleme hedefini gerçekleştirmesi için oda olarak her türlü desteği yapmaya devam edeceğiz.’’
info@karadenizekonomi.com / 29.06.2020
Son günlerde Hopa Limanı’nda yaşanan yoğunlukla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, ‘’Bildiğiniz gibi Hopa Limanı ile beraber organik bağımız sürüyor. Geçen yıllarda Hopa TSO tarafından yapılan İran ve Azerbaycan iş gezileri sonucunda liman tanıtımı, yapılan görüşmeler ve iş bağlantıları sonuç vermiş, takip eden yıllarda hem İran transit yüklerini taşıyan gemilerin Hopa Limanı’na gelmesine hem de Azerbaycan Bakü üzerinden daha önce Mersin hattını kullanan pamuk yükleri tırlar ile Hopa Limanı’na gelmesinde katkısı olmuştu. Hopa Limanı’nın son yıllarda yaptığı yatırım ve sahip olduğu modern yönetim anlayışı ile son 5 yıl içinde yük hacmini iki katına çıkartarak 1.000.000 ton yük elleçleme hedefini gerçekleştirmesi için Hopa TSO olarak elimizden gelen her türlü yardımı ve desteği yapmaya devam edeceğiz. Hopa Limanı’nda daha önce birinci faz yatırımı yapılan LPG terminalinin çalışabilmesi için alınması gereken LPG ihtisas gümrüğü izni Ticaret Bakanlığı nezdinde yapılan görüşmelere bizzat iştirak ederek bu konuda Hopa Limanı’na destek vererek üstümüze düşen görevi yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz’’ dedi.
‘’363.495 ton yük elleçlendi’’
Pandemi sürecinde çalışmaya devam eden limanımız Hopa ekonomisine artan katkılarını sunmaya devam etmiş bu süreçten en az etkilenen sektörlerden bir tanesi oldu diyen Akyürek, ‘’ Hopa Limanı’nın artan iş yoğunluğu hakkında bilgi vermek gerekirse 2019 yılında mayıs ayı itibariyle elleçlenen(yer değiştirme) yük miktarı 261.650 ton, 2020 yılında ise bu yük miktarı %39 artarak 363.495 ton olarak gerçekleşmiştir. Hopa Limanı direkt 100 kişiye, dolaylı olarak ortalama 250 kişi ve aileleri ile beraber yaklaşık 1000 kişiye iş olanağı sağlamakla beraber aynı zamanda Hopa ekonomisine ve esnafına çok ciddi bir katma değer yaratarak Hopa’nın gelişimine direkt etki etmektedir. Bu nedenden dolayı Hopa Limanı’na destek vermek ve Hopa Limanı’nın gelişimi için uygun yatırım ortamının yaratılması için Hopa TSO olarak en önemli paydaşlardan bir tanesi olmaya devam edecektir’’ ifadelerini kullandı.
‘’Akaryakıt depolama ve transit operasyonu’’
Hopa Limanı’nın Türkiye’de akaryakıt depolama ve transit operasyonu gerçekleştiren sayılı akaryakıt terminallerinden bir tanesi olduğunu belirten Akyürek, ‘’Hopa Limanı’nda bulunan Tank Terminali’nin devreye girmesi ve ilk gelen 39067 DWT kapasiteli M/V HAFNIA BERING 22.947 ton akaryakıt tankerini tahliye edilmesi ve depolanması ile yoğun günler yaşayan Hopa Limanı bu operasyonu da başarıyla tamamlamıştır. Bu noktada emeği geçen tüm liman çalışanları kutluyorum. Bu sayede Hopa Limanı iş modellerine bir yenisini daha ekleyerek Türkiye’de akaryakıt depolama ve transit operasyonu gerçekleştiren sayılı akaryakıt terminallerinden bir tanesi olmuştur. En büyük hedeflerimizden bir tanesi Hopa TSO olarak Hopa Limanı ile beraber stratejik ortaklıklar sonucu yeni projeler oluşturarak Hopa ekonomisine destek vererek Hopa’nın büyümesine ve gelişmesine destek olmaktır’’ diye konuştu.