Türkiye genelinde üniversite öğrencilerine, yenilikçi bakış açısı ve girişimcilik yetkinliği kazandırmak amacıyla 2011’den bu yana düzenlenen TÜSİAD ‘Bu Gençlikte İŞ Var!’ 2019 dönemi itibariyle bir girişimcilik programına dönüştü.
info@karadenizekonomi.com / 8.05.2019
Bu çerçevede programın en çok başvuru aldığı bölgelerden biri olan Ege Bölgesi’ne yönelik tasarlanan EGİAD ve BASİFED iş birliğinde hayata geçirilmişti. Bölgenin iş dünyası dernekleri, melek yatırımcı ağları ve girişimcilik merkezleri ile birlikte oluşturulan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Ege modeli ile, genç girişimci adaylarına yönelik Ege’de bir girişimcilik kampı düzenlenmesi, kampa katılan ekiplerin fikirlerini iş insanlarına sunması ve seçilen ekiplerin iş insanları ile birlikte iki ay süresince girişim fikirleri üzerinde çalışması amaçlandı.
‘’YATIRIM YAPILACAK ŞEHİR’’
Etkinlik EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan’ın açılış konuşması ile başladı. Aslan, Türkiye’nin yenilik stratejisine sahip öncü bir şehri olarak İzmir’in gelişimi, iç ve dış hedef kitlelere tanıtımı, rekabetçiliğinin artırılmasının kurum olarak öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, “İçerisinde olduğumuz inovasyon çağında, İzmir’in, global sermaye, şirketler, yetenek ve yeni fikirleri kendine çekmesi adına neler yapılması gerektiğini düşünmeliyiz. Bunları yaparken bir diğer amaç da yaşanacak şehir olarak öne çıkan İzmir’in “çalışılacak, iş yapılacak ve yatırım yapılacak şehir” imajını da güçlendirmektir’’ dedi.
TÜSİAD Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masa Başkanı İrem Oral Kayacık ise, sözlerine, “Özgür düşüncenin, sorgulamanın ve çözüm üretme kültürünün geliştiği bir toplumda, gençlerin değer yaratacak işler ortaya koyacaklarına inanıyoruz. 8 sene önce bir pilot uygulama olarak başlattığımız TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’ın etki alanını her dönem geliştirmek ve girişimciliği gençlerin DNA’sına kazımak için çalışıyoruz” diyerek başladı.
‘’GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELİ FİKİR’’
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen, gençlerin girişimcilik anlamında teşvik edilmesi ve desteklenmesinin, geleceğin Türkiye’si için atılacak en önemli adım olduğuna vurgu yaparak, “Ekonomik büyümenin önemli bir bileşeni olarak karşımıza çıkan girişimcilik, işsizlik sorununa karşı en etkili çözümdür. Uluslararası pazarda etkin bir oyuncu olmak, dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak, Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a dönüşen yeni dünya düzeninden geri kalmamak adına fikir üreten, ürettiği fikri hayata geçiren, yarattığı projeyle üretime ve istihdama katkı sağlayan girişimcilere her alanda büyük bir ihtiyaç var. Tüm bunlardan uzak kalan toplumlar maalesef ekonomik anlamda daha da zor süreçlere hazırlıklı olmalıdır. Dünya tarihine baktığımızda bugün geldiğimiz noktaya ulaşmamızı sağlayan her adım bir fikir olarak başladı. Tüm bu fikirler hayata geçtiği noktada önemli dönüşümler yaşandı. Girişimciliğin temelinde de fikir yatar. O sebeple fikri olan, bir hayali olan gençlere tavsiyem asla geri durmayın. Fikrinizi projeye dökün ve emin olun ki her doğru proje mutlaka yatırımcısını bulur. Önemli olan istemek, fikir üretmek ve o fikrinizi doğru bir şekilde temellendirmek” dedi.