Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Dünyada ve Türkiye’de 2020 böyle geçti…

31 Aralık 2019 gecesi yeni yılı karşılamaya hazırlanan pek çok insan, şüphesiz ki 2020 yılının çok güzel geçmesini dilemiştir. Ancak yeni yılın neredeyse ilk günlerinden itibaren hem dünya hem de ülkemiz art arda gelen birçok felaketle sarsıldı. Bu durumda ‘Neler oldu?’ diye sormaktansa ‘Neler olmadı ki?’ sorusu sanki daha uygun gözüküyor. Kobe Bryant’ın amansız ölümü, bir virüsün dünyayı etkisi altına alması, depremler, kurulan yeni siyasi partiler, Azerbeycan-Ermenistan savaşı ve beklenmedik istifalar gibi birçok gelişme bu yıla damgasını vurdu. Peki, dünya gündemini meşgul eden olayları tekrar hatırlamaya ne dersiniz? İşte 2020 yılında yaşanan önemli gelişmeler…

info@karadenizekonomi.com / 11.01.2021

Dünyada ve Türkiye’de 2020 böyle geçti…

Şöhretten Kaçış

Ocak ayında İngiltere Kraliyet Ailesi’nin Meghan Markle - Prens Harry çifti, kraliyet ailesindeki bütün haklarından vazgeçip, Kanada’da yaşamaya karar verdiler.

Çeşme’de Göçmen Teknesi Battı

Ülkemizde döndüğümüzde ise İzmir’in Çeşme ilçesi açıklarında göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucunda 8’i çocuk 11 kişi yaşamını yitirirken, acı görseller hafızamıza kazındı.

Pakistan’da Felaketlerle Dolu Bir Yıl

Pakistan Ulusal Afet Yönetimi Ajansı, ülkede devam eden yoğun kar yağışı sonucu meydana gelen çığ nedeniyle 108 kişinin hayatını kaybettiğini, 176 kişinin de yaralandığını duyurdu. Pakistan Uluslararası Havayolları'na (PIA) ait, Lahor-Karaçi seferini yapan Airbus A320 tipi yolcu uçağı, 22 Mayıs günü Karaçi kentinde bir yerleşim alanına düştü ve uçakta bulunan 97 kişi hayatını kaybetti.

Spor Dünyasının Acı Günü

20 Ocak günü bir helikopter kazası şok bir ölümle sonuçlandı. NBA yıldızı Kobe Bryant ve kızı Gianna Maria... Spor camiasını yasa boğan bu ölüm, hem uzun süre manşetlerde yer aldı hem de hukuki süreciyle dillerden düşmedi.

Elazığ Depremi

Ocak ayının en çok canımızı yakan olayı: Elazığ’da 6.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem. Tam 41 kişi yaşamını yitirdi ve 1466 kişi hafif ve orta derecede yaralandı. İzlediğimiz görüntüler hiçbir zaman gözümüzün önünden gitmeyecek şekilde tarihin tozlu sayfalarında yer aldı.

Van’da Çığ Faciası

Elazığ depreminin yaralarını henüz saramamışken, 4 Şubat tarihinde Van'da gerçekleşen iki ayrı çığ faciası ile güne başladık. Toplam 41 kişinin yaşamını yitirdiği bu facia deprem acımızın üzerine tuz biber ekti.

54 Mehmetçiğin Şehit Olduğu İdlib Saldırısı

Çok geçmeden Türkiye’yi yasa boğan bir başka haberle uyandık güne. Suriye'nin İdlib kentinden şehit haberleri gelmeye başladı. Şubat ayı boyunca toplam 54 Mehmetçiğini kaybetti bu topraklar. Çok geçmeden 1 Mart tarihinde Türkiye ‘Bahar Kalkanı Harekâtı’nı başlattı.

Dünyaya Yapışan Bir Virüs – Corona Pozitif

Kasın 2019’da Çin'in Wuhan kentinde tanımlanamayan virüsün dünya çapında bu kadar etkili olabileceğini kimse beklemiyordu. 2020 ile birlikte dünya gerçekle yüzleşmeye başladı.  Artık insanoğlu iyice paniğe kapıldı. Ülkemizde de ilk vaka 11 Mart tarihinde ilk ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk Covid-19 vakasını bu tarihte açıkladı. İlk önlemler de peşi sıra geldi. 16 Mart tarihinden itibaren İlköğretim ve Ortaöğretim bir hafta süreyle, üniversiteler ise üç hafta boyunca tatil edildi. Öğrenciler için EBA TV kavramı ortaya çıktı.  İçişleri Bakanlığı valiliklere “Coronavirüs Tedbirleri” kapsamında gönderdiği genelgeyle tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino ve birçok mekânın faaliyetlerini geçici bir süreliğine durdurduğunu açıkladı, artık kriz derinleşerek ilerliyordu. 17 Mart’ta da Covid-19 kaynaklı ilk ölüm açıklandı ancak bu kayıp yeni bir dönemin habercisiydi. Belli yaş gruplarına sokağa çıkma yasakları, pek çok ilde tam kapatma, seyahat yasakları ardı ardına gelmeye başladı. Herkesin evine kapandığı bu dönemde hiç unutulmayacak bir zaman dilimi yaşadık. Kimler yakalanmadı ki bu virüse? ABD Başkanı Donald Trump’tan tutun da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’den, dünya yıldızı Cristiano Ronaldo’ya kadar herkesi içine çekti bu virüs. Zengin-fakir ayrımı yapmadan herkesin kapısını çaldı.

Normalleşmeye Doğru İlk Adımlar

1 Haziran itibariyle Covid-19 pandemisi ile mücadele amacıyla getirilen yasaklar kademeli olarak kaldırıldı. Aslında ekonomi de yaşanan olumsuzluklar normalleşme sürecinin başlamasında etkili oldu. Seyahatlere HES kodu zorunluluğu getirildi. 21 Eylül’den itibaren yüz yüze eğitimin ilk adımları atıldı ve kademeli olarak devam etti.

Normalleşme kısa sürdü ve ekim ayında yasaklar yeniden geldi. Kasım ayının sonlarına doğru daha etkin kısıtlamalara maruz kaldık. Hafta içi ve hafta sonu olan kısıtlamalarla Türkiye yeniden ‘sıkı tedbir’ dönemine girdi. Vaka sayıları o neredeyse iki katına çıkmıştı. Bunun yanı sıra İngiltere, Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği yeni tip Covid-19 aşısının yaygın kullanımına izin verdi. Böylelikle İngiltere aşının kullanılmasına onay veren ilk ülke oldu. ‘Aşı bulundu’ açıklamalarının üzerine insanlar bir nebze rahatlasa da ne olacağı konusunda henüz kimsenin bir fikri yok. Çünkü her geçen gün yeni ve farklı bir bilgi geliyor. Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere virüsün mutasyona uğradığı yönünde gelen açıklamalar, dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor.

 

Bu amansız virüse dünyada 80 milyon 788 bin 307 kişi yakalanırken, 1 milyon 764 bin 872 kişi hayatını kaybetti. Ülkemizde ise 2 milyon 147 bin 578 kişi bu hastalığın pençesine düşerken, 19 bin 878 kişiyi de kaybettik.

DEVA Partisi

Siyaset dünyasında kulislerde konuşulan ancak netliği olmayan bir başka olaya şahit olmuştuk. Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Demokrasi ve Atılım Partisi'ni (DEVA) tanıtmıştı tüm kamuoyuna.

TBMM’nin 100.Yılı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 100. yıldönümünde de ne yazık ki alışık olduğumuz etkinliklere şahit olamadık.

ABD'de George Floyd Protestoları

Belki de son yılların en büyük ırkçılık skandalına şahit olduk bu sene. ABD'nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd, 25 Mayıs'ta beyaz bir polisin uzun süre diziyle boğazına basması sonucu nefessiz kalarak yaşamını yitirdi. Floyd'un polis şiddetiyle öldürüldüğü anlar yurttaşların kameralarına yansımış ve bu görüntüler daha sonra dünya gündeminde ilk sıralarda yerini uzun bir süre korumuştu.

Spacex'in Uzaya Roket Fırlatması

Bu yıl bilim alanında da çalışmalar ilerledi ve ilk kez özel bir şirket tarafından uzaya roket fırlatıldı. Teknolojinin nimetlerinden faydalandık ve hepimiz bu uçuşu canlı olarak izledik. Tüm dünyadaki herkes, SpaceX’in fırlatılışına odaklandı ve tarihte ilk kez bu an ölümsüzleşmiş oldu.

Havai Fişek Patlaması

Temmuz ayında bir başka acı olayla karşınızdayız. Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasının patlaması…7 işçiyi kaybetti ve 114 işçi yaralandı.

Türkiye’de Kadınlar Ölüyor

Sizce bitti mi kayıplarımız? Pınar Gültekin. 27 yaşında gencecik bir kızdı. Katil zanlısı onu acımasız bir şekilde öldürerek, yüreklerimizi dağladı. Hafızamızda ise Pınar’lar Ceren’ler, Şule’ler, Emine’ler, Özgecan’lar kaldı. Yapılan araştırmada ise 2020 yılının ocak-ekim aylarını kapsayan 10 aylık döneminde 453 kadın öldürüldüğü kaydedildi.

Ciğer Yangını

Kayıplarımızın yanında ciğerlerimiz de yandı. Orman Genel Müdürlüğü Türkiye’de 24 Ağustos tarihine kadar 1.944 orman yangını çıktığını ve bu yangın sonuçlarında 6 bin 492 hektar alanın kül olduğunu duyurdu. Listeye daha sonra Hatay’da 400 hektar ormanlık alanın kül olmasıyla ciğerlerimiz daha ne kadar yanacak, bilemeyiz.

Ayasofya Camii

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın idaresini Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrederek camii olarak ibadete açılması kararını imzaladı. Sonrasında öyle büyük bir açılış oldu ki, ne pandemi ne salgın dinlemedi. Çok ses getiren bu olay dünya kamuoyunun da gündeminden düşmeyerek, manşetlerde uzun bir süre yerini korudu.

Giresun’da Yaşanan Felaket

Ülkemizde yaşanan bir başka can yakıcı haber... Giresun’da meydana gelen sel ve heyelan felaketi nedeniyle 6 kişi yaşamını yitirirken, 153 kişi mahsur kaldıkları bölgelerden ekiplerce kurtarıldı.  

Karadeniz’de Doğalgaz Keşfi

Yaşanan felaketlerin ardından elbette sevindirici haberler de olmadı değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz'de yapılan sondaj faaliyetleri sonucunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini duyurdu. Bu rakam daha sonra revize edildi ve 85 milyar metreküp daha ilave doğalgaz bulunduğu açıklandı. Değeri 80 milyar dolar olan gaz, ülkede büyük yankı uyandırdı.

Novak’ın Diskalifiye Oluşu

6 Eylül’de televizyonlarda her zaman göremeyeceğimiz bir ana şahit olmuştuk. ABD Açık Tenis Turnuvası 4. turunda Novak Djokovic, sinirlenerek vurduğu topun çizgi hakeminin boğazına gelmesi üzerine diskalifiye edildi. Novak üzgün, spor camiası ise şoktaydı.

Türkiye’nin İlk Uçan Arabası ‘Cezeri’

Türkiye'nin ilk uçan arabası olarak tanıtılan Cezeri, Teknofest Gaziantep'te havalandı.

Azerbaycan-Ermenistan Savaşı

27 Eylül tarihinde 2’nci Karabağ savaşı Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ve Ermenistan Orduları arasında gerçekleşen bir çatışma. Küçücük bir çocuğun cansız bedenine dokunan muhabiri unutmak ne mümkün ki? Neyse ki 10 Kasım tarihinde ateşkes ilan edildi.

Ay’da su bulundu

NASA, kasım ayında ilk defa Ay'ın güneş gören yüzeyinde su bulduklarını açıkladı. Ay’da su bulunmasının ne amaçla kullanılacağı oldukça merak konusu oldu.

İzmir’de deprem

İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem öyle büyüktü ki acısı ülkenin her yerinden hissedildi. Merkez üssü Seferihisar ilçesi olan depremde asla ama asla unutamayacağız görüntüleri hafızamıza kazıdık. 65 saat sonra minik Elif, 91 saat sonra kurtarılan 3,5 yaşındaki Ayda bebek, hepimize yeniden umut olmuştu. Bu faciada 114 kişi yaşamını yitirdi, 1.035 kişi de yaralandı.

ABD Başkanı

Olaylı geçen birkaç günün ardından ABD Başkanı Biden oldu.

Siyasette ve bürokraside ‘beklenmedik istifalar’

Önce Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, yayımlanan kararname ile görevden alındı. Uysal'ın yerine eski maliye bakanı Naci Ağbal getirildi. Tarih 8 Kasım’ı gösterdiğinde ise 2 yıllık Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden sağlık sorunları gerekçesiyle istifa eden Berat Albayrak, istifasını sosyal medya hesabından duyurdu. Albayrak istifasıyla trend topic olarak listenin en üst sıralarında kalmayı başardı. Albayrak’ın yerine Lütfi Elvan getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tarihi gelişmelerden sonra yaptığı ekonomik açıklamaların ardından ‘dolar hiç olmadığı kadar yere çakıldı’ diyebiliriz ifadelerini kullandı. Peşinden kulislerde sıklıkla konuşulan bir istifa daha gerçekleşti. Eski Meclis Başkanı ve AK Parti kurucularından Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliği görevinden istifa ettiğini açıkladı.

9 Yıl Sonra Yeniden Türkiye Grand Prix

Türkiye Grand Prix, 9 yılın ardından yeniden düzenlendi. Büyük bir atmosfere sahne olan bu etkinlik, İstanbul'un Tuzla ilçesindeki İstanbul Park pistinde yapıldı. Lewis Hamilton 14’üncü yarışı da kazanarak 307 puan ile 7’nci kez Dünya Şampiyonu oldu.

Futbol Tanrı’sının Gidişi

Geçirdiği beyin ameliyatının ardından Tigre'deki evinde tedavi sürecini geçiren Maradona, kalp krizi geçirerek hayatını kaybeder ve tüm spor camiasının yas tuttuğu bu ölüm şu sözlerle taçlanır: “Şimdi herkes dünyanın en iyi futbolcusu olabilir. Çünkü Diego öldü.”

Ölümüyle Şok Etkisi Yaratan Ünlüler

Bu sene sanat camiasından öyle isimler kaybettik ki, söz ola ki hiçbirinin gidişi bizi güldürmedi... Müslüm Gürses’in oyuncu eşi Muhterem Nur’u böbrek yetmezliğinden, Türk sinemasında ‘Ömercik’ ismiyle tanıdığımız Ömer Dönmez’i kalp krizinden, kahkahası bol Nur Yerlitaş’ı beyin kanserinden, “Huysuz Virjin” lakabıyla Seyfi Dursunoğlu’nu KOAH ve zatürreden, Karaoğlan’ın eşi Rahşan Ecevit’i çoklu organ yetmezliğinden, dizi dünyasından tanıdığımız Recep Aktuğ’u KOAH’tan, Kurtlar Vadisi’nin ‘Tombalacı Mehmet’i Haldun Boysan’ı kalp krizi sonucu, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ı akciğer kanserinden yitirdik.